Jan Jaroch
15. listopadu 2016 • 19:20

Zadostiučinění divé Báry: Strýcová překonala křivdu, pomáhá jí i Kraus

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pokud se cítíte odstrčení a zneuznaní, nestavte se na zadní. Dělejte svou práci ještě lépe a nakonec vás budou nosit na ramenou. To je poučení z příběhu tenistky Barbory Strýcové, ve třiceti letech už nepostradatelné fedcupové finišmanky, bez níž by byla česká zlatá éra chudší.



V letech 2011 a 2014 musela kousat verdikt, který brala jako příkoří. Dvakrát si vyslechla od kapitána Petra Pály, že se nevejde do jeho finálové sestavy, ač se v průběhu roku o postup významně zasloužila. „Jsem tvrdohlavá, když se zaseknu, tak se mnou nic nehne. Ale s Petrem jsme si to vyříkali jako dospělí lidé a je to za námi,“ řekla loni hráčka, bez níž už si fedcupový výběr nejde ani představit.

Na svět shlíží z výšky 164 centimetrů, v éře svalnatých tenisových dlouhánek se musí prát tahle Plzeňačka dvakrát tak sveřepě. Velkým srdcem však dorovnává to, co jí chybí do výšky. „I malý kašpárek umí dělat velký divadlo,“ smála se v neděli na francouzské půdě.

Strýcová: Za úspěchem je tým a lidi kolem nás
Video se připravuje ...

Když bylo českému týmu ve štrasburském finále úzko, vběhla na kurt po sobotě prosezené na židli a zbytek už je historie. „Tenhle pohár je pro mě speciální. Udělat poslední dva body je zadostiučinění. Jsem na sebe pyšná, že jsem zvládla dva zápasy a hlavně singl, který nebyl jednoduchý,“ řekla nejvýraznější postava víkendové řeže.

Rok jako ze snů

Stejně jako loni, když s kamarádkou Karolínou Plíškovou opanovaly před pražskými ochozy soudný debl proti Ruskám, končí sezonu euforickým úspěchem. Ač největším zářezem individuální kariéry zůstává čtvrtfinále Wimbledonu 2014, tenhle rok byl životní, co se týká stálosti a kvality výkonů. Vyhrála 39 zápasů, největší porci, co kdy na okruhu WTA zvládla. V srpnu se dotkla 19. příčky žebříčku, pod bičem náročného a svého vysněného kouče Tomáše Krupy se stále lepší, ač už se začíná řadit mezi veteránky.

Šťastná je i v soukromí. S o šest let starším Davidem Krausem jsou spolu již dva roky, muzikant ze známé rodiny seděl na tribuně i ve Štrasburku. „Když Báru vidím na kurtu, chytají mě záchvaty hrdosti. Připadám si jako páv!“ vyprávěl letos ve Wimbledonu chlapík, jenž nehovoří anglicky a tenistka se o něj na cestách láskyplně stará.

On ji zase vychovává k tomu, aby si dávala pozor na slovník. „Klidně snesu: Ty vole. Do prd... Kráva. Ale pak jsou slova, která ženská prostě říkat nemá. Mrzí mě, když se tak chováš,“ vyčítal hráčce, jíž se často od úst prášilo.

Dva UFONI! Kraus nemá rád, když Strýcová nadává, a štve ho Svačina - čtěte ZDE »

Barbora Strýcová s přítelem Davidem Krausem a jejich foto na slavném Wimbledonu Barbora Strýcová s přítelem Davidem Krausem a jejich foto na slavném WimbledonuFoto Archiv Sport

Změna k lepšímu

Čím je ale starší, tím víc dokáže kontrolovat „divou Báru“ v sobě. „To je taky jeden z důvodů, proč hraju líp,“ líčí tenisová šikula, jež v roce 2013 dostala půlroční trest za doping. Jedla přípravek na hubnutí, v němž se nacházel zakázaný stimulant sibutramin. Dětinská chyba, ale po návratu na kurty je lepší a silnější než dřív.

Hovořit s ní bývá radost. Dává nahlédnout do svého nitra i zákulisí tenisu, je to normální holka, která chodí platit složenky na poštu a pere se s obavami jako každý jiný. Za život už musela obletět zeměkouli aspoň desetkrát dokola, přesto se stále potí, když přijdou turbulence.

„Odjakživa se bojím létat! A čím jsem starší, tím víc se bojím. Když to v letadle zahoupe, opocuju se a už se loučím se životem,“ vypráví a často připomíná, že za královsky placeným životem po hezkých hotelích a lákavých destinacích jsou skryté taky hodiny samoty a stesku po domově.

„Každý den musíme jít a makat, ale já si nestěžuju, vybrala jsem si tenis, který mě baví. A tohle je důkaz, že ho dělám dobře,“ líčí Strýcová , jež se z rodné Plzně přestěhovala do bytu v centru Prahy a ráda ho zařizuje starožitnými dekoracemi.

A pomalu k nim může přidávat i malé stříbrné poháry, jimiž symbolicky uzavírá kruh. Vždyť vášní pro Fed Cup se nadchla už jako šestnáctiletá, tehdy coby velká naděje a šampionka juniorky Australian Open. Psal se rok 2002 a ona při debutu v Přerově pomohla porazit dvěma body Kanadu. To nejlepší však prožívá až mnoho let poté.

Pála: Dokud máme tak silný tým, musíme se snažit uspět co nejlépe každý rok
Video se připravuje ...

České tenistky na společné večeři po vítězství ve fedcupovém finále nad Francií
České tenistky na společné večeři po vítězství ve fedcupovém finále nad Francií

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud