13. září 2007 • 00:00

Experti chválí "repre" za kombinační hru

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - České fotbalové experty potěšilo nejen vítězství nad Irskem, ale i kombinační hra, kterou národní tým ve středu na Letné předváděl. S velkým uznáním hovořili především o první půlhodině utkání.



České fotbalové experty potěšilo nejen vítězství nad Irskem, ale i kombinační hra, kterou národní tým ve středu na Letné předváděl. S velkým uznáním hovořili především o první půlhodině utkání. Většinou si nemyslí, že by český tým hrál lépe bez Jana Kollera než s ním. Podle bývalého trenéra jednadvacítky Ladislav Škorpila nestojí otázka, zda hrát s Kollerem nebo bez něj. "Nejvíc by mužstvu prospělo, kdyby byla hra i s Kollerem založena na našich přednostech, jakými jsou kreativita podložená kombinací a pohybem. Ani když budeme hrát s Kollerem, tak by to neměl být stereotypní fotbal. I s ním se přece dá hrát kombinace," řekl Škorpil. Připomněl, že střelecký rekordman je i při své postavě technicky velmi dobře vybaven. "Není potřeba jen hrát do jeho hlavy," zdůraznil Škorpil. Podle něj měl zápas několik fází. "První byla vynikající, působili jsme dojmem, že nám kombinační hra po zemi sedí a dali jsme i vítězný gól," řekl Škorpil. Druhá podle něj začala s příchodem Hunta. "Zlobivý hráč soupeře rozhýbal a vypadalo to, že nevraživost příznivců v hledišti je pro něj spíše přínosem. Ale když se nechal vyloučit, tak přišla třetí fáze. Při hře proti deseti upadl zápas do nervozity a bylo to o tom, abychom se doškobrtali do cíle," řekl Škorpil. Připustil, že v té chvíli mužstvo zachránilo jen to, že soupeř neproměnil své šance. Další zkušený kouč František Cipro míní, že prvních 35 minut bylo fantastických. "I poté to bylo slušné až do konce. Koller je klíčová postava pro nároďák a kdyby hrál, tak bychom vyhráli třeba 4:0, proto bych se jeho absencí tolik nezabýval," prohlásil Cipro. Nejdůležitější prý je, že reprezentace splnila cíl a všechny negativistické řeči se tak ukázaly jako plané. "Již jsme prakticky na mistrovství a máme rok na to, aby se tým vrátil na výkonnostní úroveň jako před dvěma lety. Je čas na to najít optimální sestavu a sehrát se," dodal Cipro. Naopak bývalý reprezentační brankář Pavel Srníček pro deník Sport řekl, že absence Kollera českému celku jednoznačně pomohla. "Honzy si vážím, je to skvělý fotbalista, ale když je na hřišti, tak mužstvo hraje dokola nakopávané míče na něj. A to by byla proti soupeři z britských ostrovů hrubá chyba," řekl Srníček, který má s ostrovním fotbalem bohaté zkušenosti. I on je přesvědčen, že teď už mužstvu postup neunikne.


Ve skupině D má šanci ještě pět týmů, Slováci už ne Ještě pět týmů si drží teoretickou naději na postup z kvalifikační skupiny D pro fotbalové mistrovství Evropy, přičemž žádný z nich ještě nemá postup zajištěn stoprocentně. Nejblíže šampionátu jsou Němci a Češi, ale teoretickou naději drží stále také Irsko, Wales a Kypr. Mimo hru jsou již pouze Slováci a San Marino. Středeční česká výhra nad Irskem sice Brücknerův tým přiblížila šampionátu, ale na definitivu si musí ještě počkat. Takřka jistě ji bude mít na dosah už v sobotu 13. října, aniž by sama hrála. Postupovou tajenku totiž podle všeho výrazně rozšifrují souboje Irska s Německem a Walesu s Kyprem, tedy dalších čtyř možných aspirantů postupu. Němcům stačí k potvrzení postupu, kterého se dočkají dva týmy ze skupiny, získat pouhý bod. Pokud by ale v Irsku vyhráli, hodně by přiblížili postup i Čechům. Ti by se v té chvíli mohli obávat už pouze dvojice Wales - Kypr. V případě výhry domácích zůstane ve hře pouze Wales, každý jiný výsledek nechá ve hře naopak tým ze Středomoří. Na rozdíl od soupeře má totiž před sebou ještě zápas s českým týmem a v případě bodové rovnosti může doufat, že ho přestihne díky vzájemné bilanci. Český národní tým ale nemusí koukat na ostatní výsledky. Pro potvrzení postupu mu stačí získat v závěrečných třech zápasech tři body. Variant je ještě hodně, dvě krajní mají následující podobu. a) Češi vyhrají jeden ze tří zápasů kvalifikace (Německo, Slovensko, Kypr), nebo v každém získají bod za remízu b) Češi nezískají ani bod a současně: - Irové nezískají už více než šest bodů ze tří zápasů - Wales nezíská více než deset bodů ze čtyř zápasů - Kypr nezíská více než devět bodů ze čtyř zápasů Zbývá sehrát: 13. října: Irsko - Německo, Kypr - Wales, Slovensko - San Marino. 17. října: Německo - ČR, Irsko - Kypr, San Marino - Wales. 17. listopadu: ČR - Slovensko, Německo - Kypr, Wales - Irsko. 21. listopadu: Kypr - ČR, San Marino - Slovensko, Německo - Wales.

Témata: 

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud