Květoslav Šimek
10. července 2016 • 11:40

Po nečekaném vyhazovu se trenér Kousek vrátil zpátky do sedla

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je zpátky v sedle. Zkušený žokej Jiří Kousek, který v letech 2008 a 2012 dovedl Hirsche a Ronina pro druhá místa ve Velké pardubické, musel předčasně ukončit solidně rozjetou trenérskou kariéru. Po nečekaném vyhazovu ze stájí BORS Břeclav z úvodu sezony se Kousek s rodinou přestěhoval do Kladrub nad Labem a ve čtyřiceti letech znovu objíždí dostihy čistě v roli žokeje.



O víkendu ve Světlé Hoře si Jiří Kousek připsal jedno druhé místo, dvě třetí i jeden pád. "Ale jo, bylo to hezký, třeba Vicody nepatřil v hlavním dostihu ve Světlé Hoře mezi vyložené favority, nemá s dostihy v Čechách ještě žádné zkušenosti a přesto chyběl k výhře jen kousíček. Byl jsem mile překvapený."

Po úmrtí majitele konec

Na začátku sezony se musel Jiří Kousek vyrovnávat s nečekanou zprávou. Po úmrtí Luďka Mikuleckého, majitele úspěšné stáje BORS Břeclav, dostal jako trenér od jeho nástupců nečekanou výpověď. Přestože měl úspěchy a hnědák Universe of Gracie, největší hvězda stáje, vyrostl pod jeho rukama mezi překážkovou elitu. Což dokazují i třetí a čtvrté místo z posledních ročníků Velké pardubické (v roce 2014 s Kouskem v sedle).

"Konec v Břeclavi už nechci komentovat, prostě jsme se s majiteli neshodli a musel jsem ze dne na den odejít," líčí Jiří Kousek. "Nepočítal jsem s tím. Jenže od té doby, co zemřel pan Mikulecký, se situace nevyvíjela v můj prospěch."

Trenér Jiří Kousek se po vyhazovu znovu stal žokejem.
Video se připravuje ...

S rodinou se přestěhoval do Kladrub a začal znovu jezdit. "Doufám, že v budoucnu budu znovu trénovat, protože mě to ohromně bavilo a výsledky jsem měl," říká Kousek. Hledat si narychlo novou trenérskou štaci pořádně nešlo. A Kousek v první chvíli ani nechtěl. "V Kladrubech máme zázemí, jsme blízko u babičky, která nám děti často pohlídá. Nebo nám pomáhají sourozenci manželky. Dcera chodí do druhé třídy a synovi je pět roků, takže jsem se teď nechtěl jako trenér někam hrnout na rok, na dva. Třeba se časem něco trvalejšího najde, ale teď jsem zase na volné noze jako rajťák."

Nezastírá, že ve čtyřiceti letech ze začátku bojoval s váhou. Úplně jezdit sice Kousek nepřestal, ale přece jenom. V minulém roce odjezdil jen sedm dostihů, trenéřině se věnoval naplno. "Musel jsem shodit tři, čtyři kilečka a před každým dostihem je třeba ještě nějaké dvě, tři vypotit. Neříkám, že ve čtyřiceti už je člověk línější, ale přece jenom mě trénování bavilo víc. Připravovat si koně a sedět na nich je daleko lepší, než lítat doleva, doprava a jezdit cizí koně, co ani neznáte. To je spíš pro mladší."

Kůň do Velké? V jednání

Zájem o služby zkušeného žokeje na dostizích rozhodně je. "Když ostatní trenéři a majitelé viděli, že zase jezdím a jsou výsledky, tak hned vyzváněl telefon," pochvaluje si Kousek. "To mě těší. Chci nějaký rok vydržet, ale svoji kariéru už nevidím jen jako jezdec. Rád bych do budoucna trénoval."

Pokud vydrží zdraví, bude Jiří Kousek letos znovu na startu Velké pardubické. V první kvalifikaci vedl Templáře pro trenéra Antonína Nováka (10. místo), ve druhé Hipo Japea pro Josefa Váňu (5. místo). Dvě kvalifikace se ještě pojedou, Kousek zatím pro vrchol sezony napevno domluvený není s nikým. "Něco domlouváme, zájemci jsou, ale dopředu nechci nic slibovat. Ještě je do Velké daleko..."

Na rovinu ovšem přiznává, že pokud v říjnu na startu Velké pardubické bude stát proti Universe of Gracie, lehko mu nebude. "Mrzí mě to, přijít o takového koně je škoda. Ale byla to volba majitelů, nic už s tím neudělám," dodal Kousek.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud