Karel Häring
5. května 2016 • 18:02

Hrozby pro Leicester: Odchod hvězd i větší porce zápasů

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zazvonil zvonec. Ten, který tak rád používal Claudio Ranieri – dilly-ding, dilly-dong. A pohádky je konec. Pro fanoušky Leicesteru i fotbalové romantiky skončila šťastně. Ale až odezní oslavy, začnou klubu starosti, protože v příští sezoně to může být úplně jiný příběh, mnohem šedivější a smutnější. Jaké největší nástrahy hrozí Jamiemu Vardymu a spol.?



Boj na více frontách

Vzpomínáte na Liverpool v sezoně 2013/2014? Jen těsně skončil druhý. Díky tomu se vrátil do Ligy mistrů, ale přišel o Luise Suáreze a začaly problémy. Leicester v probíhající sezoně odehraje pouze 43 soutěžních zápasů, což je mezi anglickými šampiony nejméně od ročníku 1955/1956! Z obou domácích pohárů vypadl poměrně brzy, takže se soustředil jen na ligu a měl mnohem víc času na regeneraci a přípravu než konkurence.

A když trenér Claudio Ranieri cítil na mužstvu únavu, poslal hráče odpočinout na pár dní do Dubaje. To už se opakovat nebude. S postupem do Ligy mistrů přijde minimálně šest zápasů navíc, a především únavné cestování. S tím vším vzroste riziko zranění, jimž se v tomto ročníku úspěšně vyhýbali. Nabitější program patří k největším nebezpečím.

Odchody největších hvězd

Místopředseda klubu Ajawatt Srivadtanaprabcha, syn majitele, vyslal fanouškům nadějnou zprávu. „Nejsme týmem, který bude prodávat své hráče kvůli penězům. Můžu potvrdit, že v týmu udržíme všechny klíčové hráče, jako jsou Jamie Vardy, Rijad Mahrez, N’Golo Kanté nebo Kasper Schmeichel.“

Vardy a Mahrez zřejmě zůstanou, ale složitější to bude s Francouzem Kantém. Strhne se o něj boj (PSG, Chelsea), protože ve smlouvě má klauzuli ve výši 20 milionů liber. Ranieri bude apelovat na hráče, ať si vše dobře promyslí. „Pokusím se je udržet. Každému, kdo přijde s tím, že by chtěl odejít, řeknu, že v tomto fantastickém klubu ještě můžeme v dalších letech dokázat něco fantastického. Když odejdeš, nevíš, co se stane. Tady jsi za krále.“ Bude to fungovat?

2693919:gallery:true:true

Atmosféra v týmu

Jedním z klíčových faktorů mimořádného úspěchu byla skvělá atmosféra v kabině a soudržnost. „Slova nemohou popsat můj vztah a lásku, kterou cítím ke svým spoluhráčům,“ napsal brankář Kasper Schmeichel po zisku titulu, jenž celý tým slavil v domě Jamieho Vardyho. Jenže v příští sezoně už to nemusí být taková idylka. Bude hodně záležet, koho „foxes“ přivedou.

Ranieri a vedení tvrdí, že nepůjdou cestou angažování velkých jmen. Při výběru budou hodně dbát na charakter. S širším kádrem totiž přicházejí potenciální problémy. „Je těžké udržet všechny hráče spokojené. Jediná cesta je vítězit. Když se to nedaří, pak si všichni myslí, že by to měli být oni, kdo mají hrát,“ napsal Graeme Souness, legenda Liverpoolu, ve svém sloupku pro Sunday Times.

Očekávání a konkurence

Už v průběhu této sezony se v Česku opakovaně používal termín „Hon na lišky“. Kdyby v Anglii znali Třicet případů majora Zemana, určitě by jej použili také. Ale minimálně úvod příští sezony se i v Premier League ponese v duchu, kdo dostane obhájce. Všichni, včetně těch největších klubů, už budou maximálně koncentrováni na to, aby se podobná věc neopakovala.

„Velké peníze vytvářejí velké týmy a ty obvykle vítězí. Nyní můžeme říct, že je to v 99 procentech případů. Ale příští sezona už bude taková jako obvykle. Stejně tak v příštích deseti nebo dvaceti letech,“ je přesvědčen Ranieri. I on sám ví, jak velká očekávání budou jeho tým od srpna, počínaje Superpohárem, provázet. Doteď jeho hráči MOHLI. Teď budou MUSET. I proto stanovil skromný plán - do 10. místa.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud