Tomáš Podvín
26. února 2016 • 14:29

Co (ne)víte o Laziu? Slavný titul s Nedvědem i šok na Spartě

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pražská Sparta se v osmifinále Evropské ligy utká s Laziem Řím. Se soupeřem, který má již s českým fotbalem své zkušenosti. A to dobré i špatné. Zatímco na Pavla Nedvěda tamní fanoušci nikdy nezapomenou, na gól Marka Kincla v dobrém určitě nevzpomínají. Jak tito dva fotbalisté Lazio ovlivnili a jak se týmu daří dnes?



Hrdina Nedvěd

Hned čtyři čeští fotbalisté v minulosti oblékali dres Lazia Řím. Za tradiční italský tým nastupovali postupně Pavel Nedvěd, Karel Poborský, David Rozehnal a Libor Kozák. Jednoznačně největší stopu v klubu zanechal prvně jmenovaný. Více než 40 milionů eur, které Lazio Spartě za Nedvěda zaplatilo, nevyšlo nazmar.

Vlasatý záložník, kterého do týmu přivedl český trenér Zdeněk Zeman, se stal v Laziu hvězdou a dovedl tým k velkým trofejím. S týmem vyhrál italskou ligu, domácí pohár a pak také poslední ročník Poháru vítězů pohárů. Ve finále to byl právě Nedvěd, kdo gólem v 81. minutě rozhodl o vítězství Lazia 2:1 nad Mallorcou.

Přestože v roce 2001 Nedvěd přestoupil do konkurenčního Juventusu, v Laziu na něj určitě hned tak nezapomenou.

VIDEO | Nedvědův gól ve finále Poháru vítězů pohárů

Tvrdý Kinclův úder

Pokud mají na Pavla Nedvěda v Laziu dobré vzpomínky, tak o dalším bývalém hráči Sparty Marku Kinclovi to platit nemůže. Ten si svůj velký příběh prožil na podzim roku 2003.

Za Spartu už vytáhlý útočník tou dobou příliš nenastupoval, dokonce se vědělo o tom, že po podzimu tým opustí. Před svým přestupem do Zenitu Petrohrad ale stihl husarský kousek. Sparta totiž potřebovala v posledním kole základní skupiny Ligy mistrů nutně vyhrát. Soupeř? Pochopitelně Lazio.

Kincl se dostal na hřiště v 73. minutě za stavu 0:0. Ten vydržel až do 93. minuty. Jenže pak se do vzduchu pověsil právě Kincl, přehlavičkoval vyběhnuvšího brankáře římského celku Angela Peruzziho a skóroval. Tím Spartě zajistil osmifinále Ligy mistrů, Lazio skončilo ve skupině poslední.

VIDEO | Legendární Kinclův gól proti Laziu

Lazio dnes – tým bez hvězd

Poslední italský titul slavilo Lazio v roce 2000 (ještě za Nedvědova působení), poté ale následoval velký pád. V posledních letech se sice slavný tým trochu postavil na nohy, o čemž svědčí účast v evropských pohárech, aktuální sezona je ale pro fanoušky opět zklamáním.

Lazio je momentálně na osmém místě ligové tabulky, na místo zaručující alespoň předkolo Evropské ligy ztrácí propastných 11 bodů. Pryč jsou časy, kdy za římský klub hrály hvězdy jako Jaap Staam, Juan Sebastian Verón, Christian Vieri, Hernán Crespo či právě Pavel Nedvěd.

V současné době patří k největším oporám italský reprezentant Antonio Candreva, talentovaný záložník Lucas Biglia, o kterého se dokonce v létě zajímal Real Madrid, či útočník Filip Dordevic. Vůbec nejznámějším jménem je pak německý mistr světa Miroslav Klose, který ovšem v této sezoně zaznamenal pouze jeden gól.

Do osmifinále Evropské ligy se ale Lazio dostalo pomerně suverénně. Stejně jako Sparta ani jednou neprohrálo, skupinu jasně ovládlo se čtyřmi výhrami a dvěma remízami. V prvním kole playoff pak nejdřív remizovalo na půdě Galatasaray 1:1, aby doma tureckého soupeře porazilo 3:1.

Pavel Nedvěd si v Itálii udělal jméno v dresu Lazia Řím, kam přestoupil po EURO 1996
Pavel Nedvěd si v Itálii udělal jméno v dresu Lazia Řím, kam přestoupil po EURO 1996

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud