6. března 2018 • 15:18

Hirscher už je nejlepší, trenérovi to nestačí: Chci, aby jezdil sjezd!

Autor: ija
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vynikající slalomář Marcel Hirscher sjezdařem? Sportovní ředitel rakouských lyžařů Andreas Puelacher to přesně tak vidí a netají se tím, jak by si Hirscherovu budoucnost představoval. „Rozhodně bych chtěl, aby Marcel jezdil sjezd,“ prohlásil Puelacher, který je přesvědčený o tom, že z génia točivých disciplín by se jednoho dne mohl stát výborný sjezdař.



Jeden víkend stačil Marcelu Hirscherovi, aby nekompromisně sáhl hned po třech křišťálových glóbech. A definitivně se zapsal do historie. Sedmkrát vyhrát Světový poháru alpských lyžařů, to se ještě nikdy nikomu nepodařilo. A on to dokázal v jedné řadě! Od roku 2012 je to jen on, kdo na závěr sezony zvedá nad hlavu velký glóbus pro celkového vítěze, přestože vyhrává téměř výhradně jen slalom a obří slalom.

Víkendové dvojité vítězství Marcela Hirschera v Kranjské Goře zpečetilo osud letošního ročníku Světového poháru. Rakušan pro sebe uzmul jak velký křišťálový glóbus pro celkového vítěze, tak i oba malé za točivé disciplíny, slalom a obří slalom. A to si před pár dny přivezl z Pchjongčchangu dvě olympijská zlata.

Ve Světovém poháru už je nejúspěšnějším závodníkem historie, za sebou nechal legendární krajanku Annemarie Moserovou-Pröllovou, která v sedmdesátých letech vládla seriálu šestkrát. V konkurenci mužů už o dva glóby předčí Marka Girardelliho.

V jeho statistice se teď vyjímá 57 vyhraných závodů Světového poháru, sedm velkých a deset malých glóbů, čtyři tituly mistra světa a dvojí olympijské vítězství.

Přestože stále nemá na 86 pohárových triumfů Ingemara Stenmarka, není pochyb, že v osmadvaceti letech už je nejlepším alpským lyžařem všech dob. Je ještě kam jít?

V tom má Marcel Hirscher jasno. „Samozřejmě! Kdyby si člověk začal myslet něco jiného, byl by to první krok zpátky. V lyžování se vždycky můžete ještě zlepšovat, i já teď ještě můžu,“ řekl v Kranjské Goře rakouským médiím.

Začátek jeho přípravy na olympijskou sezonu připomínal spíš nejhorší noční můru. Mohl to být právě ten zlomený kotník, co ho nakoplo k životní sezoně? „No, raději bych se bez toho obešel, na podzim jsem si nebyl dvakrát jistý. Ale kdo ví, jestli bych jinak v sobě dokázal posbírat takovou porci motivace,“ přemítal Hirscher.

Takže co dál? Osmý glóbus? Další tituly? Stenmarkův rekord? „O to tolik nejde. Spíš jestli mě i dál bude těšit, co dělám,“ vyložil.

Sportovní ředitel rakouských lyžařů Andreas Puelacher se nikdy netajil tím, jak by si Hirscherovu budoucnost představoval. „Rozhodně bych chtěl, aby Marcel jezdil sjezd,“ prohlásil. Puelacher je přesvědčený o tom, že z génia točivých disciplín by se jednoho dne mohl stát výborný sjezdař. „Samozřejmě to potřebuje trénink, není to tak, že se rozhodne a vyhraje sjezd, tak to nefunguje. Ale když si to vezme do hlavy….“ naznačil možnosti slavného svěřence. „To je spíš trenérovo přání. Já si teď beru týden dovolné,“ kontroval Hirscher.

Zkusit si trénink sjezdu bude moci už v rámci finále Světového poháru, které příští týden hostí švédské Aare. Od Puelachra to rozhodně není žádná fantasmagorie. I když „nesjezdař“, dokázal Hirscher už jednou v rámci Světového poháru vyhrát super-G a v Pchjongčchangu opřel kombinační olympijský triumf o výborný výkon ve sjezdařské části.

O důvod víc vzít si do Aare i dlouhé lyže a v dějišti příštího světového šampionátu si otestovat tamní sjezdovku. Za rok se mu to bude minimálně v kombinaci hodit.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud