24. února 2010 • 12:37

Tohle na Švédy nestačí, vědí Slováci

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0

Až po boji zdolali hokejisté Slovenska v osmifinále olympijských her ve Vancouveru outsidera z Norska 4:3 a vědí, že ve čtvrtfinále proti Švédsku musí podat mnohem lepší výkon.



V první třetině využili svěřenci Jána Filce třikrát přesilovku, ale vedení 3:1 promarnili a v závěru děkovali brankáři Jaroslavu Halákovi, že podceňovaní Seveřané neodpověděli na vítěznou trefu Miroslava Šatana.

"Měli jsem tlak, ale pokazili jsme si to. Soupeř si vypracoval šance, ale naštěstí byl v brance Jaro (Halák). Jsme ve čtvrtfinále, ale musíme s naší hrou otočit o 360 stupňů. Musíme vyhrávat více osobních soubojů," řekl novinářům útočník Marián Gáborík, který pomohl gólem a asistencí na konci první desetiminutovky k vedení 2:0.

Náskok Slováci vytěžili z přesilovky za vyloučení Oleho Kristiana Tollefsena na pět minut a do konce utkání za faul loktem na hlavu Ľuboše Bartečka.Kanonýr New York Rangers ale odmítl, že by Slováci už byli myšlenkami na čtvrtfinále se Švédskem.

Slováci se trápili s Nory. Spasil je Šatan >>>

"Dovolili jsme Norům vyrovnat a hned to byl jiný zápas. Ale nešetřili jsem síly na Švédy. Udělali jsme několik chyb, kterých se v dalším zápase musíme vyvarovat. Švédové mají kvalitní propracovaný systém, každý jejich hráč má jméno. Hrají velmi dobrý celoplošný hokej. Musíme rychle zregenerovat síly a připravit se," uvedl Gáborík.

Zápas rozhodl v 49. minutě útočník Šatan, který úvod turnaje vynechal kvůli tržné ráně na ruce. Pětatřicetiletý mistr světa z Göteborgu z roku 2002 a loňský vítěz Stanleyova poháru s Pittsburghem se trefil na olympiádě po 16 letech.

V roce 1994 v Lillehammeru ovládl s devíti trefami tabulku střelců turnaje pod pěti kruhy, při dalších startech v Salt Lake City 2002 a Turíně 2006 neskóroval."Jsem rád, že to tam spadlo. Ten gól jsem potřeboval jako sůl. Stále jsme se ale museli bránit, abychom nemuseli hrát prodloužení. Byl to pro nás dobrý psychický test před náročným zápasem se Švédskem, v kterém budeme muset hrát celý zápas naplno," řekl Šatan.

Útočník Bostonu přiznal, že mužstvo asi zápas v jeho průběhu podcenilo. "Vedli jsme 3:1, ale úplně jsme přestali hrát a udělali jsme hodně chyb. Přestali jsme bruslit a mysleli si, že je zápas vyhraný. Ztratili jsme koncentraci a mysleli si, že se zápas dohraje sám," dodal Šatan.

Trenér Ján Filc litoval branky na 3:3 inkasované desetinu sekundy před koncem druhé třetiny. "To je velká chyba. Nemělo by se to stávat, ale byl to důsledek součtu více chyb, které jsme ve druhé třetině udělali a dovolili soupeři se dostat do zápasu," podotkl Filc.

Oddechl si, že jeho svěřenci zápas nakonec zvládli. "Naštěstí jsme ve třetí třetině dokázali dát gól a nedovolili to soupeři. Dá se říci, že v prvním zápase s Českem jsme hráli dobře a prohráli jsme. Dneska to nebylo dobré, ale raději hrajme takto a vyhrávejme," dodal Filc.

Norové se na olympiádě představili poprvé po 16 letech a skončili desátí. "Jsem na tým opravdu pyšný. V zápase jsme tvrdě makali, abychom dokázali, že malé Norsko dokáže potrápit hvězdné Slovensko. Máme ale ve hře stále na čem pracovat," řekl útočník Mats Zuccarello Aasen.

"Myslím, že jsme se na turnaji stále zlepšovali. Prohrávali jsme 0:2, ale dokázali jsme vyrovnat na 3:3. Pro náš tým to byl opravdu dobrý výkon," doplnil gólman Pal Grotnes, který si připsal v utkání 40 úspěšných zákroků a tři ze čtyř branek inkasoval v oslabení.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud