Jonáš Bartoš
9. listopadu 2015 • 14:32

Vyhecované finále v Praze. S Ruskem to beru vždycky jinak, říká Kvitová

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před čtyřmi lety v Moskvě urvaly svůj první velký triumf ve Fed Cupu. České tenistky odstartovaly výjimečnou éru, kdy trofej zvládly dvakrát obhájit (2012, 2014) a jednou skončily v semifinále. Víkendové finále v O2 Aréně proti Rusku bude pro české hráčky opět něčím speciálním. „S Ruskem je to vždycky prestižní,“ připustila Petra Kvitová na pondělní tiskové konferenci, která oficiálně spustila týdenní přípravu na víkendovou bitvu.



Vyprodaná hala. Domácí fanoušci, rodina, přátelé, známí. Na druhé straně kurtu silný ruský výběr v čele s  Marií Šarapovovou , nejlépe vydělávající sportovkyní současnosti. Těžko si představit větší tenisové lákadlo na závěr sezony, které se na víkend chystá v Praze.

„Hrát doma finále Fed Cupu je vždycky nejvíc, Maria (Šarapovová) to může ještě trošku opepřit. Osobně se na to strašně těším, připravíme se, jak nejlépe umíme. Ten víkend je vždycky náročný, ale stojí to za to,“ burcovala týmová jednička Petra Kvitová .

Tenisový svátek se blíží. Jak se české tenistky chystají na Šarapovovou a spol.?
Video se připravuje ...

Právě před čtyřmi lety parta okolo dvojnásobné wimbledonské šampionky slavila první triumf ve Fed Cupu, české tenistky po dramatickém průběhu udolaly v Moskvě právě ruský výběr, rozhodla až závěrečná čtyřhra.

„Na rok 2011 vzpomínám strašně ráda, vyhrály jsme Fed Cup poprvé. Bylo to hodně náročné, celý týden jsme se s něčím potýkaly, ale potom na víkend byly ready. Bylo to zvláštní finále, do haly nepřišlo povzbuzovat moc Rusáků, diváci byli víceméně pro nás. Bylo to vyhecované až do konce,“ vzpomínala Kvitová.

Pětadvacetiletá tenistka tehdy vyhrála oba singly, její přínos byl pro celkový výsledek naprosto zásadní. „Tím vítězstvím tam začala naše éra, utužil se náš tým, v dalších letech se jen trošku obměňoval. Naše síla je v tom, že společně vycházíme na kurtu i mimo něj, máme super realizační tým a další věci okolo, všechno plyne bez potíží,“ vyjmenovala Kvitová zásadní body tenisového úspěchu.

Barbora Strýcová na tréninku české fedcupové reprezentace
Barbora Strýcová na tréninku české fedcupové reprezentace

Strýcová vzpomínala na Nagano

Na Moskvu by z hlediska individuálního výkonu nejraději zapomněla Lucie Šafářová , která nejspíš půjde do víkendových bojů jako česká dvojka. „V Moskvě jsem nebyla úplně úspěšná, začátek byl pro mě spíš smutnější. O to víc jsem si spravila náladu další rok v Praze se Srbskem, bylo to takové zadostiučinění,“ vzpomínala na finále 2012, kde českému týmu zajistila dva ze tří potřebných bodů.

„Tým, který tady máme, je úžasný, na celý týden se vždycky strašně těším. Máme toho ve Fed Cupu za sebou hodně, ale každý zápas je něčím zvláštní. Jsou to krásné vzpomínky, krásné úspěchy,“ zasnila se Šafářová v areálu tenisového klubu pražské Sparty. Při odpovědi koukala na vítěznou fotografii českého týmu, která v místnosti visí na zdi.

O víkendu půjdou české tenistky znovu do boje. Hnané domácím publikem v prostorách oblíbené O2 Arény, navíc na rychlém povrchu, kterým oběma rakařkám speciálně sedí. České hráčky ale čeká těžká bitva s náročným soupeřem, Rusky navíc povede jedna z největších tenisových hvězd Maria Šarapovová.

„Osobně to proti Rusku beru trošku jinak, je tam nějaká prestiž. Přítomnost Marie to zvedlo ještě víc, ale i kdyby nehrála, další jména v ruské sestavě jsou obrovská,“ doplnila své kolegyně Barbora Strýcová, připravená nastoupit do nedělní čtyřhry.

Zápasy s Ruskem jsou pro české sportovce vždy speciální, obě země i z historického hlediska svedly na sportovním poli spousty vyhecovaných bitev. „Já si vzpomenu na olympiádu, když jsem ještě byla malá holka. Gól střílel Svoboda,“ připomněla Strýcová české vítězné finále z roku 1998 v Naganu. „Já mám v hlavě zase to naše finále,“ poznamenala Kvitová.

Přibude o víkendu do českých sportovních dějin další slavná výhra?

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud