Ivo Pospíšil
17. března 2016 • 04:30

Gabča je poděs, říká masérka biatlonistek. Zážitky ze školy tají

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z RUSKA | Zná ji už od základní školy. Seděly spolu ve třídě, lyžovaly a teď spolu občas řeší před starty i její průšvihy. „Je to poděs, ale vždycky, když něco takového bylo, měla zlato,“ říká masérka Petra Sedláčková o Gabriele Soukalové. Biatlonový svaz ji našel přes inzerát na Facebooku, nahradila Irenu Česnekovou a dál drží i zaběhlý rituál. Před startem plácnout českou hvězdu přes zadek. 



Je takřka stejná střela jako Gabriela Soukalová . Její smích občas zaslechnete i přes zavřené dveře a i nabídku k rozhovoru přijala neostýchavě. Pevný stisk ruky a přímá výzva: „Jasně, jdeme na to. Co chcete vědět?“ usměje se Petra Sedláčková.

Jak tedy začít? Jak se k té práci dostala? Jaká je Gabriela Soukalová? Jaké je to být u jejich trablů před startem, na něm i po něm? U biatlonového týmu je masérka Petra Sedláčková sotva rok, ale zažila už něco, co nečekala: „Oni mi říkali, že je to s Gabčou někdy velký adrenalin, ale já tomu až do Ruhpoldingu nevěřila a říkala si, že to bude v pohodě,“ vyprávěla.

To právě zmínila situaci, kdy Soukalová nestíhala start, běžela na něj na poslední chvíli a masérka, jež jí předtím lepila čísla na nohy, ji stíhala před plnou tribunou. Nebo když v Presque Isle Soukalová zapomněla náhradní náboje a vystartovala dřív, než měla.

„Gabča je náš poděs a je to s ní často velký adrenalin. Ale vezměte si, že když něco takového bylo, tak vždy vyhrála. Ona si i sama dělá srandu, že to bez toho nejde,“ říká Sedláčková.

Masérka Petra Sedláčková se stará o pohodu Soukalové a spol.Foto Petr Slavík/Český biatlon

Pomáhá plácnutí po zadku


A to by se řeklo, že ji nic nezaskočí – vždyť Soukalovou zná ze školy. Chodily spolu do stejné třídy a spolu s Jitkou Landovou lyžovaly, jenže pak Sedláčkovou začalo lákat studium fyzioterapie. Kurz sice nedokončila, ale zůstala u masírování, pracovala chvíli v Německu, aby se brzy vrátila zpět. Právě ve chvíli, kdy Irena Česneková ohlásila, že je těhotná a biatlonový svaz dal inzerát… na Facebook. „A tak jsem tady. Přihlásila jsem se a byla vybraná,“ směje se.

Po bývalé reprezentantce a masérce Česnekové tudíž převzala i rituál. Před každým závodem plácne Soukalovou po zadku. „Gabča říkala, že si vždy s ní dala pěst, a pak se nechala plácnout, a že jí to vždy pomohlo. Tak jsme v tom pokračovaly,“ vypráví.

Česká biatlonistka Gabriela Soukalová během závodu na mistrovství světa v NorskuFoto ČTK

Když však padne otázka na její zážitky se Soukalovou ze školy, tajuplně se usměje. „Radši to nebudeme více rozmazávat. O Gabče vím fakt hodně, stejně jako o Jitce Landové nebo Evě Puskarčíkové . Pro mě to bylo i lehčí, že jsem ten kolektiv před nástupem znala,“ vypráví Sedláčková.

Když teď vidí tréninkové dávky, co biatlonisté spolykají, už se jí po lyžování z dětství až tak nestýská. Vždy si přála, aby jako členka realizačního týmu objížděla svět. To se jí i teď v Chanty Mansijsku plní a věří, že její štěstí bude na Soukalovou působit dál.

„Pokud se jí to podaří a vyhraje, bude to ale jen a jen její zásluha. Kéž by to vyšlo,“ přeje si. Dnešní sprint mnohé naznačí…

Masérka Petra Sedláčková je dobrou duší českého týmu
Masérka Petra Sedláčková je dobrou duší českého týmu

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud