12. srpna 2016 • 14:16

Špotáková má na OH v Riu místo k dobru: Klid a výhled na oceán

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Oštěpařka Barbora Špotáková už je v Riu de Janeiru a na olympijských hrách může využít služby Family House společnosti Procter & Gamble, který poskytuje zázemí nejen olympionikům, ale také jejich maminkám.



Je to rozhraní mezi dvěma světy Rio de Janeiro. Zastávka metra ve čtvrti Sao Conrado je přímo mezi slavnou favelou Rocinha, která nabízí úchvatný výhled na na sebe naskládané domečky lidu. Hned v sousedství stojí luxusní čtvrť plná hotelů a moderních resortů. A v hotelu Royal Tulip, na dohled pláže, je unikátní prostor, v němž se můžou setkat olympionici různých zemí a odpočinout si v olympijském spěchu i se svými maminkami.

„Za každou cestou úspěšného olympionika stojí i péče jejich maminek,“ říká Małgorzata Mejer, PR manažerka Procter & Gamble. „Každý ze sportovců během své cesty potřebuje osobu, která se o něj stará, která ho podrží, když se nedaří. A to jsou maminky.“

Family House Procter & Gamble je uklidňující oázou v olympijském shonu. Atmosféra se v mnohém podobá olympijské vesnici. Stejně jako tam je i tady centrem života velká jídelna, v níž se lidé setkávají. Sedí na židlích u stolů, ale také na pohodlných odpočívadlech. Všude kolem jsou velké obrazovky s olympijskými soutěžemi.

„Chceme, aby si tady sportovci se svými maminkami mohli odpočinout. Aby měli místo, kde si můžou v klidu promluvit a užít si olympiádu. Víme, že sportovci zažívají hektiku, ale tady je jiná atmosféra,“ líčí Mejer.

Klidné místo, výhled přímo na oceán

Tohle je opravdu místo pro klidnou pohodu. Na terase je k dispozici bar s výhledem přímo na oceán. A když přijdete večer, skrz lampy vidíte třpytící se kapky ve větru. Je tady tzv. kokosová místnost s osvěžujícími drinky. Je tady prádelna, kadeřnictví, nebo malování nehtů.

„Máme speciální vzorník s nápady, jak si můžou sportovci namalovat nehty v národních barvách. Je to tady hodně populární, protože všichni cítí silný patriotismus,“ říká Mejer.

A stejně jako v olympijské vesnici je tohle místo, kde by chtěl být každý sportovní fanoušek. „Tohle jsou rodiče Mireii Belmonte. Včera se bohužel nedostala do finále, to bylo smutné,“ říká Mejer. Bylo  to ovšem  předtím, než španělská plavkyně vyhrála závod na 200 metrů motýlek. „A přijde i Katinka Hosszú. Je úžasné, co dokázala!“ chválí Mejer maďarskou Iron Lady, která v Riu už získala tři zlaté medaile.

Barbora Špotáková během svého pokusu
Barbora Špotáková během svého pokusu

A mezi světové sportovní hvězdy patří i Špotáková , která je aktérkou spolupráce s jedním z globálních olympijských partnerů nejenom kvůli svým sportovním úspěchům, ale i příběhu.

Špotákové maminka Ludmila Špotáková kdysi doprovodila svou dceru do Prahy, kde začala studovat vršovické sportovní gymnázium v Přípotoční ulici. „Byly tehdy v Praze samy dvě a po nocích si přivydělávaly jako uklízečky. Maminka při Barboře a jejím snu o sportovní kariéře vždycky stála. Je to silný příběh,“ zdůrazňuje Mejer.

Emoce, které vyvolává dlouhodobý vztah maminek ke svým dětem, usilujícím o sportovní úspěch, vypráví film Strong, s kterým P&G’ v rámci kampani „Děkuji maminko“ přišlo letos na jaře. „Tam jsou momenty, které zná každý. Nezná je jenom sportovec, ví, kdy se může vzpomenut na tu mámu,“ říká Špotáková.

VIDEO: Podívejte se na film Strong

Současné ženské hvězdy světového sportu ale slouží i jako příklad pro současnou generaci mladých dívek. I proto Procter & Gamble přišel s kampaní Keep Playing #LikeAGirl, tedy Hraj jako holka.

„Lidi vždycky říkají: Děláš tohle a tohle jako holka. A říkají to ve smyslu, že je to něco špatného, že to nedělají pořádně. A my to chceme změnit,“ říká Mejer. „My chceme zvednout sebevědomí dívkám, kterým je dvanáct, třináct, čtrnáct let. Chceme, aby všechno dělaly naplno a byly na to hrdé. Aby to úsloví „Hraj jako holka“ bylo chápáno jinak než dřív.“

Samotné olympijské hry se v posledních desetiletích výrazně proměnily ve prospěch rovnosti pohlaví.

„Je zajímavé sledovat, jak se za posledních čtyřicet let sport změnil, a jak nás sportovkyně nepřestávají fascinovat,“ uvedla rumunská gymnastická legenda Nadia Comaneci, olympijská šampionka z Montrealu 1976, kde jako první gymnastka dostala za své cvičení nejlepší hodnocení – desítku.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud