21. prosince 2018 • 04:59

Objímala Koukalovou, také měla pauzu. Teď se Dahlmeierová vrací

Autor: ivp
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Po zlatém gólu jsem nevěděl, co mám dělat, vzpomíná Hlaváč
Pohodář Ulihrach vzpomíná: cucák Nadal, pařmen Ivaniševič, blázni rodiče
VŠECHNA VIDEA ZDE

Původně se chtěla vrátit až v kalendářním roce 2019. Po Vánocích a Silvestru. Během léta se rvala s vleklými zdravotními potížemi, moc toho nenatrénovala, zvažovala i konec kariéry. Teď je ale vše jinak. A Nové Město na Moravě bude dnes pro Lauru Dahlmeierovou místem návratu do SP! „Je to pro mě speciální místo,“ má jasno německá hvězda. A Češky se těší na další líté souboje s ní.



Některé věci umí být nezapomenutelné. Zlatá jízda Evy Samkové v Soči, zlatý šok na lyžích Ester Ledecké v Pchjongčchangu… Nebo chvíle před dvěma lety, když Gabriela Koukalová finišovala před 34 tisíci diváky v Novém Městě na Moravě na prvním místě v závodě s hromadným startem a hned za ní dojela její velká rivalka Laura Dahlmeierová.

Pamatujete, jak se ty dvě pak v cíli objaly? Co všechno se od té doby změnilo…

Česká star přerušila kariéru s nejistým návratem, Němka vyhrála pět zlatých medailí na MS, dvě další na ZOH a pak málem i ona skončila. Po komplikované přípravě však nyní hlásí návrat. A právě na místo činu, kde v roce 2016 blahopřála Koukalové k nejeuforičtějšímu vítězství.  

„Když se podívám zpět, je to pro mě místo premiér a velmi speciální lokalita. V roce 2011 jsem zde poprvé startovala na juniorském mistrovství světa a hned vyhrála dvě bronzové medaile. O dva roky později jsem tu byla poprvé na MS a v roce 2015 jsem tady vyhrála i svůj první závod v SP. Vrací se mi jen to krásné,“ napsala si v minulých dnech na Instagram. Od středy už na Vysočině trénuje.   

Jak překvapivé! V létě se na ni totiž lepila jedna zdravotní potíž za druhou. Sotva se uzdravila, už zase musela zvolnit kvůli jiné… až dokonce na podzim oznámila, že musí přípravu úplně přerušit. Nad jejím návratem se tak hned objevil otazník. Tahle drobná válečnice miluje hory, pomáhala otci při práci náčelníka horské služby a sama zdolala v šestitisícovku Amu Dablam. Ale i její tělo má své limity. Jako když během MS v Hochfilzenu 2017 skončila dvakrát na kyslíku.   

„Vždy měla chatrnou imunitu, Laura patří k osobnostem, které ze sebe na trati chtějí vydat víc, než v sobě v tu chvíli mají. Když svalové napětí v cíli opadne, její krevní oběh na to nereaguje dobře. Lauřiny svaly jsou neduživé a v případě onemocnění mají v sobě velmi malé rezervy,“ vysvětlil lékař německého týmu Klaus-Jürgen Marquardt.

A když pak z německého týmu odešel i její „dvorní“ trenér Gerald Hönig, nejasnosti ještě zesílily. Není totiž tajemstvím, že namísto závodění do třicítky je Dahlmeierové sympatičtější příklad jiné německé biatlonistky Magdaleny Neunerové, která ukončila kariéru už v 26 letech. „I já jsem si proto začala po olympiádě klást otázky: Jak to bude dál? Připadala jsem si, že je přede mnou najednou prázdno,“ vyznala se sama Dahlmeierová.

ÚSPĚCHY DAHLMEIEROVÉ V NOVÉM MĚSTĚ NA MORAVĚ
                              1. místo v závodě SP (2015 – sprint)
                              2. místo v závodě SP (2016 – závod s hr. startem)
                              3. místo v závodě SP (2015 – stíhací závod)
                              3. místo na MSJ (2011 – stíhací závod, štafeta)

Nakonec se ale rozhodla ještě pokračovat – ač věděla, že se po zdravotních lapáliích nevrátí hned. Spíše se čekalo, že to bude až na začátku roku 2019, kdy bude mít domácí závody v Oberhofu či Ruhpoldingu. Jenže i v tomto nezdolná Laura všechny předběhla. A po týden starém vítězství v závodě smíšených dvojic v IBU Cupu se ukázala i teď v Novém Městě na Moravě.

Pomůže tedy pozvednout i celou německou ženskou reprezentaci, která zatím na první medaili v sezoně čeká a začala nejhůř v historii? „Trochu mě to překvapilo, čekala jsem, že bude závodit až po Novém roce, jak říkala, ale určitě je to dobře, že je zdravá a můžeme tu zase spolu utkat,“ usmála se Veronika Vítková a Markéta Davidová dodala: „Ona je velká hvězda a bude tu určitě zase bojovat o nejvyšší příčky.“

Už třeba dnes ve sprintu? Proč ne? Vždyť jen tímhle návratem ukázala, že slovo překvapení pro ni není nic nového.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud