Květoslav Šimek
2. května 2016 • 14:45

Zvedačka nacvičená, o Nohavicovi ještě juniorští šampioni popřemýšlí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Krasobruslařské mistrovství Evropy 2017 v Ostravě bude pro juniorské mistry světa Annu Duškovou a Martina Bidaře zatím největší akcí kariéry. Přípravu na šampionát stylově rozjeli v moravskoslezské metropoli. „Přechod do seniorské kategorie bude hodně náročný, už jsme do jízdy přidali jednu zvedačku, to bylo asi nejtěžší,“ líčí úspěšný sportovní pár.



V Ostravě se Dušková (16 let) s Bidařem (17) připravovali na suchu, i na ledě. Třikrát denně trénink na ledě, dvakrát denně v posilovně nebo v atletické hale. „Novou zvedačku jsme museli vypilovat do posledního detailu, udělat z ní stereotyp, aby to bylo pořád stejné,“ popisuje Dušková. „Kdyby jeden z nás udělal něco nečekaného, je neštěstí na světě. Buď já spadnu, nebo Martina kopnu.“

Na oblíbené cyklistické výšlapy tentokrát čas nebyl. Jen jedno odpoledne si mladí krasobruslaři zpestřili návštěvou Světu techniky v areálu Dolní oblasti Vítkovice. „Zajímavé, poučné. Nejvíc mě bavil gyroskop, kde se můžete točit všemi směry,“ usmívala se Dušková. „Připadala jsem si, jako když mě Martin vyhodí na ledě do vzduchu.“

Anna Dušková a Martin Bidař, krasobruslařští mistři světa v kategorii juniorů, zahájili přípravu v Ostravě
Anna Dušková a Martin Bidař, krasobruslařští mistři světa v kategorii juniorů, zahájili přípravu v Ostravě

Mistrovství Evropy (25. - 29. ledna 2017) bude pro Ostravu velkou akcí. Po osmnácti letech šampionát hostí Česká republika, v Ostravě bude vůbec poprvé. „Příští týden přijedou zástupci mezinárodní federace ISU na třídenní inspekci, jestli je vše v pořádku. Já věřím, že ano, vše běží podle plánu,“ potvrdil prezident organizačního výboru Stanislav Žídek.

Pro Duškovou s Bidařem to bude první velká akce mezi seniory. Body ze zlatého šampionátu juniorů by jim na předchozím evropském šampionátu seniorů v Bratislavě stačily na skvělé sedmé místo.

Ambicemi a očekáváními se ovšem svazovat nechtějí. „Přechod mezi dospělé bude hodně náročný, zodpovědnost cítíme, navíc doma. Ale našim jediným cílem je dál stejně poctivě pracovat a ukázat to nejlepší,“ říká Bidař.

O hudbě do krátkého programu už jasno mají. Provázet je bude tango. Že by v Ostravě do svých jízd zakomponovali i písně Jarka Nohavici? „To je dobrý nápad. Třeba pro exhibici,“ dodal Martin Bidař.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud