24. listopadu 2015 • 16:38

Klopp rozjel Liverpool. Učí drtivý presink, hvězdám našel místo

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na lavičce Liverpoolu odkoučoval teprve osm zápasů. Už nyní ale je znát, jaký elán dokáže dvoumetrový motivátor dostat do svého mužstva. Jürgen Klopp si o víkendu užil nejlepší zápas v barvách Reds. Liverpool vyučil Manchester City (4:1) také díky kvalitám charismatického trenéra. Co už se Kloppovi na Anfield Road podařilo?



Po sobotě se ve fotbalovém prostředí mluvilo především o způsobu, jakým Barcelona vypoklonkovala ze hřiště slavný Real. Velmi působivý duel ale sledovali i diváci na Ostrovech. Liverpool vymazal z trávníku hvězdný Manchester City a slavil vysokou výhru 4:1.

Excelentní výsledek nevznikl jen tak. Hráči v červeném létali po trávníku jak pichlavé vosy, neustále spouštěli okamžitý a důkladný presink. Z toho pramenily chyby domácí obrany a po půlhodině svítilo na tabuli skóre 0:3.

"Liverpool presoval od prvního hvizdu sudího, šířil strach kolem celého Etihad Stadium a na hřišti vléval nejistotu do soupeřových řad," píše ve svém komentáři vedoucí sportovní rubriky BBC Phil McNulty. "Tým dokáže vysoko napadat svého soupeře a rozjíždět se k rychlým brejkům. Tím je velmi nebezpečný zejména venku,," dodává.

Právě v náročném způsobu hry se začíná projevovat rukopis nového kouče Jürgena Kloppa. Německý trenér si na vysunutém a propracovaném napadání dával záležet už v Dortmundu, kde slavil mistrovské tituly i finále Ligy mistrů. Pro náročný způsob hry dokáže získat i své hráče, kteří vysokému bouřlivákovi bezmezně věří.

"Každého hráče objímá. Dává nám to skvělý pocit, protože cítíme, že trenér je celou dobu s námi a podporuje nás. To je přesně to, co jako hráči potřebujeme. Důvěru trenéra i celého klubu, že za námi stojí a táhneme za jeden provaz," pochvaluje si za kabinu gólman Simon Mignolet.

Belgická týmová jednička ocenila i fungující presink. "Od prvního dne, co je trenér s námi, na tomhle opravdu trvrdě pracujeme. Když ztratíme balon, snažíme se soupeře vysoko napadat a co nerychleji míč dostat zpět," vysvětluje jasnou strategii. 

2499583:gallery:true:true

Hráčům našel ty správné role

Kloppův předchůdce Brendan Rodgers sice s týmem ještě před osmnácti měsíci sahal po titulu, který by Liverpool získal po dlouhých 24 letech. Jenže z mužstva se rychle vytratila potřebná energie. Výsledky, hra i atmosféra v klubu šly rapidně dolů.

Právě kvůli tomu přišel Jürgen Klopp. Bouřlivý trenér mužstvo nakopnul, strhl k nadějnějším výkonům, obrovským elánem i charismatem zburcoval celou šatnu. "Od chvíle, co Klopp vstoupil na Anfield Road, přinesl do klubu novou energii. Domácí porážka s Crystal Palace (1:2) byla  nepříjemnou ukázkou reality, ale venkovní výhry na Chelsea (3:1) a teď na City (4:1) ukázaly, že 48letý Němec je schopný hráče inspirovat," tvrdí McNulty.

Dvoumetrový chasník s brýlemi už stačil ukázat i velký cit pro skládání sestavy. Philippe Coutinho se pod ním rozehrál do takové formy, že patří vůbec mezi nejproduktivnější tvořivé záložníky v lize. Je rozdílovým hráčem, skóroval na Chelsea i proti City a všechny obrany se ho bojí.

V sobotu Kloppovi vyšlo i zařazení dalšího Brazilce Firminha do útoku, zatímco Christian Benteke šel na plac až jako náhradník. Německý kouč dokáže lépe využít i potenciál svého krajana Emreho Cana. Talentovaného mladíka posunul z obrany do záložní řady, kde je jeho původní pozice. Výsledek? Nádherná patička při založení gólové akce proti City na 3:0.

Liverpool pod německým koučem odehrál osm utkání. Čtyřikrát vyhrál, třikrát remizoval a jednou prohrál. Stále je na čem pracovat. Proto se u otázky, zda jeho tým může letos získat titul, Klopp jen srdečně zasmál: "Jste se asi zbláznili, ne?"

Kloppa ještě čeká hodně práce. Ale s týmem vstoupil na správnou cestu a ukazuje, že zejména na venkovních hřištích je schopný pozlobit i největší favority. Ve vedení klubu, u hráčů i fanoušků má bezmeznou podporu.

2502525:gallery:true:true

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud