15. ledna 2022 • 07:15

Djokovič je zpět v uprchlickém hotelu. Ministr řekl, proč má být hrozba

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
19
TOP VIDEA
SESTŘIH: Slavia - Baník 5:0. Kanonáda na úvod nadstavby, zářili Schranz a Chytil
SESTŘIH: Arsenal - Bournemouth 3:0. Povinnost splněna, rozhodl Saka z penalty
VŠECHNA VIDEA ZDE

Srbský tenista Novak Djokovič, který přiletěl do Austrálie obhájit titul na grandslamovém Australian Open, je znovu v tamním detenčním zařízení, sdělili podle agentury AFP jeho advokáti.



Australská vláda se obává, že přítomnost hráče, který není očkován proti covidu-19, může v zemi podpořit antivaxerské nálady. Australský federální soud rozhodl, že slyšení ve věci Djokovičova případu bude v neděli v 9:30 australského času, tedy v půl dvanácté v noci českého.

Ministr pro migraci Alex Hawke podle Sydney Morning Herald rozvedl, proč je podle něho Djokovič hrozbou pro veřejné zdraví. Když i s pozitivním výsledkem testu dělal rozhovor pro média, mohlo by to prý podobně ovlivnit australské občany, aby ignorovali izolace a karantény.

Djokovič označil své chování za chybu v úsudku. „Jeho případ může povzbudit či ovlivnit ostatní, aby se chovali podobně a nedodržovali příslušná opatření po pozitivním testu, což může vést k šíření nemoci a ohrožovat zdraví ostatních,“ má jasno ministr. 

Lidé protestující před detenčním zařízením chtějí osvobození všech uprchlíků
Lidé protestující před detenčním zařízením chtějí osvobození všech uprchlíků

Djokovičovi v Austrálii podruhé zrušili vízum a místo pokusu o získání desátého titulu na Australian Open by měl odcestovat. Srbský hráč se obrátil na soud. O tenistově startu na turnaji tak bude jasno až den před jeho zahájením.

Zástupce australské vlády v pátek při slyšení před soudcem naznačil, že čtyřiatřicetiletý hráč nebude deportován na hranice dříve, než soud definitivně rozhodne o jeho žádosti o zablokování deportace. Dodal ale, že Djokovič by měl na rozhodnutí soudu počkat v detenčním zařízení.

Ve stejném hotelu strávila pár nocí i česká deblistka Renata Voráčová, která stejně jako Djokovič dostala výjimku z očkování na základě prodělaného covidu a po týdnu volného pohybu byla zadržena. Vzhledem k nejistotě, zda by byl její případ včas vyřešen, z Melbourne odletěla a už je doma v Česku.

ONLINE PŘENOS - Koronavirus ve sportu
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Česko Česko Fotbal Fotbal Hokej Hokej Novak Djokovič Novak Djokovič Svět Svět
Obnovit
Zprávy ze dne 30. 1. 2022
12:12
30. 1. 2022
Hokej

Hokejisté Karlových Varů skončili v karanténě a nenastoupí v pondělním extraligovém utkání v Liberci. V západočeském klubu se při sobotním testování objevilo 14 případů nákazy koronavirem mezi hráči a členy realizačního týmu. Krajská hygienická stanice proto nařídila mužstvu pětidenní karanténu, oznámila Energie na svém webu.

Západočeši mají jako jediný tým v dnešním programu nejvyšší domácí soutěže volno. Nejbližší zápas je po odkladu pondělního duelu čeká v pátek doma proti Hradci Králové.

Djokovič v Austrálii? Na start bych spíš nevsadil, říká expert Sportu
Video se připravuje ...

Po propuštění na kurt. Podívejte se, jak Djokovič trénoval v Austrálii
Video se připravuje ...

Příznivci Djokoviče tančí před budovou soudu, který rozhodl v jeho prospěch
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
19
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud