14. května 2017 • 17:20

Čech o 400. startu v Premier League: Důkaz, že chytám na velké úrovni

Autor: dvo
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Původně se s ním nepočítalo ani pro roli jedničky. Brankář Petr Čech měl v roce 2004 při příchodu do anglické Chelsea krýt záda zkušenějšímu kolegovi. K tomu však nikdy nedošlo. Bývalý reprezentační brankář působí na Ostrovech v roli brankáře č. 1 už 11 let (9 let Chelsea, 2 roky Arsenal). V sobotu si rekordman v počtu vychytaných nul připsal jubilejní 400. ligový start.



Nebyl to žádný velký šlágr. Arsenal si proti Stoke zastřílel a s přehledem zvítězil 4:1. Pro Petra Čecha měl však sobotní duel velký význam. 

„Jsem rád, že jsem svůj jubilejní zápas vyhrál,“ přiznal český brankář, který 20. května oslaví 35. narozeniny, pro svůj oficiální web.

„Ne každému se podaří v jedné z nejlepších soutěží na světě odehrát tolik zápasů, takže to beru jako velkou poctu a považuji za úspěch, že se mi to podařilo. Znamená to, že si dlouhodobě udržuji výkonnost na nejvyšší úrovni, protože jinak bych neměl šanci na takové číslo dosáhnout,“ doplnil.

SESTŘIH Premier League: Stoke - Arsenal 1:4. Čech odchytal 400. zápas v Premier League
Video se připravuje ...

Během téměř 13 let dlouhé kariéry na Ostrovech si Čech vybudoval obrovský respekt. Čtyřikrát slavil mistrovský titul, stal se rekordmanem v počtu vychytaných nul (189) a společně s  Joe Hartem vévodí pořadí vítězů ankety Golden Gloves pro brankáře s nejvíce vychytanými čistými konty v sezoně. Celkem ji ovládl čtyřikrát.

Čech se stal se teprve šestým brankářem, který na hranici čtyř stovek zápasů v nejvyšší anglické soutěži dosáhl.

Před ním jsou například Jussi Jääskeläinen (436), Brad Friedel (450), Shay Given (451), Mark Schwarzer (514) a rekordman David James (572). Z toho aktivní je pouze Given, který však poslední utkání v dresu Stoke odchytal 18. září minulého roku.

V porovnání se všemi hráči je Čech na 36. příčce. Absolutním rekordmanem je legenda Manchesteru United Ryan Giggs, který v Premier League nastoupil k 632 zápasům.

Český brankář Petr Čech v zápase se Stoke
Český brankář Petr Čech v zápase se Stoke

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud