20. dubna 2022 • 18:14

Derby plné chyb i emocí. Jsem hrdá, jásala Plíšková po výhře nad Kvitovou

Autor: Miroslav Mazal
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Kapitán Vrána o pátých mistrovských oslavách v Třinci v řadě: To se nikdy neomrzí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pátá vzájemná bitva českých tenisových hvězd na okruhu WTA a dosud taky ta nejdramatičtější byla k vidění na prestižním antukovém turnaji ve Stuttgartu. Dramatické derby ovládla Karolína Plíšková, která udolala Petru Kvitovou 6:4, 4:6, 7:6. S krajankou vylepšila bilanci na 2:3, především pak byla ráda za svoji teprve druhou letošní výhru. „Jsem hrdá, že jsem to zvládla,“ jásala šampionka Porsche Tennis Grand Prix z roku 2018.



Loňská wimbledonská finalistka do zápasu vstupovala velice pozvolna. Karolína Plíšková ztratila první tři hry, její soupeřka navíc diktovala tempo a měla převahu.

Petra Kvitová pak ovšem zahrála jeden špatný kraťas, který vysoká pravačka hravě doběhla, a poprvé v utkání ztratila podání. Obraz hry se tím razantně změnil.

„V prvním setu jsme byly obě hodně nervózní, bylo tam hodně chyb,“ komentovala úvod českého derby Plíšková.

Vyšší ze soupeřek si dokázala více pomoci servisem (celkem nasázela 13 es), Kvitová navíc začala kazit i některé nalité míče. První set tak Plíšková otočila z 0:3 na 6:4, její soupeřka při setbolu napálila forhend do autu. Svěřenka trenéra Jiřího Vaňka byla i v úvodu druhé sady rozhozená a znovu přišla o servis. Dvojnásobná šampionka Wimbledonu však zvládla re-break čistou hrou a na kurtu začala opět dominovat.

V tu dobu předváděly aktérky duelu, obě bývalé vítězky turnaje ve Stuttgartu, nejlepší tenis. Kvitová zvládla i dlouhou výměnu, kterou zakončila brilantním křižným winnerem na síti, a arénou se rozeznělo hlasité „pojď!“

Z pohodového vedení 5:2 se ovšem rázem stalo drama a Kvitové nakonec k zisku druhé sady (6:4) pomohla až dvojchyba soupeřky.

Úvod rozhodujícího setu byl znovu v režii dvaatřicetileté lvice z Fulneku. Plíšková však už poněkolikáté ukázala, že se s ní musí počítat za jakéhokoliv stavu. Při svém podání sice prohrávala 1:4 a 30:40, hru dokázala ještě otočit a následně srovnat na 4:4.

V tiebreaku se skóre přelévalo ze strany na stranu. Pevnější nervy ukázala Plíšková, která vytáhla za stavu 5:5 své třinácté eso a první mečbol proměnila po téměř dvou a půl hodinách boje díky vyhozenému forhendu soupeřky.

„Petra je výborná hráčka. Dokáže zahrát vítězný míč odkudkoli. Byl to těžký zápas. Nejdřív jsem byla dole, pak zas nahoře. Hrála jsem agresivně, což rozhodlo,“ hodnotila Plíšková dramatický souboj. Předvedla oproti Kvitové sice méně vítězných úderů, měla však jen 21 nevynucených chyb oproti 41.

Plíšková kvůli zranění do sezony naskočila až v březnu v Indian Wells. Středeční vyhraný zápas byl teprve jejím druhým letošním. Turnajová šestka se ve 2. kole utká s Ruskou Ljudmilou Samsonovovou, kterou porazila během svého tažení do finále Wimbledonu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud