Jakub Konečný
11. srpna 2011 • 05:49

Bílek ven! 5 důvodů, proč by kouč měl jít. Hned teď

Vstoupit do diskuse
29
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

ANALÝZA - Zatímco před týdnem se odvolání Michala Bílka a jeho nahrazení Jaroslavem Hřebíkem jevilo jako hysterická neuváženost, po další herní a výsledkové blamáži v Norsku (0:3, opět jedna střela na bránu) je to už nevyhnutelná nutnost. Důvodů pro zásadní krok se najde přehršel, portál iSport.cz vybral pět nejpodstatnějších.



1. DŘÍV, NEŽ BUDE POZDĚ
Nabízí se tu historická paralela a navíc nedávná. Také s působením Petra Rady u národního týmu panovala dlouho nespokojenost, ale k jeho vyhazovu došlo až tehdy, když už šla zpackaná kvalifikace na mistrovství světa 2010 zachránit jen zázrakem. Sesadit Michala Bílka po reálně hrozící prohře ve Skotsku by bylo už jen prázdným gestem s křížkem po funuse. A i pokud se reprezentace do baráže přece jen probojuje, pod současným koučem v ní má jen pramalé šance.


2. NULOVÉ ALIBI
Když už je řeč o Radovi, ten měl pro svou neúspěšnou anabázi aspoň jednu vážnou polehčující okolnost – musel se obejít bez zraněného Tomáše Rosického. To Bílek má záložníka Arsenalu k dispozici dle libosti, jenže jeho potenciál využívá špatně. Což platí vlastně o celém kádru, s kterým pracuje už dva a půl roku. Pokrok – výsledkový, nebo aspoň herní – však žádný.

3. KLESAJÍCÍ PRESTIŽ

Bílkova éra má na český fotbal doslova devastující účinek. Zdá se vám toto tvrzení nadsazené? Ale vždyť tým, který ještě nedávno patřil mezi evropskou špičku, spadl už do třetího výkonnostního koše. A výsledky jako ten v Oslu jej srážejí ještě níž. „Takový rozdíl mezi námi určitě není,“ reagoval Bílek na připomínku, že Norsko a Česko dělí v žebříčku FIFA šestadvacet míst. Měl pravdu, reálná propast mezi oběma celky je ještě hlubší.

Cedule ve vesničce Bílek na Českomoravské vrchovině nabízí řešení pro českou reprezentaci
Cedule ve vesničce Bílek na Českomoravské vrchovině nabízí řešení pro českou reprezentaci

4. NÍZKÝ RESPEKT U REPREZENTANTŮ
Veličina, která by se z principu neměla vůbec měřit, ale budiž. Za Bílkem prý hráči stojí. Pomineme-li, že by to měla být samozřejmost, je otázkou, kdo z nich by měl odvahu říci něco jiného. A pak je tu také důvod tohoto postoje. Bílek po současných hvězdách v podstatě nic nechce, je na ně měkký a omlouvá je. Pravda však leží na hřišti a je zřejmá ˗ pod Milanem Barošem a spol. tráva nehoří. „Náš výkon mi přišel mdlý,“ divil se po porážce v Oslu televizní expert Günter Bittengel. A když přijde turnaj v nevhodném termínu jako naposled Kirin Cup, zavalí Bílka jeho vyvolení omluvenkami a nechají ho ve štychu.

5. OTRÁVENÍ FANOUŠCI

Jedním z úkolů, které si Bílek při svém nástupu předsevzal, bylo vrátit k národnímu týmu jeho fanoušky. Co pro to dělá? Vůbec nic. Z reprezentace učinil skleněnou pevnost, nepovolaným vstup zakázán. Před příznivci, kteří by chtěli s reprezentací žít, zavírá z nepochopitelného plezíru tréninky i před přátelskými zápasy. Ty tam jsou doby, kdy přípravu českého výběru sledovaly tisícovky diváků. A tak se třeba stane, že při kvalifikaci v Praze mají v hledišti Skotové málem převahu.

Vstoupit do diskuse
29

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud