4. června 2021 • 10:53

Varování před ME: Zaostáváme! Nedosahujeme top kvalit, ví trenér Novák

Autor: Ondřej Jícha
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už večer nastoupí česká volejbalová reprezentace do druhého turnaje Zlaté evropské ligy proti domácímu Portugalsku. Po úvodním vystoupení z minulého týdne už je prakticky jisté, že svěřenci kouče Jiřího Nováka ztratili šanci na postup do Final Four, což byl před startem vytyčený cíl. Trenéra národního týmu však spíš straší fakt, že jeho svěřenci zaostávají, a to i za Běloruskem. Přitom by měl být jedním ze soupeřů, přes které by měla vést cesta k postupu na zářijovém domácím mistrovství Evropy.



Tři zápasy, tři porážky, skóre 4:9 a pouze jeden uhraný bod. S touto bilancí se vrátili čeští volejbalisté z Běloruska. Šance na postup jsou minimální a už téměř nikdo nevěří, že dosáhnout prvního místa by bylo možné. „Zápasy nám ukázaly, že zaostáváme. Jsme se soupeři na stejné herní úrovni, ale v herních činnostech jednotlivců jsme pozadu. Nejvíc na útoku a ve zkušenostech z velkých zápasů,“ trápí kouče Nováka. Jeho svěřenci uhráli pouze bod proti Portugalsku, proti kterému vstoupí do druhého turnaje Zlaté evropské ligy.

„Ostatní reprezentace mají více hráčů v kvalitnějších ligách, my máme až na výjimky ligový výběr,“ stěžuje si kouč národního týmu. V Portugalsku má tak jediné přání, aby se svými svěřenci byli lepší než v Bělorusku, alespoň o kousek. „Nejsem naivní, abych si myslel, že se všechno okamžitě změní, ale snad to bude z naší strany herně kvalitnější,“ přeje si.

Dostává se přitom do podobné situace jako v únoru s Karlovaskem v Lize mistrů, kde byl rovněž se svým týmem poslední bez šance na postup. „Tohle je trochu jiná situace. S Karlovarskem jsme se dostali na strop výkonnosti a narazili jsme na silnější soupeře. S reprezentací jsme měli uhrát víc. Ani nedosahujeme top našich kvalit. Měli jsme na víc,“ zdůrazňuje 46letý kouč, pro něhož jsou zápasy ve Zlaté evropské lize vůbec prvními reprezentačními od chvíle, kdy byl jmenován hlavním trenérem národního týmu.

Češi měli na turnaji největší problém s tím, že nedokázali udržet výkonnost v průběhu celého zápasu ve všech třech utkáních. Sám Novák přiznává, že zatím neví, kde je chyba a varováním by měla být prohra s Běloruskem, protože to je podle všech jeden ze soupeřů, přes kterého by měla vést cesta mezi 16 nejlepších týmu na zářijovém mistrovství Evropy, které Česko jako jedna ze čtyř zemí pořádá. Hrát se bude v Ostravě.

„Je to soupeř, kterého musíme porazit, pokud chceme pomýšlet na postup. Nicméně chceme turnaj v Portugalsku pojmout tak, abychom neodkryli naše trumfy. Na mistrovství Evropy budeme v lepší formě a za zády mít domácí prostředí, jako ho teď měli Bělorusové. V Ostravě to bude naopak,“ uzavírá Novák.

Český tým se v Portugalsku utká nejprve v pátek s domácím výběrem (20:00), v sobotu nastoupí od 16 hodin proti Bělorusku a v neděli ve stejném čase uzavře svá vystoupení duelem s Tureckem. Poté následuje šestitýdenní pauza. Volejbalisté se následně sejdou v polovině července, kde začnou druhou polovinu přípravy, která vyvrcholí evropským šampionátem.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud