25. listopadu 2015 • 14:55

Plavci se chystají do rozbouřeného Izraele: Snad nás ochrání

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zatímco v Izraeli už při konfliktech s Palestinci od konce září zahynulo přes sto lidí, čeští plavci se připravují na evropský šampionát v Netanji. Ve městě vzdáleném sto kilometrů od Jeruzaléma budou bojovat o medaile příští týden. „Obavy má každý na světě,“ připouští reprezentantka Barbora Závadová.



Nejistota provází plavecké reprezentanty před cestou do rozbouřené země, kde celý podzim hoří násilnosti kvůli posvátným místům na Chrámové hoře v Jeruzalémě.

„Moje rodina není nadšená, že tam jedu. Taťka tyhle věci řeší, pracuje pro armádu. Nedá se nic dělat, musíme věřit, že nás ochrání,“ říká prsařka Martina Moravčíková.

Polohovkářka Barbora Závadová připouští, že jí kvůli situaci v Izraeli zřejmě oproti původním plánům nepřijedou podpořit rodiče. „Mají koupené letenky, ale asi to skrečují, bojí se,“ říká Závadová. „Já doufám, že o nás bude postaráno, že bude vyšší bezpečnost. Asi budeme jezdit s armádou. Abych pravdu řekla, trochu se bojím. Nadšená z toho nejsem. Ale rodiče jedné plavkyně tam byli. Je to armádní univerzita, prý se nemusíme bát, budeme pod dohledem.“

Šampionát se koná v národním sportovním centru Wingate Institute na okraji Netanji. „Do které země vlastně dneska jet?“ ptá se reprezentační trenér Vlastimír Perna. „Izrael má bezpečnostní složky asi nejpropracovanější. Já jsem celkem v klidu, doufám, že se o nás postarají. Na druhou stranu budu plavce instruovat, hlídat. Nebude to úplně free jako na jiných šampionátech. Bude to asi trošku podobné jako v Šanghaji, tam jsme taky jezdili s ochrankou, přes zátarasy i vojenskou kontrolu. Ty kontroly budou otravné, asi si na to budeme muset zvyknout.“

Znakařka Simona Baumrtová, která na minulém šampionátu v dánském Herningu před dvěma lety získala čtyři medaile, má zatím jiné starosti. Musela zvládnout promoci na FTVS Univerzity Karlovy, kde studovala fyzioterapii.

„V Izraeli jsem nikdy neplavala, ale na závody se moc těším. Jsem zvědavá, jakou atmosféru jsou Izraelci schopni vytvořit,“ říká Baumrtová.

Oporami české výpravy by měli být také Barbora Závadová, letos pátá na dlouhé polohovce na mistrovství světa v Kazani, a krauler Jan Micka, který nedávno překonal národní rekordy na 1500 metrů v dlouhém i krátkém bazénu. Šampionát začíná za týden.

„Byl bych rád, kdybychom uloupili nějakou medaili, a kdybychom se podívali velice často do finále,“ uvedl Perna.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud