24. března 2015 • 17:00

Zimní pohádka: Vládli biatlonisté, zářily i Strachová a Ledecká

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Češi jsou na sněhu šikovní a letos mají jako důkaz hned sedm medailí ze světových šampionátů. Úspěchům vládne biatlonová zlatá éra, na stupně ale vyskočili i veteráni Lukáš Bauer a Šárka Strachová nebo naopak čerstvě dvacetiletá snowboardistka Ester Ledecká. K tomu daleké lety Romana Koudelky a vysoká hra Ondřeje Banka s úspěchy i děsivým pádem. Byla to velká jízda.



BIATLON

Jsou na vrcholu! Výkony, financemi i popularitou. Sedmnácti pódii ve Světovém poháru a čtyřmi medailemi z MS posunuli historické hranice, upevnili si pozici mezi světovými velmocemi a ještě zesílili domácí výsadní postavení biatlonu mezi zimními sporty. Více jak stotisícová návštěva ve třech dnech během únorového SP v Novém Městě na Moravě vyrazila dech i představitelům IBU a Česko získalo do dalších let nejen příslib pořádání dalších SP, ale i MS. Čtveřice Vítková, Soukalová, Moravec a Šlesingr urvala v konečném pořadí umístění v první desítce SP, ženská štafeta brala Malý křišťálový globus za vítězství ve své disciplíně a v dalším roce bude mužská i ženská reprezentace moci nasazovat až šest závodníků. Většinu sponzorských smluv mají zajištěnou do OH 2018.

Známka Sportu: 1

Michal Šlesingr, Veronika Vítková, Gabriela Soukalová a finišman Ondřej Moravec slaví zlatou medaili v závodě smíšených štafet na MS biatlonistů ve Finsku Michal Šlesingr, Veronika Vítková, Gabriela Soukalová a finišman Ondřej Moravec slaví zlatou medaili v závodě smíšených štafet na MS biatlonistů ve FinskuFoto EPA

SNOWBOARDING

Je to hra o třech esech. V letošní sezoně trumfovala Ester Ledecká ve svých pevných alpských botách. Zatímco vloni v Soči mohla kvůli vyhřezlé ploténce sotva chodit, tentokrát jela naplno a na světovém šampionátu v Lachtalu v paralelním slalomu vybojovala českému snowboardingu historické zlato. Další dvě velká jména si rok po olympiádě z nutnosti dopřála rehabilitační sezonu. Freestylistka Šárka Pančochová se dávala dohromady po zranění kolene, olympijská šampionka ve snowboardcrossu Eva Samková byla v přípravě rovněž zraněná a po pádu na X Games předčasně ukončila sezonu.

Známka Sportu: 2

Ledecká na Světovém poháru v japonské Asakihawě další medaili nezískala, v paralelním slalomu byla mistryně světa čtvrtá (foto archiv)Foto Jaroslav Legner (Sport)

SKOKY NA LYŽÍCH

Návrat rakouského experta Richarda Schallerta znamenal očekávanou vzpruhu pro Romana Koudelku, jenž se se svým oblíbeným trenérem potkal v době, kdy měl spoustu chuti do práce po předchozích zdravotních potížích. Vyšla z toho parádní zima, v jejíž velké části patřil Koudelka mezi absolutní světovou elitu. Na Turné čtyř můstků ani na mistrovství světa ale nejlepší formu netrefil. V létě ho čeká práce na letové pozici. Minusem jsou nevýrazné výkony ostatních závodníků reprezentačního týmu, pomalu se naopak zvedá juniorka, jejíž budoucnost je při vysokém věkovém průměru áčka klíčová.

Známka Sportu : 2

Roman Koudelka patří mezi favority na medailiFoto ČTK

ALPSKÉ LYŽOVÁNÍ

Dvě hlavní osobnosti současné éry zase ukázaly svou výjimečnost. Šárka Strachová se nejdřív vrátila na stupně vítězů ve Světovém poháru, a pak se stala teprve třetí slalomářkou historie, která na mistrovství světa získala čtvrtou medaili. Působivě tak zakončila svůj comeback po operaci nezhoubného nádoru na mozku. Ondřej Bank si další dávku respektu vysloužil parádními jízdami ve Wengenu a Kitzbühelu, kde se v alpské kombinaci dostal na stupně vítězů, aby místo rýsujícího se boje o medaili na MS ve Vailu skončil po ošklivém pádu v nemocnici a rozhoduje se, co dál. Další reprezentanti se trápili.

Známka Sportu: 2

Ondřej Bank je nejlepším českým sjezdařemFoto Profimedia.cz

AKROBATICKÉ LYŽOVÁNÍ

Legendy to měly těžké. Tomáš Kraus si při pádu v Arose zlomil nohu, boulařka Nikola Sudová měla na začátku nového olympijského cyklu peníze jen na část sezony. Prala se ale statečně a dvakrát skončila ve Světovém poháru čtvrtá. O dalším pokračování jejich kariér se rozhodne během jara. Dařilo se mladým skikrosařkám. Nikol Kučerová vyhrála univerziádu a dojela šestá na mistrovství světa. Andrea Zemanová se díky druhému místu ve švédském Aare dostala poprvé v kariéře na stupně vítězů ve Světovém poháru.

Známka Sportu: 2

Tomáš Kraus měl těžký pád, po ošetření byl odvezen na saních (archivní foto)Foto Barbora Reichová (Sport)

BĚŽECKÉ LYŽOVÁNÍ

Lukáš Bauer se famozním stříbrem z mistrovství světa ve Falunu rozloučil s reprezentační kariérou a s jeho odchodem tým ztrácí dlouholetého lídra. Mužský tým se většinu sezony trápil a paradoxně ho drželi původně odepsaní závodníci v čele se sprinterem Dušanem Kožíškem. Světový šampionát dopadl solidně, úsek ale zřejmě i tak čekají změny. Ženský tým má k dispozici dvě výrazné osobnosti. Eva Vrabcová-Nývltová zazářila šestým místem na Tour de Ski a dařilo se jí i na mistrovství světa. Hvězdou budoucnosti je jednadvacetiletá Petra Nováková, která už ve Světovém poháru nahlédla do desítky a o vrchol zimy přišla kvůli operaci ramene.

Známka Sportu : 3

Lukáš Bauer si v závodě na 15 kilometrů doběhl pro sedmé místoFoto ČTK

SEVERSKÁ KOMBINACE

Třetí místo Miroslava Dvořáka z úvodního víkendu Světového poháru ve finské Ruce zůstalo pro další průběh zimy marnou nadějí. Dvořák se sice zlepšil ve skoku, ale koncem sezony ztratil formu v běhu. Nový reprezentační trenér Ladislav Rygl zahájil generační výměnu. Velkou nadějí zůstává teprve osmnáctiletý Tomáš Portyk, který na juniorském mistrovství světa v Almaty skončil i se zlomeným prsteníčkem na ruce těsně čtvrtý. Spolu s Dvořákem jim v týmovém sprintu na SP v Oslu scházelo jen 0,7 sekundy ke stupňům vítězů.

Známka Sportu: 3

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud