Ilona Kolářová
3. listopadu 2012 • 07:45

Legenda Suková: Těžce jsme nesly, když lidi přáli Navrátilové víc než nám

Autor: Ilona Kolářová, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nikdo jiný nenasbíral tolik zápasů za český tým v tehdejším Poháru federace, k tomu přidala legendární tenistka Helena Suková čtyři cenné tituly. O víkendu bude sledovat cestu svých nástupkyň za obhajobou vítězství ve Fed Cupu. "Přišlo mi písemné pozvání od prezidenta Mezinárodní tenisové federace, ten holt alespoň částečně zachraňuje důstojnost našeho sportu," říká Suková v rozhovoru pro sobotní deník Sport.



"Přeci jen jsem podle oficiálních statistik toho ve Fed Cupu, dříve zvaném Pohár federace, uhrála a vyhrála pro naše barvy historicky nejvíc, na což se nějak u nás zapomnělo..." posteskla si někdejší světová čtyřka, která reprezentovala Československo hrála dlouhých třináct let.

Suková zářila v době, kdy sport hodně ovlivňovala politika a zájmy mocných komunistických funkcionářů, pro které byl tenis navíc "buržoazní" přežitek. A když emigrovala Martina Navrátilová, děly se věci.

"Když vyhrálo Československo poprvé v roce 1975, ještě jsem u toho nebyla já, ale naše máma jako kapitánka (wimbledonská finalistka, pak trenérka Věra Suková). Pohár přivezli do Prahy z Francie. Brzo poté ale Martina emigrovala a ten pohár najednou nikdo na vedoucích místech nechtěl!" vzpomíná Helena Suková s tím, že cennou trofej pak měli celý rok doma.

Helena Suková se raduje z vítězství nad Martinou Navrátilovou na US Open v roce 1993
Helena Suková se raduje z vítězství nad Martinou Navrátilovou na US Open v roce 1993

S Martinou Navrátilovou má nynější psycholožka spojený i další zážitek, legendární finále Poháru federace na pražské Štvanici. Režimem nenáviděná emigrantka tehdy reprezentovala Spojené státy a pomohla jim k vítězství nad českým týmem.

Plný stadion pak ze vzdoru nadšeně aplaudoval americkému úspěchu a Navrátilová se slzami v očích děkovala. Češky ovšem byly z reakce fanoušků rozčarované. "Těžce jsme nesly, že lidé přáli víc Martině než nám. Na druhou stranu ale bylo velice příjemné, že se přišlo podívat tolik diváků," řekla Helena Suková deníku Sport.

Velký rozhovor s legendární tenistkou čtěte v sobotním Sportu!

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud