20. října 2017 • 12:00

Hrdinové českého fotbalu: Vzory pro mládež pořád jsou, říká Šmicer

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jedna z největších postav české fotbalové historie. Vítěz Ligy mistrů, vicemistr Evropy a trojnásobný vítěz české ligy. Vladimír Šmicer. Štístko, jak se mu přezdívá. „Jde jen těžko porovnávat legendy nebo hrdiny z 30. až 50. let s těmi současnými. Přesto si myslím, že typy a vzory pro mládež jsou. Pro mě je to třeba Messi nebo Zidane,“ říká ve videu promujícím novou knihu Hrdinové, která vyjde už v listopadu.



Kdo se v současném světě může považovat za hrdinu? To jde určit jen velmi těžko, navíc by to bylo hodně subjektivní. V minulosti jde však pátrat lépe. O to se snaží i autor Ondřej Fuczik, který se formou vyprávění autentických příběhů snaží připomenout zapomenuté příběhy slavných českých fotbalistů.

Vladimír Šmicer je jeden z nejpopulárnějších českých fotbalistů nového tisíciletí. Ve své bohaté kariéře slavil velké úspěchy. V roce 2005 ovládl s Liverpoolem dech beroucí finále Ligy mistrů proti AC Milán. Se Slavií třikrát vyhrál českou nejvyšší soutěž. A byl členem rovněž dvou největších sukcesů samostatné české reprezentace – stříbrného týmu z Eura 1996 a bronzového o osm let později.

VIDEO: Vladimír Šmicer a jeho Hrdinové

„Jestli dnešní fotbalisté následují morální činy velikánů, jako byli Bican nebo Panenka? Já si myslím, že ano. Doba se posunula, je těžké porovnávat legendy nebo hrdiny z 30. nebo 50. let s těmi současnými, ale přesto si myslím, že tady jsou typy a vzory pro mládež, které lze následovat. Pro mě je to Messi nebo Zidane, prostě největší hráči, kteří proslavili a zpopularizovali fotbal. Jsou tady neustále a určitě si je můžeme najít,“ odpověděl na otázku, zda dnešní hráči navazují na hodnoty legend typu Bicana, Kvašňáka, či Panenky.

Nová unikátní kniha Hrdinové představuje příběhy vybraných legend naší kopané. Podobná kniha o fotbale nemá v naší historii obdoby. Celé vyprávění příběhů našich fotbalistů bude v knize doplněno komiksovými kresbami ilustrátora Vojty Šedy. Knihu napsal Ondřej Fuczik, držitel ceny Magnesia Litera, a vydává ji Yinachi. K dostání bude v listopadu tohoto roku.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud