21. dubna 2012 • 15:42

Kvitová napodobila Šafářovou, Češky dělí od finále jedna výhra

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Roboti místo trávníkářů? V bundeslize už tréninková hřiště sečou i automaticky
VŠECHNA VIDEA ZDE

České tenistky vedou v semifinále Fed Cupu nad Itálií už 2:0 a od finálové účasti je dělí jediná výhra. Do vedení poslala Češky v Ostravě Lucie Šafářová, která si poradila s italskou jedničkou Francescou Schiavoneovou 7:6 a 6:1, druhý bod přidala Petra Kvitová, jež si poradila se Sarou Erraniovou 6:4 a 6:3.



V neděli může třetí postupový bod získat Kvitová, proti které by měla nastoupit Schiavoneová, ale je možné, že italský kapitán Corrado Barazzutti přichystá změnu. Na kurt může poslat Flavii Pennettaovou nebo Robertu Vinciovou. K další dvouhře nastoupí Šafářová a Erraniová, ale i v tomto případě je změna možná.

Do závěrečné čtyřhry jsou na české straně nahlášeny loňské vítězky Roland Garros Lucie Hradecká s Andreou Hlaváčkovou a na italské Vinciová s Erraniovou.

České tenistky (zleva) Lucie Hradecká, Andrea Hlaváčková a Lucie Šafářová se radují z prvního vítězství proti Itálii
České tenistky (zleva) Lucie Hradecká, Andrea Hlaváčková a Lucie Šafářová se radují z prvního vítězství proti Itálii

Semifinále skvěle začala Šafářová. Hrála útočně, opírala se o rychlý forhend a dařil se jí i levácký servis. V prvním setu ale neudržela brejk a za stavu 5:6 odvrátila tři setboly. Ve zkrácené hře se uvolnila a dominovala díky větší agresivitě.

Ve stejném duchu pokračovala i v druhé sadě a od stavu 1:1 získala pět her v řadě. Zápas česká hráčka ukončila hned při prvním mečbolu po hodině a tři čtvrtě.

"Pocity jsou nepopsatelné, protože atmosféra byla nádherná, lidi mě hnali a bylo to báječné. Je to krásný pocit vyhrát první bod," uvedla Šafářová. Pětadvacetiletá tenistka vyhrála ve Fed Cupu šestou dvouhru v kariéře a vítězstvím nad světovou dvanáctkou dosáhla nejcennějšího dílčího úspěchu v soutěži.

Světová trojka Kvitová, která hrála zápas po poprvé po měsíční pauze, se pomalu rozjížděla a zastřelovala. Občas dala předlouhý aut a proti běhavé a nepříjemné Erraniové přišla jako první o podání. Vzápětí ale vyrovnala na 2:2 a první set rozhodla nekompromisně v desáté hře. Získala ji po tvrdých returnech čistou hrou.

I v druhém setu musela Kvitová dotahovat Italčin náskok. Wimbledonská vítězka ale ukázala agresivní údery i rychlé nohy a dobré voleje na síti. Od stavu 1:3 Kvitová zvýšila tlak, méně kazila a šňůrou pěti her zápas dokončila. Kvitová tak prodloužila svou fedcupovou sérii výher ve dvouhře na devět zápasů.

Tenistky loni získaly stříbrný pohár, který je vystaven v hale, pro Česko poprvé po 23 letech výhrou ve finále nad Ruskem. Italkám patří díky titulům z let 2006, 2009 a 2010 a čtvrté semifinálové účasti za sebou pozice současných jedniček fedcupového žebříčku.

ČR - Itálie 2:0 po sobotě
Šafářová - Schiavoneová 7:6 (7:3), 6:1, Kvitová - Erraniová 6:4, 6:3.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud