1. září 2015 • 14:03

V sobotu do Prahy zavítá Sporťáček. Skvělá myšlenka, chválí Jansta

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
SESTŘIH: Brighton - Manchester City 0:4. Titul je blíž, zářil Foden
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pátým rokem zavítá v sobotu do Prahy festival Sporťáček, projekt, který se snaží přivést co nejvíce dětí ke sportu. Po dvou zastaveních ve Zlíně a v Českých Budějovicích budou moci děti otestovat své dovednosti a předpoklady v řadě sportovních odvětví v areálu Hamr Braník. V sobotu 12. září se Sporťáček poprvé představí v Brně a 5. ročník uzavře týden nato v Plzni.



Děti budou mít v sobotu celkem 120 možností, jak objevit svůj talent. "Ten nápad vznikl v Austrálii. Každým rokem rosteme a letos máme už celkem 370 klubů, které se na akci budou fyzicky prezentovat. Vstup je zdarma, chceme to přiblížit pokud možno úplně všem," uvedl na dnešní tiskové konferenci v Praze Jakub Makalouš, zakladatel projektu a bývalý hráč hokejové juniorky pražské Slavie.

"Je to skvělá myšlenka. Úžasná možnost pro nejmenší děti, aby přičuchly k tomu sportu. Děti tloustnou a nemají pro pohyb motivaci, tohle je způsob, jak jim ukázat, že sport je zábava, a rozhýbat je. Chceme se Sporťáčkem dlouhodobě spolupracovat a pomáhat," prohlásil předseda České unie sportu Miroslav Jansta.

Akci ocenil i Antonín Lébl, předseda výboru pro sport na pražském magistrátu. "Chceme přivést děti zase zpátky ke sportu a Sporťáček je hlavní akcí s ohledem na tento záměr. I to je důvod, proč Praha tuto akci podporuje a podporovat bude i v budoucnu," ujistil Lébl.

Festival Sporťáček chce přivést děti k pohybu.
Video se připravuje ...

Nápad zaujal i celou řadu tuzemských sportovních es, která pak mají děti možnost potkat během jednotlivých akcí. Letos mezi nimi byli například běžec na lyžích Lukáš Bauer, rychlostní kanoista Josef Dostál, krasobruslař Tomáš Verner, bývalý fotbalista Zdeněk Grygera, bývalí hokejisté Milan Hnilička s Romanem Turkem a další.

"Mám z toho každým rokem radost, když se to dětem líbí a rodiče se kolem toho ptají co a jak. Za sebe mohu říci, že už se nemůžu dočkat. I proto, že tam vezmu jednoho sedmiletého kluka, kterého to hrozně chytlo, už je mistrem Rakouska a strašně se těší," prozradil freestylový motokrosař Petr Pilát.

Již počtvrté se zúčastní skikrosař Tomáš Kraus. "Mám dvě děti; pětiletého kluka a sedmiletou holčičku, oba se snaží sportovat. A výběr sportu, tedy disciplíny, které se budou věnovat, je docela zásadní rozhodnutí. Snažím se, aby si zkusili všechno, je také dobré vědět, jak v daném městě jednotlivé sporty fungují," řekl Kraus.

Festival proběhne v sobotu od 10 do 18 hodin.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud