20. července 2009 • 09:35

Wenger: Bál jsem se, že Rosický už skončil

Autor: Tomáš Bělonožník, Robert Neumann
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Osmnáct měsíců, přesněji 538 dnů. Tak dlouho trvaly zdravotní patálie Tomáše Rosického. Dnes už se zdá, že jeho příběh směřuje k happyendu, trenér Arsenalu Wenger ale přiznal, že byly chvíle, kdy i on pomalu ztrácel víru v záložníkovo uzdravení.



"Ano, byly tam momenty, kdy jsem se obával, že Tomáš už fotbal nikdy hrát nebude," řekl Wenger novinářům.

Poslední soutěžní utkání odehrál Rosický na konci ledna 2008 proti Newcastlu. Od té doby ho zranění podkolenní šlachy a následné komplikace na hřiště nepustily. Velký comeback tak přišel až minulou sobotu, do přípravného utkání proti Barnetu nastoupil český záložník s kapitánskou páskou a odehrál celý první poločas.

"Teď je otázka, zda se Rosický někdy vrátí na takovou úroveň, jakou bychom od něj očekávali. Zatím to vypadá, že ano," doufá devětapadesátiletý francouzský kouč.

Wenger zároveň věří, že by osmadvacetiletý tvůrce hry mohl pravidelně nastupovat už od začátku sezony. "Musíme se o Tomáše velmi pečlivě starat. Pokud se mu ale podaří příprava, mohl by nastoupit hned v prvním kole."

I přes odchod kanonýra Emmanuela Adebayora do Manchesteru City si je Wenger jistý, že Arsenal bude letos znovu nebezpečný. "Je potřeba, abychom důvěřovali hráčům, které máme v kádru. Bude to pro nás hodně důležitá sezona a já věřím, že jsme dostatečně silní," varoval soupeře.

Jak šel čas aneb 538 dnů Tomáše Rosického bez utkání

19. ledna 2008
V ligovém utkání na Fulhamu mu protihráč zajíždí do kolena. V tu chvíli Tomáš Rosický ještě netuší, že toto zranění zásadně změní jeho kariéru.

26. ledna 2008
Naposledy se objevuje na hřišti. Hraje devět minut proti Newcastlu. Pozdější vyšetření ukáže, že se jedná o zánět podkolenní šlachy.

7. dubna 2008
Lékař českého národního týmu Petr Krejčí v deníku Sport poprvé připouští, že by Rosický nemusel stihnout EURO. „Léčba je těžká a blbá, ale věříme,“ tvrdí doktor.

8. dubna 2008
Arsene Wenger, trenér Arsenalu, oznamuje, že s Rosickým už pro zbytek sezony nepočítá.

9. května 2008
Rosický oznamuje, že nejede na EURO. Musí se totiž podrobit operaci utržené podkolenní šlachy.

15. května 2008
Rosický je operován. „Jsem spokojen, že se našla příčina těch mých problémů, a doufám, že budu co nejdříve fit a začnu trénovat,“ říká hráč.

19. července 2008
Rosický v rozhovoru pro Sport věří, že v září už bude hrát. „Plán je takový, že pokud půjde vše dobře, měl bych se vrátit v září.“

19. září 2008
Arsene Wenger rázně mění odhady. Rosického návrat směřuje na prosinec. Dokonce o této možnosti hovoří jako o té lepší.

10. října 2008
Objevuje se informace, že Rosický musel být převezen do nemocnice kvůli citlivé reakci na injekce do operovaného kolene. Vyšetření pak prý odhalilo otok kostní dřeně.

10. listopadu 2008
Nečekaně se podrobuje další operaci. „Bude zpátky za šest až osm týdnů,“ hlásí Wenger. Rosický následně odjíždí na regeneraci do Regensburgu.

18. prosince 2008
Končí s rehabilitací a vrací se k lehkému tréninku. Wengerova prognóza? Nejdříve březen 2009.

25. ledna 2009
Skvělá zpráva. Rosický na svých webových stránkách oznamuje, že už se individuálně připravuje na hřišti.

7. února 2009
Poprvé od loňského ledna si Rosický znovu zakopal s míčem v rámci individuální přípravy. „Mohl by být docela dobře ještě překvapením sezony, protože za šest nebo sedm týdnů už může být zpátky,“ řekl trenér Wenger na klubovém webu.

21. února 2009
Znovu Wenger: „Už za tři týdny by mohl Rosický odehrát zápas za rezervu Arsenalu.“ Jak ukázalo, mýlil se. „Malému Mozartovi“ zkomplikovala návrat poraněná třísla.

23. dubna 2009
V březnu „Rosa“ k zápasu nenastoupil. Až v dalším měsíci vedení Arsenalu oznamuje, že definitivně padla možnost, že si alespoň jednou v sezoně 2008/2009 český hráč zahraje.

14. května 2009
Poprvé po šestnácti měsících se Rosický zapojil do plného tréninkového procesu s prvním týmem Arsenalu. Dokonce si zahrál i v krátkém tréninkovém utkání.

7. července 2009
V tréninkovém centru v Hertfordshiru zahájil Arsenal přípravu na novou sezonu. Rosický na prvním tréninku, který doprovází hustý déšť, nechybí.

18. července 2009
V premiérovém přípravném utkání na novou sezonu proti Barnetu (2:2) odehrál „Rosa“ poločas. Po 538 dnech. Základní sestavu přivedl na trávník s kapitánskou páskou.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud