22. března 2016 • 14:25

Kouč MMA: Zvládat bolest musíte mít v sobě. Redaktora přemlouvám

Autor: iSport.cz, frc
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
VŠECHNA VIDEA ZDE

ONLINE ROZHOVOR | Jako trenér dokázal za půl roku předělat novináře na amatérského zápasníka MMA. Daniel Barták, kouč pražského Penta Gymu a muž, který vychoval bojovníka Viktora Peštu z českého klubu až do prestižní UFC. Nyní výraznou měrou přispěl k tomu, že František Prachař, redaktor Sportu a aplikace Superlife, zvládl zvítězit na galavečeru Heroes Gate. V úterý Barták odpovídal na otázky čtenářům iSport.cz.



Kam až by to mohl František Prachař dotáhnout? Jací jsou jeho nejoblíbenější zápasníci v cizině i v Česku? Je MMA nebezpečné? Pročtěte si všechny odpovědi Daniela Bartáka!

Daniel Barták

Tomáš, 22. března 2016
Jaké cviky se svojí vahou považujete za nejkomplexnější? A co říkáte na výkon Jana Malacha proti Jaroslavu Poborskému?
Já moc s vlastní vahou neposiluju, já se hlavně peru na žíněnce a myslím si, že zápas dá člověku nejlepší kondici. Tento zápas jsem neviděl, takže nemohu odpovědět. Děkuji vám všem za dotazy a zájem o MMA. Doufám, že se brzy sejdeme na turnaji nebo rovnou u nás v Penta gymu.
Lukáš, 22. března 2016
Neláká vás zkusit trénovat i v jiném, "větším" sportu? Třeba kondici fotbalistů či hokejistů?
Neláká. Já věřím, že MMA bude brzy velkým sportem a byla by hloupost ho nyní opustit. A hlavně. Trénovat někde kondici by nebyl takový adrenalin jako když jsem kouč v MMA.
fanoušek, 22. března 2016
Zdravím, máte nějaký "etický" kodex, jako třeba ve východních učeních? Díky
Snažím se být slušným člověkem. Je úplně jedno, jakou filozofii pak máte.
Majkl, 22. března 2016
Měl by Franta na to, aby dosáhl i větších úspěchů? A budete ho přemlouvat? :-)
Franta je neporaženým zápasníkem :) už nevím, kam by se dál mohl dostat!!! Přemlouvat ho nebudu, on sám přijde s tím, že mu MMA chybí. Vždy záleží na prioritách každého člověka. Podle toho, co obětuje, může se mu to vrátit zpátky.
Kaja, 22. března 2016
Zdravim, jak učíte své sverence, aby vydrzeli bolest?
To se nedá naučit, to musí mít každý trochu v sobě. Já se snažím, aby za každé situace byli moji svěřenci pozitivní a udělali to nejlepší, co je v danou chvíli možné. Sparingy dokážou posunout práh bolesti, je to vidět už na začátečnících, kteří už po jemném zatlačení na krk "odplácávají" a bolí je to. Postupem času se práh posune dál a to, co dříve bolelo, se pro ně stává normálním.
Karlos, 22. března 2016
Kdo těm chlapíkům vymýšlí ty přezdívky? :-)))
Já rozhodně ne :) obvykle s nimi už přijdou po nějakém večírku. U nás máme Bubáka, Prší, Mamuta, Rorýs, Stehno, Zub, Traktor.
Jiří, 22. března 2016
Hledáte u tréninku inspiraci i v jiných sportech? Jaký je pro ty bojové typu MMA ideální?
Hledám inspiraci v příbuzných sportech. Box, brazilské jiu jitsu, thaibox, wrestling, ale dejme tomu i karate a tae kwon do.
Bubak, 22. března 2016
Dobrý den, není MMA či UFC životu nebezpečné? Přeci jenom závodníci do sebe jdou dost z ostra a údery často míří do rizikových partií. :-)
Jestli jsi to ty, Ondro, tak už do rizikových partií prosím nekopej sebe ani ostatní!
Ladislav, 22. března 2016
Dobrý den, myslíte, že večer MMA v Česku někdy může vyprodat O2 Arénu?
V tuhle chvíli si to nedokážu představit. Ještě tu není taková fanouškovská základna, finance ani věhlas bojovníků. Možná, kdyby se v Praze konalo UFC, podaří se to, ale pochybuji, že by byly fanoušci jen z ČR.
Martin, 22. března 2016
Na jaký sport by se Franta hodil nejvíc?
Mačkání kláves!
Pavla, 22. března 2016
Mohl by pan Prachař dojít až na takovou úroveň, že by zápasil s profesionály? Případně kolik myslíte, že by potřeboval času a zápasů? Díky za odpověď
Dá se říct, že kdyby každé kolo, které měl Prachař zápas na 3x5 minut, jednalo by se o profesionální zápas :) Na české úrovni by to určitě šlo, neříkám, že by se dostal mezi top bojovníky, ale určitě by si to mohl zkusit, samozřejmě by potřeboval delší dobu na přípravu. S tím, co umí teď, by to zabralo ještě možná rok a pár dalších amatérských zápasů.
Stastlivec, 22. března 2016
Zdravím, obdivuju box, MMA i UFC, ale vždycky jsem se děsil toho, že se na tento sport dá jedinec, který se vybíjí i mimo ring na diskotekách, jako security civilistech. Jak lze tomuhle předejít a jak moc působíte na své svěřence i jako psycholog?
Je velký rozdíl přejít z ulice, kde neplatí žádná pravidla, do oktagonu, kde jde čistě o sport. Rváči, kteří mají agresivitu v sobě, mají výhodu než student, který je tam poprvé a nikdy se nepral. Na druhou stranu může být pro rváče překvapení, když proti němu stojí stejně odhodlaný zápasník a není cesty zpět. Je to o lidech, když přijde hlupák do tělocvičny, tak tím, že ho budete kopat do hlavy, rozhodně nezmoudří.
Ondra, 22. března 2016
Dobrý den, nejsem velký fanoušek bojových sportů, ale beru, že vás to naplňuje... Není to ale přeci jen příliš brutální a nebezpečné? Jak se srovnáváte třeba s tím, když se nějakému vašemu svěřenci něco stane,
Všechno je nebezpečné, když na to nejste připravený. Třeba i chůze po Václaváku nebo jízda v autě. Myslím, že za volantem je poměrově víc bláznů než u mě na tréninku. A přesto se určitě nechystám přestat chodit nebo jezdit autem. Když se něco stane, je mi to samozřejmě líto, ale zaplaťpánbůh to není tak často, ale ke sportu obecně zranění patří. S tím se prostě nedá nic dělat. Neřekl bych, že je MMA nebezpečnější než fotbal, už jen proto, že tam útok očekáváte.
Paul, 22. března 2016
Už jste svého svěřence ukecal, aby si zkusil ještě aspoň jeden zápas? :-)
Ještě ne, ale pracuju na tom! Myslím, že se dočkáme, asi ne tak okázale, ale bůh ví, co si na sebe Franta zase vymyslí.
Lukass, 22. března 2016
Dobrý den, neměl jste o Frantu strach, že se v ringu vážně zraní?
Neměl, byl dobře připravený a myslím, že MMA je relativně bezpečný a férový sport. Soupeři proti sobě stojí čelem a jsou připraveni na to, co se stane. Faktorů, které mohou přerušit zápas, je spoustu. Od vzdání soupeře, ukončením rozhodčím, přerušení lékařem nebo trenérem.
Fanouš, 22. března 2016
Zdravím, chtěl jsem se zeptat, jestli si nějak hlídáte, koho začnete trénovat... Přeci jen, bojové sporty můžou být nebezpečná zbraň :-) Díky, ať se daří!
Popravdě nehlídám, když se člověk chová slušně, nelustruju ho, ale hlídám si atmosféru, která je na tréninku. Nesnáším vnitřní rozbroje a snažím se potlačovat konflikty. Už jsem kvůli tomu pár lidí z klubu vyhodil.
Jan Novák, 22. března 2016
Dobrý den, kdo je z českých bojovníků MMA nejlepší hláškař? Patří to k tomu?
Nejvíc zlé krve bylo před soubojem Vémola-Kníže, ale pokud to myslíte jinak, tak nejvíc keců na tréninku má asi Jirka Mamut Paluska. Říká třeba na tréninku: kdybyste se líp učili, tak jste tady nemuseli být :)
Jarda, 22. března 2016
Podvádí a dohadují se výsledky v MMA? Působí to na mě trochu vyumělkovaně, stejně jako wrestling.
Za sebe říkám, že jsem to nikdy nedělal, za ostatní nemůžu mluvit ani strčit ruku do ohně.
Diego, 22. března 2016
Nikdy jsem se nepral, má smysl to vůbec zkoušet?
Všechno má smysl zkusit, hlavně, když tě to bude bavit.
Karlos Vémola, 22. března 2016
Co ten květák na hlavě? Neměl by správný kauč vypadat aspoň trochu drsně?
Nemusím být plešatý jako každý blbec :)
Top5, 22. března 2016
Jaké je vaše domácí top5 bojovníků mma? Čí styl se vám nejvic libí
Pešta, Procházka, Macek, Kincl, Šormová. Nejvíc se mi líbí styl Procházky, mám rád dobré postojaře, paradoxně je Penta gym víc zaměřen na boj na zemi. Hodně se mi samozřejmě líbí, jak své soupeře válcuje Viktor.
Top5, 22. března 2016
Jaké je vaše Top 5 bojovníků ve světě? Proč?
TJ Dilashaw, GSP, Emelianenko, Jones, Gustaffson. Líbí se mi jejich styl boje, všichni umí skvěle štípat v postoji a jejich motorické schopnosti a dovednosti.
proton, 22. března 2016
myslíte, že je dobré dělat spolu s bojovým sportem i nějaké bojové umění? příp. jaké?
Nevím, spíš si myslím, že k MMA by si mohl člověk přidat brazilské jiu-jistu, wrestling a box. Brazilské jj je víc o praní na zemi a box je dobrý doplněk pro postoj. Bojové umění bych s tím nekombinoval, ani jinou sebeobranu. Jsou tam pro MMA špatné návyky, jako například nošení rukou dole, jiná vzdálenost, špatný postoj, jiné možnosti využití technik a míst pro úder. Tím myslím, že jsou tam techniky, které jsou v MMA pravidly zakázané.
Patrik, 22. března 2016
V jakém poměru doporučujete v tréninku posilování - třénování technik - spárování..
Záleží na období, ve kterém se zápasník v přípravě nachází. Čím dál je zápas, tím víc může být posilovny, jakmile se zápas blíží, posilovna se omezuje. Trénování technik je celoživotní záležitost a sparing opět záleží na tom, kdy je zápas. Když není zápas, mohou být jednou týdně tvrdší sparingy, ale čím víc se blíží zápas, tak by se měly omezovat údery na hlavu.
Markéta, 22. března 2016
Ahoj, chci se zeptat, jak dlouho by trvala příprava na zápas tohoto typu člověku, který předtím nic nedělal. Díky.
Minimálně rok, ale záleží na šikovnosti a na píli jedince. Většinou to bývá tak, že po roce chodí lidi zápasit na amatérskou ligu.
Filip, 22. března 2016
Ahoj Dane, udela Mamut titul GCF po Viktorovi? A jak to vypada s dalsim zapasem Viktora v UFC?? Diky
Doufám, že ano, ale hodně napoví další zápas Mamuta v GCF, který má v pátek v Příbrami s Danielem Dittrichem. Ohledně Viktora zatím nevím. Snad brzy, i on už by chtěl zápasit.
Roman, 22. března 2016
Jak dlouho trenoval ten novinar?😳
U nás v Penta gymu půl roku, ale předtím sportoval celý život, tím to měl o trošku jednodušší než někdo, kdo by přišel bez zkušeností.
Tomas, 22. března 2016
Je Viktor Pesta spis dric nebo spis prirozeny talent? A mate nejakezpravy od nej z Ameriky, jak se mu dari, libi atd.? POdelte se s nami prosim o co nejvice infa. Diky a at se dal dari
Viktor je něco mezi. Spíš víc dříč, je ukázkou píle a vytrvalosti. Myslím, že se mu v Blackzillians líbí, v tuhle chvíli se tam sžívá s prostředím a snaží se pobrat jejich styl. Už měl nabídku na další zápas, ale protože si chce nejdřív víc zažít věci v novém klubu, odmítnul ho. Včera jsem se s ním bavil o dalším zápase, ale zatím nevíme, kdy to bude.
Emerus, 22. března 2016
Zdravim Dane, jak to ma VIktor se smlouvou v UFC? plati na celych 6 zapasu nebo je moznosti predcasneho ukonceni? A jak vidite jeho vyvoj?
Dobrý den, zdravím čtenáře iSport.cz. U Viktora zatím platí 6 domluvených zápasů, záleží na výsledcích, když bude prohrávat, může se stát cokoliv. Pro svůj vývoj dělá, co může, teď trénuje v USA v týmu Blackzillians, což je jeden z nejlepších gymů v UFC. Myslím, že jde tou správnou cestou.

Redaktor Sportu vyhrál debut v MMA: Překročil jsem vlastní stín
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud