Jonáš Bartoš
22. listopadu 2017 • 16:25

Štěch září v Anglii! Sbírá čistá konta i skvělé zákroky, chválí ho spoluhráči

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Anglie mu je nejspíš souzená. Český gólman Marek Štěch, který se neprosadil ve Spartě, od začátku sezony válí v Anglii. V Lutonu, celku z čtvrté nejvyšší soutěže, si služeb 27letého gólmana obzvlášť cení. Štěch v aktuální sezoně vychytal už deváté čisté konto a výrazně přispívá k tomu, že jeho tým vede soutěž a drží si postupové ambice.



Lze to brát jako sešup, když brankář největšího klubu české ligy odejde chytat druhou ligu (čtvrtou nejvyšší soutěž) do Anglie. Pro Marka Štěcha šlo ale evidentně o správné rozhodnutí.

Český gólman, který na Ostrovech za svou kariéru vystřídal už šest klubů, se v Lutonu našel. Od svého červnového přestupu se mu daří, podává výborné výkony a stal se oblíbencem fanoušků.

Štěch významně přispívá k výsledkům Lutonu, který momentálně vede tabulku čtvrté nejvyšší soutěže na Ostrovech. Úterní výhra 3:0 nad Carlisle United znamenala už devátou nulu exsparťanského gólmana v probíhajícím ročníku.

"Skvělá práce," pochvaloval si Štěch na Twitteru. Jeho tým má v posledních dvou zápasech skóre 10:0 a nabral skvělou fazonu.

Štěch se dočkal velkých pochval i na začátku listopadu. V prvním kole FA Cupu výrazně přispěl k výhře 1:0 nad Portsmouthem. Ve druhém poločase vyšvihl dva skvělé zákroky a podílel se na vyřazení celku, který v Anglii momentálně hraje třetí nejvyšší soutěž.

Štěch se proti Portsmouthu vyznamenal na začátku druhé půle, kdy skvělým reflexem vytáhl na břevno hlavičku po rohovém kopu. Další těžký zákrok předvedl v nastavení a stal se jedním z hrdinů utkání.

"Snažili se o vyrovnání a dostali se do tlaku. Musel jsem předvést pár zákroků, ale kvůli tomu jsem tady," vyprávěl skromně po utkání. "Snažil jsem se tam dostat rukama, když jsem vyskočil, v letu jsem míč nadzvedl a skončil na břevně. Hodně mě to těší," přiznal český gólman.

Za své výkony získává čím dál větší respekt fanoušků i spoluhráčů, na klubových stránkách ho dokonce vyhlásili hráčem měsíce října.

"Několikrát nás dostal z problémů, za to mu patří obrovský dík," chválil ho po vyřazení Portsmouthu spoluhráč James Collins. "Pokud budu upřímný, v našem okolí nevidím moc lepších brankářů než je Stechy. Chytá skvěle, je výborný kamarád i mimo hřiště. Mám z něj radost, všem dokazuje, čeho je schopný," dodal útočník Lutonu.

Štěch byl od roku 2008 hráčem West Hamu, za áčko si ale nikdy nezachytal a postupně odešel na čtyři různá hostování. Alespoň pár zápasů si připsal v dresu Wycombe, Bournemouthu, Yeovilu a Leytonu. Do Yeovilu nakonec přestoupil.

V roce 2014 se vrátil do Sparty, vypracoval se na post jedničky, zachytal si i za reprezentaci. Po první sezoně ale přišel o svou pozici, v létě opět zamířil do Anglie, kde se mu momentálně daří v Lutonu.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud