28. srpna 2015 • 21:05

Trápení chodkyně Drahotové: 10 hodin na dopingové kontrole

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ráno se ve víc než třicetistupňovém vedru hodinu a půl dřela na trati před Ptačím hnízdem, pro chodkyni Anežku Drahotovou to však zdaleka nebyl konec povinností. Na pozávodní dopingové kontrole strávila přes deset hodin, než byla schopná odevzdat vzorek moči.



Pro Anežku Drahotovou to byl skutečně perný den. V pět hodin ráno už byla na nohou, v půl osmé na startu závodu mistrovství světa na 20 kilometrů. Ze stadionu ale nakonec odjížděla až před desátou večer. Tak dlouho jí trvalo splnit povinnost na dopingové kontrole.

„Není to úplně nic tak neobvyklého, speciálně u vytrvalostních disciplín, kdy ta zátěž trvá přes hodinu. Není to samozřejmě pravidlem, ale stává se to,“ vysvětluje reprezentační lékař Jiří Neumann.

„Ona byla čůrat opakovaně, ale moč neměla správnou hustotu tak, aby byla připravená k laboratornímu rozboru. Byla v pořádku, jen moč nebyla tak koncentrovaná a na to jsme čekali.“

Nízká váha Drahotové

Na situaci měla vliv i nízká závodní váha, s kterou přišla Drahotová na start. Před důležitými soutěžemi vždy cíleně hubne na váhu kolem 57 kilogramů.

„Vím, že je to hrana, teďka mám taky v plánu to dobrat,“ vysvětluje Drahotová. „Neplánuju být celý rok takhle hubená, tělo je pod stresem, a vydá ze sebe maximum. Takže já se snažila udělat pro tenhle závod všechno, co bylo v mých silách, asi bych nic nezměnila.“

Nízká váha, velké vedro při závodě a vysílení po něm nakonec způsobily, že musela Drahotová v místnosti pro dopingové kontroly zůstat celý den.

Pít se musí sladké

„Na dopingové kontrole jsou k dispozici jakékoliv tekutiny. Říkali jsme jí, aby nepila vodu, ale sladké. Takže tam vypila tři, čtyři pomerančové džusy a kafe,“ líčil Neumann.

„S jídlem je to trošku problém. Je tam nějaké ovoce, ale vzhledem k tomu, že tam byla opravdu dlouho, tak jsme jí tam vzali nějaké jídlo od kluků z rest roomu z desetiboje. Takže nebyla hladová devět hodin…“

Jelikož se Drahotová na stadionu dočkala večerního programu, na závěr si mohla čekání zpestřit sledováním kvalifikační soutěže oštěpařky Barbory Špotákové.

„Anežka to uvítala, dívala se na program a fandila Báře,“ uvedl Neumann.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud