Martin Tomaides
14. dubna 2014 • 14:36

Boje o Stanley Cup začnou ve středu, Hertl půjde proti svému katovi

Autor: Martin Tomaides, ČTK
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘEHLED SÉRIÍ | Po skončení základní části NHL začnou boje o Stanleyův pohár ve středu třemi zápasy. Utkají se v nich Tampa Bay s Montrealem, Pittsburgh s Columbusem a Anaheim s Dallasem. Ve čtvrtek vstoupí do hry také obhájce titulu Chicago na ledě St. Louis. První kolo play off skončí nejpozději ve středu 30. dubna, takže případní kandidáti na start v reprezentaci budou k dispozici i dostatečnou dobu před mistrovstvím světa v Minsku. To začne v pátek 9. května.



Východní konference

Boston Bruins vs Detroit Red Wings

Čeští hráči v sérii: David Krejčí (Boston), Jakub Kindl, Petr Mrázek (oba Detroit)
Start série: 18.4.

Vítěz Základní části z Bostonu se utká v play off s Detroitem poprvé po 57 letech a je jasným favoritem. Ale Red Wings není radno podceňovat. Do vyřazovacích bojů tým postoupil po třiadvacáté v řadě a v loňském play off si ze sedmé pozice vyšlápl na favorizovaný Anaheim a v sedmi zápasech ho vyřadil.

Pittsburgh Penguins vs Columbus Blue Jackets

Čeští hráči v sérii: Tomáš Vokoun (Pittsburgh), český brankář je zatím na farmě
Start série: 16.4.

Dokud se veterán Tomáš Vokoun nevrátí z farmy ve Wilkes-Barre, nebudou mít české barvy v této sérii zastoupení. Favorit je jasný, ze všech pěti vzájemnch zápasů sezony Pittsburgh prohrával jen 56 vteřin a připsal si tedy jasných pět výher. Blue Jackets jsou v bojích o Stanley Cup teprve podruhé v historii a pokusí se urvat aspoň svou první výhru. Brankář Sergej Bobrovskij bude pod ostrou palbou.

Tampa Bay Lightning vs Montreal Canadiens

Čeští hráči v sérii: Radko Gudas, Ondřej Palát, Andrej Šustr (všichni Tampa), Tomáš Plekanec (Montreal)
Start série: 16.4.

Canadiens letos nebudou bránit čest pouze svých barev, ale rovnou celé země. Jsou totiž jediným kanadským týmem, který do vyřazovacích bojů postoupil. Proti půjde tým s malým množstvím zkušeností z play off, který by měl táhnout střelec Steven Stamkos. Minusem pro Tampu je nejistota v brankovišti, kde chybí jednička Ben Bishop. Přesto jsou Lightning mírným favoritem.

New York Rangers - Philadelphia Flyers

Čeští hráči v sérii: Jakub Voráček (Philadelphia)
Start série: 17.4.

Souboj rivalů slibuje hodně drsných soubojů a zlé krve. Hromotluci v sestavě Flyers se s drobnými techniky soupeře (St.Louis, Zuccarello, Richards) rozhodně nebudou mazlit. Klíčem k úspěchu budou gólmani. Henrik Lundqvist je světová špička s velkým množstvím zkušeností, na druhé straně Steve Mason odchytal v play off čtyři duely a všechny prohrál. Navíc s bilancí 4,27 gólu na zápas.

Západní konference

Anaheim Ducks - Dallas Stars

Češti hráčí v sérii: -
Start série: 16.4.

Souboj bývalých rivalů z už zaniklé Pacifické divize se obejde bez českých hráčů. Anaheim ovládl Západní konferenci a ročník dokončil čtyřmi výhrami v řadě. V čele stojí druhý nejproduktivnější hráč ligy Ryan Getzlaf a druhý nejlepší střelec Corey Perry. To Dallas postoupil do vyřazovacích bojů poprvé od roku 2008 a víceméně už má splněno. Vyřazení Anaheimu by bylo hodně velkým překvapením.

Colorado Avalanche - Minnesota Wild

Čeští hráči v sérii: Jan Hejda (Colorado Avalanche)
Start série: 17.4.

Colorado patří mezi největší překvapení soutěže. Z ligového otloukánka se s příchodem Patricka Roye na střídačku stal třetí nejlepší tým ligy! Klub staví hlavně na famózním brankáři Semjonu Varlamovovi, ale mohl by dojet na nezkušenou obranu. Mezi její hlavní pilíře patří Jan Hejda, který v NHL sice hraje už osmou sezonu, do bitev o Stanley Cup se ale podívá teprve podruhé.

St.Louis Blues - Chicago Blackhawks

Čeští hráči v sérii: Dmitrij Jaškin, Roman Polák, Vladimír Sobotka (všichni St.Louis), Michal Rozsíval (Chicago)
Start série: 17.4.

Blues ještě před pár týdny byli černým koněm soutěže. Všestranný tým posílený o elitního brankáře Ryana Millera chystal útok na nejcennější trofej. Jenže pak přišla sada zranění a katastrofální výpadek formy. Blues prohráli šest posledních utkání a kvůli propadu se budou muset utkat s Chicagem, loňským vítězem. A Blackhawks jsou tedy favoritem. Server NHL.com ale označil za možný X-faktor celé série útočníka Vladimíra Sobotku. "Naprosto nenávidí prohry a dokáže tímto přístupem nakazit celý tým," řekl televizní analytik Darren Pang.

San Jose Sharks - Los Angeles Kings

Čeští hráči v sérii: Martin Havlát, Tomáš Hertl (San Jose)
Start série: 17.4.

Jaromír Jágr v play off chybí, nejzajímavější série pro českého fanouška bude tedy pravděpodobně ta s Tomášem Hertlem. A soupeř pro Sharks nemohl být pikantnější. Právě kapitán Kings Dustin Brown totiž českého mladíka v prosinci zranil a připravil ho o velkou část sezony. Dvacetiletého Hertla se soupeř určitě pokusí "zastrašovat" i teď. Jinak půjde především o souboj pátého nejlepšího útoku ligy (San Jose) s nejlepší obranou (Los Angeles). Brankář Jonathan Quick dokáže v play off střelce přímo začarovat.

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud