16. srpna 2016 • 11:10

Číňanka se stala hitem, pak strhla bouři. V Riu mluvila o menstruaci

Autor: rou
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Upřímná, pohotová, vtipná a usmívající se. Na takové sportovce Číňané nejsou zvyklí. I proto se stala plavkyně Fu Jüan-chuej, která získala na olympiádě v Riu bronz na 100 metrů znak, minulý týden senzací tamního internetu. V neděli pak tahle sympatická dívka zbořila (nejen) čínský internet znovu, když prolomila jedno z posledních sportovních tabu - promluvila o menstruaci.



Její rozhovory z Ria se staly hitem. „Musela jsem použít své prehistorické mystické síly,“ hlásila podle BBC do kamery čínské televize po postupu do finále. „Žádná očekávání. Jsem teď úplně spokojená,“ dodávala s odzbrojující upřímností.

A když po bronzovém finále přidala neuvěřitelné výrazy obličeje, internetová senzace byla na světě. Její účet na čínské obdobě Twitteru Sina Weibo za dva dny nabral několik milionů uživatelů a pro lidi se svou bezprostředností a otevřeností stala přes noc hrdinkou. 

Fu Jüan-chuej se místo rozhovoru do televize kroutila v bolestech
Fu Jüan-chuej se místo rozhovoru do televize kroutila v bolestech

Příběh Fu Jüan-chuej má ale ještě trochu vážnější pokračování. Když totiž v neděli Číňanky zůstaly těsně za medailí v polohové štafetě na 4x100 metrů, rozhovor do televize dělaly tři její parťačky, Fu vedle nich ovšem nebyla. V bolestech se totiž svíjela na zemi za zástěnou.

O menstruaci promluvila i Petra Kvitová - čtěte ZDE »

Neplavala jsem dost dobře

Reportérka se jí zděšeně zeptala, jestli je v pořádku. „Tentokrát jsem neplavala dost dobře,“ odpověděla Fu a omlouvala se svým týmovým kolegyním. A pak se svou upřímností dodala: „Včera jsem dostala menstruaci, takže jsem se cítila hlavně hodně unavená - ale to není důvod, stejně jsem neplavala dost dobře.“

V ten moment odstartovala na sociálních sítích doslova smršť. Pokud se totiž o menstruaci (nejen) ve sportu v Evropě či Americe mluví hodně málo, v Číně je to absolutní tabu.

„Hrozně obdivuju Fu Jüan-chuej za to, že plavala i když měla měsíčky - ženy mohou být menstruací ovlivněné, hlavně tou bolestí... Cítila vinu za čtvrté místo, ale Fu, my jsme na tebe stále obrovsky hrdí,“ napsala na Sina Weibo uživatelka TAO.

Tampon se v Číně nepoužívá

Divoká diskuze se strhla i na téma, u kterého by to asi v Česku nikoho nenapadlo: používání tamponů. Podle jedné studie, kterou zmiňuje BBC, totiž používají v Číně tampon pouhá dvě procenta žen - oproti třeba 42 % v USA.

„Někdo nařkl Fu, že lže, a ptal se, jak mohla jít do vody, když měla periodu,“ napsala na sociální síti Dvingnew. „Číňané mají předsudky ohledně tamponů - i já, jako žena přes 30, jsem byla ignorant a plná strachu z tamponů až donedávna,“ přiznala pod vlivem mladé plavkyně.

VIDEO | Podívejte se na úsměvnou reakci Fu po bronzové medaili


Podle BBC totiž v Číně stále spousta lidí věří třeba tomu, že používáním tamponů může žena přijít o panenství. Žádná čínská firma tuhle základní hygienickou pomůcku nevyráběla - až teď se k tomu jeden podnik chystá a prý se chce zaměřit právě na sportovkyně.

Možná tedy prostořeká mladá plavkyně pohne svou zemí víc, než někteří politici. I proto už není jen tou vtipně se tvářící holčičkou, ale pro hodně lidí se stala hrdinkou a vzorem.

Vše o LOH Rio de Janeiro 2016 čtěte ZDE »

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud