13. února 2020 • 21:23

Skvělý úvod MS! Sáblíková bere zlato ze závodu na 3000 metrů

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tuhle dívku prostě nic nezlomí! Horská dráha dobrodružné zimy plné problémů a pochybností rychlobruslařka Martina Sáblíková znovu končí se zlatou medailí. Na mistrovství světa v Salt Lake City obhájila titul v závodě na 3000 metrů, když stříbrnou Nizozemku Carljin Achtereekteovou časem 3:54,252 porazila o 0,67 sekundy. Je to její šestnáctý triumf z MS v individuálních disciplínách. S pěti tituly z vícebojařských šampionátů už načala třetí desítku zlatých závodů.



Poslední dvě závodnice prosupěly cílem a bylo to tady znovu. Úsměvy a vítězné objetí. Reprezentační trenér Petr Novák se svou šampionkou Martinou Sáblíkovou stále vládnou rychlobruslařskému světu, do kterého kdysi tak drze vstoupili přímo z českého rybníka.

„Mně to asi ještě nedochází, jsem samozřejmě hrozně ráda, trošku jsem se znervóznila, takže jsem to nesla docela dost těžce,“ líčila Sáblíková. „Splnila jsem si, co jsem chtěla. Můžu si zase dělat fajfku za sezonou, že mám splněno.“

Neuvěřitelný příběh šampionky ze země bez jediné rychlobruslařské dráhy se v Salt Lake City protnul s třináct let starými vzpomínkami na Sáblíkové první zlatý šampionát z roku 2007. Tehdy poprvé v kariéře vyhrála dlouhé závody na 3000 i 5000 metrů. A letos má šanci na double znovu. I přesto, že před měsícem zažila zklamání na ME v Heerenvenu, kde skončila bez medaile a pak se na pár týdnů propadla do psychické nejistoty.

Na trojce si další titul vybojovala jistým výkonem v rozjížďce s Kanaďankou Ivanie Blondinovou, která jí letos dvakrát v sezoně porazila.

„Když jsem viděla rozlosování, tak jsem byla hrozně ráda, že jedu s někým, kdo letos jezdí rychle. Věděla jsem, že si můžeme vzájemně pomoct, a že se bude rozhodovat v posledním kole, což se potvrdilo,“ hodnotila Sáblíková.

Tentokrát jely víc než polovinu závodu téměř shodným tempem. V závěrečných třech kolech ale Kanaďanka odpadla a nakonec skončila až šestá.

„Byl to strašně hezký a zajímavý závod. Bolela mě stehna tak, že jsem pomalu nemohla ani obkroužit kolo vestoje, tak to byl neskutečný zážitek přímo v jízdě,“ řekla Sáblíková.

Posledních 1200 metrů už bojovala jen s časem nizozemské olympijské šampionky z Pchjongčchangu Carljin Achtereekteové. Tři kola před koncem ztrácela nicotnou setinu. Dvě kola před finišem už vedla o 24 setin. Pak polovinu svého náskoku ztratila. V posledním kole ale práskla do koní. V cíli z toho byl vynikající čas 3:54,252 minuty, oranžová soupeřka zůstala zpět o 67 setin se stříbrem. Získala své šestnácté individuální zlato ze světových šampionátů, kterým znovu o kousek v historických tabulkách utekla další Nizozemce Ireen Wüstové, lednová evropská šampionka na trojce z Heerenvenu a olympijská šampionka v závodě na 5000 metrů z Pchjongčchangu dojela tentokrát až pátá.

Bronzovou medaili získala Ruska Natalia Voroninová. Další reprezentantka Nikola Zdráhalová vybojovala v osobním rekordu 4:03,484 čtrnácté místo. V pátek čeká Zdráhalovou jízda na 500 metrů, Sáblíková se v sobotu představí v závodě na 5000 metrů, na němž od roku 2007 neprohrála a získala deset titulů světové šampionky v řadě. Kvalifikovaná je i na nedělní patnáctistovku, ale o startu se ještě rozhodne.

„Zatím mám v plánu, že patnáctistovku pojedu, ale finální rozhodnutí uděláme s Petrem až před závodem, protože se jede až v neděli. Pro mě jsou hlavní tratě tři a pět kilometrů,“ plánovala Sáblíková.

Mistrovství světa v rychlobruslení na jednotlivých tratích v Salt Lake City (USA):

Ženy:

3000 m: 1. Sáblíková (ČR) 3:54,252, 2. Achtereekteová (Niz.) 3:54,924, 3. Voroninová (Rus.) 3:55,540, ...14. Zdráhalová (ČR) 4:03,484.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud