26. února 2016 • 15:55

Samková se proletěla, po zrušené kvalifikaci dostala jedničku

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

To byl fičák! Snowboardkrosařka Eva Samková si v korejském Bokwangu v kvalifikaci závodu Světového poháru užila dobrodružství v podobě silného větru, kvůli němuž byla soutěž nakonec zrušená. Do závodu, který se pojede v noci na sobotu, ale jako vedoucí závodnice seriálu vyfasovala výhodné číslo jedna.



„Kvalifikace byla zajímavá. Druhou tréninkovou jízdu jsem se, teda, docela prolítla. Točí se vítr, někdy fouká proti, někdy dozad. Fouklo mi dozad a trošku jsem letěla, ale díky té jízdě jsem vyhrála trénink,“ líčila Samková.

Závod v Koreji se jede na olympijské v Bokwangu, kde bude Samková za dva roky bojovat o obhajobu zlata ze Soči.

„Bylo to docela těžké, vítr se docela točil. Rozdíl mezi tím, jestli vítr fouká dozad, nebo proti vám, je na těchto skocích velký. Když je člověk nedoskočí, tak si může opravdu ublížit,“ vysvětluje reprezentační trenér Marek Jelínek. „Ale Evka to dala skvěle. Snažili jsme se jí před každou jízdou říct, jestli fouká proti ní, nebo ne. V rychlosti osmdesáti kilometrů v hodině prostě nepoznáte. Evka se snažila dívat na praporky. Když něco přeskočila, nedoskočila, tak měnila způsob jízdy dál. Každý první skok byl vždy strašně nebezpečný.“

Samková se s problematickými podmínkami vyrovnala dobře a v průběhu kvalifikace si držela druhé místo za vedoucí Australankou Belle Brockhoffovou.

„Australance foukalo, takže měla dost dobrej čas. Já jsem pak dojela asi o tři vteřiny za ní, protože mi to tak nejelo, musela jsem se odrážet,“ řekla Samková.

Kvůli neustávajícímu silnému větru byla kvalifikace nakonec zrušena. Samková na tom ale neprodělala. Jako vedoucí závodnice Světového poháru dostala číslo 1 a v závodě si tak bude moct až do finále vybírat startovní bránu.

„Dostala jsem jedničku, to je super,“ pochvalovala si Samková. „Dali jsme si dobrý trénink. Zítra se těším. Trenéři vypadají, že jsou spokojení. Cítím se v tom dobře.“

Samková už letos vyhrála dva závody Světového poháru ve Feldbergu a v Sunny Valley a trenér Jelínek je optimistický i tentokrát.

„Zvládla to skvěle, měli jsme z toho skvělý pocit a myslím si, že i Evka,“ potvrzuje Jelínek. „Je to olympijská trať, Evka v ní jela nejrychlejší trénink. Ve finále jí to docela vycházelo. Těšíme se na zítřek. Evka je ready, zapracuje fyzio a Jupí!“

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud