20. února 2022 • 07:18

SESTŘIH: Finsko – Rusko 2:1. První zlato pro Suomi, rozhodl Björninen

Autor: iSport.cz, zoh, ČTK
Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté Finska poprvé v historii vybojovali zlaté olympijské medaile. Ve finále Her v Pekingu otočili zápas s týmem Ruského olympijského výboru a zvítězili 2:1. Po stříbrech z Calgary 1988, Turína 2006 a bronzech z Lillehammeru 1994, Nagana 1998, Vancouveru 2010 a Soči 2014 se dočkali Suomi nejcennějšího kovu. Ve finále se jako první prosadil ruský celek zásluhou Michaila Grigorenka. Zkraje druhé třetiny ale srovnal Ville Pokka a v čase 40:31 vstřelil vítěznou trefu Hannes Björninen.



Góly

Domácí: 23:28. Pokka, 40:31. Björninen

Hosté: 07:17. Grigorenko

Sestavy

Domácí: Säteri (Olkinuora) – Hietanen, M. Lehtonen, Vatanen, Lindbohm, Kemiläinen, Friman, Pokka, Ohtamaa (A) – Hartikainen, S. Manninen, Markus Granlund – Pakarinen, V. Filppula (C), H. Pesonen – L. Komarov, Joonas Nättinen, M. Aaltonen – M. Anttila (A), Björninen, Mäenalanen.

Hosté: Ivan Fedotov (T. Biljalov) – N. Nestěrov, Nikišin, Jelesin, J. Jakovlev (A), Vojnov, S. Tělegin, Šaripzjanov – K. Semjonov, Šipačov (C), Čibisov – Gricjuk, V. A. Tkačov, N. Gusev – D. Voronkov, P. Karnauchov, Slepyšev – Grigorenko, Andronov (A), S. Plotnikov – Kajumov.

Rozhodčí

Bjork, Bruggeman – Hancock, McCrank

Stadion

V osmé minutě poslal sbornou v přesilovce do vedení útočník Michail Grigorenko. Ve 24. minutě vyrovnal obránce Ville Pokka. Vítězný gól vstřelil v čase 40:31 útočník Hannes Björninen, který si připsal nahrávku u první branky. U obou gólů vítězů asistoval obránce Atte Ohtamaa.

Po velmi opatrném úvodu přinesla větší vzruch až první početní výhoda. V končící sedmé minutě fauloval vysokou holí Björninen a Rusové dlouho neváhali, aby nabízenou příležitost využili. Grigorenko si našel pozici na střelu, dokonale využil clonu Karnauchova a ranou z kruhu pro vhazování otevřel skóre. Byl to nakonec i jediný prohřešek finského týmu proti pravidlům v celém utkání.

Finové byli střelecky výrazně aktivnější. Zatímco jejich gólman Säteri čelil jen sedmi přesným pokusům, protějšek Fedotov patnácti. Na těsném vedení Ruska se ale do přestávky nic nezměnilo, přestože i Seveřané si vyzkoušeli přesilovku. Jen kousek od možnosti zamést puk do takřka prázdné branky byl Kemiläinen. V další příležitosti neuspěl chvilku přes pauzou ani Hartikainen.

Ve 24. minutě vyrovnal Pokka nenápadnou střelou od modré čáry. Také on při svém pokusu od hrazení využil toho, že Fedotov měl zakrytý výhled a pak už nestihl na nijak nebezpečně vyhlížející ránu zareagovat. Při rovnovážném skóre se dění na ledě vrátilo do opatrných kolejí z úvodu utkání a brankáři neměli moc práce.

Finové byli nebezpeční v přesilovce, kterou jim poskytl v polovině 28. minuty faulující Semjonov. Když už si ale vytvořili dobré palebné pozice, obětavě hrající ruská čtveřice dokázala jejich pokusy skvěle vyblokovat. Na konci 34. minuty se připomněl hrdina semifinále se Švédy Gricjuk. Autor vítězného nájezdu si dokázal najít prostor pro zakončení, jeho rána z otočky ale proletěla těsně vedle tyčky.

Třetí dějství začalo pro sbornou velkým šokem. Uteklo totiž jen 31 sekund, Anttila zkusil štěstí dalekonosným pokusem zápěstím, který ale přesměroval Björninen a Fedotov podruhé inkasoval. Rusové museli dotahovat a zvýšili obrátky, jenže zodpovědně a pečlivě bránící Seveřané je vůbec nepouštěli k zakončení na Säteriho, jenž musel za celou poslední třetinu likvidovat jen tři pokusy.

Poté co Finové přestáli minuty, během nichž měli opticky navrch Rusové, sami začali zase vystrkovat růžky v útoku. Mäenalanen mohl zvýšit v 52. minutě, Fedotov byl ale proti. Vzápětí navíc fauloval Andronov. Hietanen v končící přesilovce napálil tvrdou střelou zápěstím horní tyčku.

V závěrečné minutě to sice ještě Rusové zkusili při odvolání Fedotova se šesti hráči v poli, ale tentokrát už boj o zlato - jak se jim to povedlo před čtyřmi lety proti Německu - nezachránili. A Finové mohli slavit.

ONLINE PŘENOS - ZOH 2022
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Ester Ledecká Ester Ledecká Hokejová reprezentace Hokejová reprezentace Markéta Davidová Markéta Davidová Martina Sáblíková Martina Sáblíková
Obnovit
Zprávy ze dne 20. 2. 2022
16:28
20. 2. 2022
Martina Sáblíková

ZÁVĚREČNÝ CEREMONIÁL: „Zakončení se sportovci je vždy krásné, ale já upřímně mám radši zahájení. Když vidím, jak zhasíná oheň, tak končí čtyřletá etapa a mně to přijde hrozně smutné,“ řekla česká vlajkonoška Martina Sáblíková. Přiznala, že před začátkem her měla strach, jak bude olympiáda v Číně vypadat. „A myslím si, že jsem nebyla jediná. Ale myslím, že to bylo zvládnuté na jedničku,“ uvedla čtyřiatřicetiletá rychlobruslařka a pochválila vedení české výpravy za servis pro sportovce.

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
15:52
20. 2. 2022
 

Osmou držitelkou Ceny Věry Čáslavské za mimořádné zásluhy žen ve sportu a olympijském hnutí je bývalá mistryně světa v trojskoku Šárka Kašpárková.

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
15:38
20. 2. 2022
 

ZÁVĚREČNÝ CEREMONIÁL: Podívejte se na sestřih z krásného loučení s olympiádou!

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
15:34
20. 2. 2022
 

Jen dvě medaile z Pekingu místo sedmi z Pchjongčchangu. Podle předsedy Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala ale problém českého sportu není v počtu medailí, nýbrž v nefunkčním systému českého sportu. „Myslíme si, že to vždycky nějak utáhneme,“ říká Kejval. Rozhovor čte zde: Za čtyři roky se nezměnilo nic, hokejisti se scházeli jak švábi na pivo

Zprávy ze dne 20. 2. 2022
15:20
20. 2. 2022
 

ZÁVĚREČNÝ CEREMONIÁL: Olympijský oheň zhasl, nad Ptačím hnízdem se takhle rozzářil ohňostroj i nápisy Jeden svět, Jedna rodina...

Závěrečný ceremoniál olympiády v Pekingu a zhasnutí olympijského ohně Závěrečný ceremoniál olympiády v Pekingu a zhasnutí olympijského ohně Závěrečný ceremoniál olympiády v Pekingu a zhasnutí olympijského ohně Závěrečný ceremoniál olympiády v Pekingu a zhasnutí olympijského ohně

Vstoupit do diskuse
5
Play off
Články odjinud


Články odjinud