Karel Häring
26. července 2016 • 12:40

Klíčová sezona k pokladu. Přímý postup českého mistra do LM je blízko

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to jako klasický vstup většiny českých fotbalových týmů do Evropy, jenže jeho význam je mnohem výraznější. Následujících devět dní může výrazně napovědět, jestli si ligové týmy vybojují právo přímé účasti v Lize mistrů pro svého šampiona (pro pohárovou sezonu 2018/2019). A s tím i spojené stomilionové příjmy.



Z klíčové dvanácté příčky tabulky koeficientů vstupují české kluby do nového ročníku evropských pohárů. Pokud ji udrží, vybojují po mnoha letech přímou účast v nejprestižnější Champions League. A naděje je velmi vysoká, protože před třináctým Nizozemskem disponují výrazným, pětibodovým náskokem. Po výhře Slavie mají Češi 27,875 bodu, zatímco nejbližší pronásledovatelé (Nizozemci) 22,763.

Jen pro přiblížení, jak velký rozestup to v reálu je: pokud by tuzemské kluby zopakovaly výsledkově nejslabší ročník za posledních pět let (koeficient 3,875), museli by zástupci „oranjes“ uhrát koeficient ve výši 9 bodů. To se jim naposledy povedlo v sezoně 2011/2012.

Jinak řečeno, pakliže si aspoň dva české celky zajistí místo v jedné z podzimních skupin, nemělo by dvanácté místo uniknout. Poprvé od ročníku 2005/2006 by tak vítěz ligy postoupil přímo do základní fáze Champions League, což by mu garantovalo příjem okolo 380 milionů korun. To by však platilo až pro ročník 2018/2019.

Úspěch v aktuálním 3. předkole Ligy mistrů by nafouknul pokladnu Sparty a Plzně okamžitě, a to minimálně o 145 milionů korun, i kdyby se jim následně nepovedl průnik do hlavní fáze. To je suma, kterou UEFA garantuje neúspěšným celkům v play off Champions League. Je složená z tzv. „bolestného“ a sumy za start ve skupině EL, do které by se tým automaticky přesunul.

Dočkal: Steaua si nás přála? To Krasnodar a Lazio taky
Video se připravuje ...

„Myslím, že je před námi klíčový dvojzápas sezony,“ uvědomuje si význam utkání kapitán Roman Hubník . „Každý v kabině si je toho vědom a věřím, že uděláme maximum, abychom to zvládli,“ dodává.

Patří k těm, co zažili loňský kolaps Viktorie s Maccabi Tel Aviv, kdy skvěle rozehranou partii neproměnila Plzeň v postup. Krátce nato musel odejít trenér Miroslav Koubek.

Nový kouč Roman Pivarník takto ohrožený není, ale případný neúspěch by hodně ovlivnil atmosféru v klubu, minimálně během podzimní části. To samé platí v případě Sparty, která čeká na postup do Ligy mistrů už jedenáct let.

Jisté je, že český fotbal čeká z pohledu blízké i vzdálenější budoucnosti mimořádně důležitý týden, který jej může hodně posunout.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud