Jan Podroužek
3. října 2017 • 18:35

Necid je víc než jen dvojka. Ve Slavii přebírá Škodovu roli lídra

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když teď Milan Škoda nemůže, zdá se, že to tolik nevadí. Slávistická ikona je zrovna zraněná, ale má nového parťáka, který přebírá uvolněné místo po Murisi Mešanovičovi. Je tu Tomáš Necid narychlo najatý těsně před uzavřením soupisek pro Evropskou ligu. Má sice zdaleka jiné vlastnosti než sveřepý Bosňan, ale jeho bilance pěti gólů v sedmi soutěžních zápasech mluví za všechno.



Nepodobají se vyloženě jako vejce vejci, ale spíš tak, jak to říkají Poláci. Jako „dwie krople wody“, dvě kapky vody. Milan Škoda a Tomáš Necid umí zastoupit jeden druhého a na hře Slavie to vůbec nemusí být znát. Dokonce v něčem umí druhý prvního ještě překonat.

„Jednak Tomáš Milana určitě dokáže plnohodnotně nahradit, to si troufnu říct, svědčí o tom i jeho produktivita. Jsou to podobné typy hráčů, vysocí hrotoví útočníci, dobrá hra hlavou, ale Necid je dle mého názoru o něco pohyblivější, dynamičtější, což je velké plus do útočné fáze. A mluví pro něj také zkušenosti nasbírané v zahraničí, díky tomu je psychicky silnější. Jen si vezměte, jak si na EURO proti Chorvatsku vzal míč na penaltu a suverénně ji proměnil. Tohle zdravé sebevědomí má podle mého silnější než Škoda,“ myslí si expert Vlastimil Palička.

V pár větách shrnuje všechno, co z Necida dělá momentálně ještě platnějšího hráče v koncovce, než jakým je zkušený kanonýr „sešívaných“ Škoda. Odděluje je totiž v danou chvíli podstatný rozdíl.

Byť jsou oba podobní, dají se u nich najít rozdíly, ovšem s velmi malými odchylkami. To, co je skutečně odlišuje, pomineme-li Škodovo vleklé zranění zad, je forma.

Do té se Necid dostal v cukuletu. Během sedmi soutěžních utkání se za Slavii trefil už pětkrát, poprvé proti Maccabi Tel Aviv, čímž přihrál „sešívaným“ první body ve skupině Evropské ligy.

Bilance v sezoně  
M. Škoda   T. Necid
10 Zápasy celkem 7
6 Liga 4
4 Evropská poháry 2
0 MOL Cup 1
681 Minuty celkem 387
393 Liga 135
288 Evropské poháry 162
0 MOL Cup 90
4 Góly celkem 5
2 Liga 2
2 Evropské poháry 1
0 MOL Cup 2

Za to Škoda se přece jen v poslední době výkonnostně trápil. Ano, i on měl obrovský podíl na klíčových krocích týmu, třeba vstřelil dvě branky BATE Borisov ve třetím předkole Ligy mistrů a klubu zajistil celý podzim na evropské scéně. A rozhodl třeba i derby se Spartou.

Ovšem při pohledu na jeho herní projev bylo patrné, že se občas zasekával. Uskakovaly mu míče, potřeboval na gól až příliš mnoho šancí. V tom je teď Necid efektivnější.

„Tomáš neměl dobrou minulou sezonu, o to víc se snažil po přestupu do Slavie rychle dostat do formy a podařilo se mu to. Svoje přednosti beze zbytku uplatňuje, hlavně umí ve finále zužitkovat slušnou hru celého týmu,“ říká Palička.

Slavia dlouho vyhlašovala a hledala nového parťáka ke Škodovi. Nejdřív především proto, aby svou oporu mohla v pohodě nahradit, během toho času ovšem vznikl jiný problém a nový tlak na to někoho rychle přivést.

Slavia - Brno: Slávisté se dočkali – Necid se trefil hlavou a je to 1:0
Video se připravuje ...

Z formy totiž úplně je Muris Mešanovič. Výborná „dvojka“ minulé sezony, která se Škodou vytvořila nejsilnější útočný tandem v lize a pomohla dokopat červenobílé k titulu, se v novém ročníku úplně vytratila.

Mešanovič vypadl z hráčské rotace, naposledy dostal šanci v poháru proti Třinci, ale po půl hodině šel ze hřiště kvůli zranění. Dosud se v sedmi soutěžních utkáních, do nichž nastoupil, netrefil. A jeho hra byla v drtivé většině případů hodnocená jako špatná.

Dá se říct, že právě na jeho místě je teď Necid, ale není to až tak úplně přesné. V týmové hierarchii je dokonce možná výš, než býval Bosňan, protože je především slávistické hře bližší. Český mistr se nezřídka uchyluje k dlouhým balonům a místy v rozehrávce vynechává záložní řadu, v takovou chvíli byl Mešanovič vždycky nešťastný. A Necidovi tenhle způsob vůbec nevadí, spíš vyhovuje, umí se v něm najít.

Proto teď nemusí až tolik vadit, že má Škoda bolavá záda. Koneckonců právě proto klub svého odchovance přivedl, a navíc se z něj vyklubala víc než jen záplata.

Slavia - Brno: Necid klepl do brány Van Burenův centr a Slavia vede 2:0
Video se připravuje ...

Útočník Slavie Tomáš Necid vstřelil proti Brnu oba góly svého týmu
Útočník Slavie Tomáš Necid vstřelil proti Brnu oba góly svého týmu

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud