Radek Špryňar
8. března 2018 • 14:26

Pamětník dvou osmifinále Kolář: Je čest být zase takhle daleko

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z PORTUGALSKA | Je jedním z pěti pamětníků obou neúspěšných osmifinálových soubojů v Evropské lize. Záložník Daniel Kolář se před pěti lety potkal s Fenerbahce (0:1, 1:1), o rok později i s Lyonem (1:4, 2:1). Plzni se ani jednou nepodařilo postoupit. Sen se jí pokaždé vzdálil už v prvním utkání. Vždy si nabila nos. Teď se jí ve stejné fázi staví do cesty další silný rival – Sporting Lisabon (dnes, od 21:05).



„Chceme poprvé v historii postoupit do čtvrtfinále, je to pro nás obrovská motivace. Chtěli jsme se dostat do jarní fáze. To se povedlo. Zvládli jsme i Partizan. Chceme i Sporting,“ plánuje dvaatřicetiletý Kolář. „Je čest být zase takhle daleko a hrát proti tak skvělému týmu s úžasnou historií,“ doplnil.

Společně s Kolářem pamatují ze současného plzeňského výběru oba osmifinálové zápasy ještě další čtveřice spoluhráčů - Radim Řezník, Jan Kovařík, Marek Bakoš, Lukáš Hejda. Dalších sedm hráčů se účastnilo války s Lyonem.

Kdo pamatuje osmifinále s Fenerbahce: Matúš Kozáčik, Radim Řezník, Daniel Kolář, Jan Kovařík, Marek Bakoš, Lukáš Hejda, Martin Zeman

Kdo pamatuje osmifinále s Lyonem: Roman Hubník, David Limberský, Milan Petržela, Tomáš Hořava, Daniel Kolář, Jan Kovařík, Lukáš Hejda, Marek Bakoš, Radim Řezník, Patrik Hrošovský

Jinými slovy, Plzeň je natolik zkušená, aby si svůj velkolepý sen splnila. „Máme ambiciózní tým s velkými zkušenostmi a chceme postoupit co nejdál,“ burcuje před dnešním večerním utkáním Kolář.

O soupeři mluví jen uznale. S respektem a obdivem. I proto, že osmnáctinásobný portugalský mistr má v kádru vítěze Ligy mistrů, mistrovství Evropy nebo vítěze Poháru afrických národů. „Jsou tam skvělí hráči, kariéry mají velmi úspěšné. Celkově jde o výtečný tým s úžasnou historií. Čeká nás těžký soupeř. Víme, jakým způsobem se snaží hrát, leccos nám to ukázalo. Slabá místa si ale nechám pro sebe a uvidíme, zda je využijeme,“ zůstal tajemný Kolář.

Sporting před startem osmifinále trápí vážné ztráty. Mimo hru je s určitostí útočník Seydou Doumbia, s Pobřežím slonoviny vítěz Afrického poháru národů. Velký otazník visí nad nejlepším střelcem týmu – Holanďanem Basem Dostem. „Středečního tréninku se zúčastnil s úlevami. Až dnes zjistíme, zda bude připraven nastoupit,“ pronesl Jorge Jesus, trenér Sportingu.

Pokud nebude k dispozici, pro Plzeň to bude nezanedbatelná výhoda. Osmadvacetiletý útočník se v dresu Sportingu činí. V aktuální sezoně nasázel sedmadvacet branek v šestatřiceti soutěžních zápasech. Je největší palební silou týmu Jorge Jesuse. Také třetí do party – teprve osmnáctiletý Rafael Leao – lečí svalové zranění.

Ničivá ofenzivní síla Sportingu, jak o ní mluvil plzeňský trenér Pavel Vrba, by v případě tolika absencí byla výrazně slabší.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud