Jan Barák
23. ledna 2016 • 10:27

Mrázek sráží NHL do kolen. Neuvěřitelné sebevědomí i klid, nechybuje!

Autor: Jan Barák
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nejlepší střelec se nedostal ani do Brna… Osmnáctka na baru?!
Birmančevič: Nejlepší hráč ligy. Ukazuje cestu pro velké transfery do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Statistika nuda je? V případě českého fantoma v brance Detroitu Petra Mrázka pohled na čísla neomrzí. Odchovanec vítkovického hokeje je v úspěšnosti zákroků třetí v NHL (93.2%) a průměru inkasovaných branek na zápas pátý (2.03 gólu na utkání). To vše i díky nočnímu koncertu a třetí vychytané nule v sezoně, kterou dokonale ztupil ostří Šavlí z Buffala.



Mrázek kryl na ledě Sabres 19 střel a po utkání, které Red Wings vyhráli 3:0, kynul vyprázdněnému First Niagara Center jako druhá hvězda utkání. O fous "lepší" byl jen mladičký zázrak Dylan Larkin, autor gólu a jedné asistence. A právě 19letý Američan pěl po utkání na českého brankáře ódy.

"Je neuvěřitelné mít za sebou gólmana hrajícího s takovým sebevědomím jako on. Víte, že možná dostane jeden, ale ne více než dva góly. Člověk se tak cítí pohodlně," pohladil komplimenty Mrázka po duši Larkin.

23letý Čech v lednu nastoupil v osmi z devíti utkání Detroitu. Co víc, v každém z nich si udržel úspěšnost nad 90 procent, celkově inkasoval pouhých deset branek a jeho tým získal 13 z 16 možných bodů. Poklona, taková čísla žádný z omaskovaných mužů v tomto měsíci neměl.

VIDEO: Podívejte se, jak Mrázek vychytal Rasmuse Ristolainena

Malé srovnání, s lépe placeným Jimmym Howardem (Američanovi přitéká na konto ročně 5,2 milionu dolarů, Mrázkovi jen 737,5 tisíc) zvítězil Detroit naposledy 3. prosince. Od té doby startoval zkušený gólman šestkrát a vždy prohrál, i když třikrát až v prodloužení nebo po nájezdech.

Kapitán týmu a švédská ikona Red Wings Henrik Zetterberg našel uznání pro oba brankáře. "Na gólmany je v této sezoně spolehnutí. Oba chytají ohromně, z Petra dnes opět vyzařoval obrovský klid. To se pak hraje snadněji. Navíc umí dobře rozehrát, hodně tím obráncům pomáhá," říkal po utkání před novináři Zetterberg.

Na třetí pokus vítězství

Díky výhře nad Buffalem se Detroitu dýchá na šesté příčce Východní konference lépe. V předchozích dvou zápasech Red Wings vinou nízké produktivity prohráli. Se St. Louis 1:2, s Philadelphií 1:2 po nájezdech.

A v Buffalu to s gólovou potencí dlouho nebylo jiné. I přes výraznou střeleckou převahu Detroitu, svého soupeře Red Wings přestříleli 45:19, zlomil bezbrankový stav až v 53. minutě Larkin. Pojistku přidal vzápětí Zetterberg a vítězství zpečetil trefou při závěrečné hře bez brankáře Luke Glendening.

Slovo závěrem? Tradičně z úst náročného kouče Jeffa Blashilla. "Petr byl opravdu dobrý. Když dáváte málo gólů, nemůžete si dovolit dělat chyby. A pokud v zápase, ve kterém máte většinu utkání více ze hry, udělá brankář minelu, má to psychický dopad na mužstvo. To nedovolil," chválil Mrázka nástupce Mikea Babcocka na střídačce týmu z Hockeytownu.

"Když bylo potřeba, aby mužstvo podržel, tak ho podržel. Zejména ve druhé třetině, kdy jsme soupeři umožnili nějaká přečíslení, akce jeden na jednoho a nebezpečné střely. Ale se vším si poradil," uzavřel trenér Detroitu.

VIDEO: Podívejte se na sestřih zápasu Detroiotu v Buffalu

Petr Mrázek vychytal proti Buffalu třetí čisté konto sezony
Petr Mrázek vychytal proti Buffalu třetí čisté konto sezony

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud