8. července 2009 • 09:26

Argentina: černý kůň Davisova poháru

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Argentinští tenisté se v posledních třech letech dvakrát probojovali až do finále Davisova poháru a i letos patří mezi širší okruh favoritů na celkové vítězství. Úspěšnou sérii jim letos mohou překazit čeští tenisté.



V pátek budou v Ostravě rozehrány úvodní dvouhry čtvrtfinálového utkání Světové skupiny mezi Českou republikou a Argentinou.K celkovému vítězství měli Argentinci nejblíže v roce 2006, kdy se ve vyrovnaném finále v Moskvě střetli s ruským výběrem (2:3).

Oba své zápasy vyhrála argentinská jednička David Nalbandian, Rusové kontrovali Nikolajem Davyděnkem a bod přidali také ve čtyřhře. O vítězi tak musela rozhodnout až závěrečná dvouhra. V ní si Marat Safin ve čtyřech setech poradil s Josém Acasusem.

Loni Argentinci ve finále na domácí půdě statečně, leč neúspěšně vzdorovali Španělsku (1:3). Jediný bod vyválčil hned v úvodním zápase Nalbandian, jenž se po operaci kyčle v Ostravě neobjeví.

V prvním kole Davisova poháru v roce 2005 přivítali jihoameričtí převážně antukoví specialisté v Buenos Aires i českou výpravu. Příliš pohostinně se ale nezachovali, svému soupeři nedovolili získat ani bod. Nejprve si na Nalbandianovi vylámal zuby Jiří Novák, poté Guillermo Coria porazil Tomáše Berdycha.

Po čtyřhře už nebylo o co hrát - rozhodující třetí bod získal pro Argentinu pár Guillermo Caňas, Nalbandian, který porazil dvojici Jan Hernych, Tomáš Zíb.

Do závěrečných dvouher nastoupili za Čechy opět Hernych a Zíb, ale s Augustinem Callerim a Coriou neuhráli ani set.

První konfrontace československého a argentinského tenisu v Davisově poháru se odehrála už o 25 let dřív - v roce 1980 v Buenos Aires. Domácí v čele s legendárním Guillermem Vilasem kladli tuhý odpor, avšak nakonec se z postupu do finále radovali po výhře 3:2 hosté.

O cenné vítězství na rozpálených antukových dvorcích se nejvíce zasloužil Ivan Lendl, jenž uspěl v obou dvouhrách a přispěl i k triumfu ve čtyřhře. Po následné finálové výhře nad Itálií se Československo dočkalo jediného zisku "salátové mísy".

Znovu se obě země v Davisově poháru střetly o sedm let později v Praze, tentokrát v souboji o udržení ve Světové skupině. Argentincům se odveta vůbec nevydařila, domácí trio Miroslav Mečíř, Karel Nováček a Tomáš Šmíd soupeře smetlo 5:0.

Argentina si premiéru v Davisově poháru odbyla v roce 1921 a dosud třikrát se dostala až do finále, poprvé v roce 1981. Čtyři roky nato Argentinci ze Světové skupiny sestoupili, stejná nepříjemnost je potom potkala ještě pětkrát.

Naposledy se mezi elitu vrátili v roce 2001 a jejich bilance od té doby potvrzuje stoupající úroveň argentinského tenisu - v posledních sedmi letech ve Světové skupině dvakrát hráli finále, třikrát semifinále a dvakrát čtvrtfinále.

Československo rovněž vstoupilo do Davisova poháru v roce 1921. Jediné celkové daviscupové vítězství si připsalo v roce 1980 díky Tomáši Šmídovi a Ivanu Lendlovi, po vzniku České republiky je maximem semifinále z roku 1996.

Petr Korda s Danielem Vackem tehdy ve čtvrtfinále porazili Spojené státy oslabené o neúčast Peta Samprase a Andreho Agassiho, ale poté v Praze nestačili na Švédsko a prohráli hladce 1:4 na zápasy.

Nejhorší byl pro české tenisty rok 2005, kdy prohry s Argentinou a Německem znamenaly historicky první pád ze Světové skupiny. V následujícím roce se Češi mezi elitu vrátili, když nejprve porazili Maroko a pak uspěli v baráži v Nizozemsku.

Přehled vzájemných utkání ČR/Československa a Argentiny (2:1):

1980 (Buenos Aires, semifinále): Argentina - Československo 2:3,
1987 (Praha, 1. kolo Světové skupiny): Československo - Argentina 5:0,
2005 (Buenos Aires, 1. kolo Světové skupiny): Argentina - Česká republika 5:0.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud