Miroslav Horák
14. března 2016 • 12:35

Pastrňáka chválí, dostal i kapky: Je záludně dobrý, ale musí přidat

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Být nafoukaný hejsek, mohl by si u Bruins připadat jako v pasťáku. Tamní kouč dává Davidu Pastrňákovi občas slušné kapky. Jenže tahle škola nese jasné rysy promyšlené výchovy. Devatenáctiletý nedouk s obřím talentem v sobotu skolil Islanders dvěma góly, v Bostonu slavili výhru 3:1. A mladý Čech v TD Garden sklízel ovace. Jen vydržet!



Když má den a jeho kolegové z útoku náladu pracovat pro něj, obvykle z toho Boston významně těží. Jako o víkendu, kdy David Krejčí s Louiem Erikssonem vypracovali havířovskému rodákovi výborné palebné pozice. Ze dvou vytěžil aplaus. „Hodně to pomůže mé sebedůvěře,“ vykládal v kabině teenager, který rozjel kariéru v NHL jen o něco hůře než slovutný Jaromír Jágr.

Poslední dobou se na něj navalily výtky. I postihy. Klubu se nepozdávala Pastrňákova celková produkce. Dopředu? Jo, to by šlo. Ale dozadu? Slabota, Pasto, tady musíš zabrat.

Kouč Claude Julien, vyžadující maximální herní disciplínu, hvězdičku nejednou pokáral za nedostatečnou defenzivní námahu či nikterak užitečnou práci s pukem, k níž se občas nehrne. Proto například před týdnem proti Floridě, nehledě na vstřelený gól, spadl útočníkův ice time na titěrných 9:33 minuty. To byla nejmenší porce od lednové partie s Montrealem.

„Jsou ve hře situace, kdy jednoznačně vnímáte jeho přínos pro tým. Ale všichni zároveň vidí, v čem všem musí ještě přidat. Být silnější na puku, víc si o něj říkat, než to dělá,“ vysvětloval Julien svůj pohled. „Je to o tom hrát správným způsobem ve správný čas, činit dobrá rozhodnutí. Učit se. Myslím, že se o to snaží. Přišlo mi (proti Islanders), že byl v řadě situací lepší, než býval v utkáních, kdy jsem mu musel vzít prostor.“

Trenér Bostonu Claude Julien je na Davida Pastrňáka hodně přísnýFoto Profimedia

Takhle, v Bostonu moc dobře vědí, co v Pastrňákovi mají. Nespoutanou energii. Živelnou touhu. Zářivou budoucnost. Ale to neznamená, že svůj klenot nemíní umravňovat. Ukazují mu cestu, správný směr. Není to o pošlapávání talentu odkudsi z Evropy. Naopak.

Jakmile Claude Julien cítí, že je třeba utáhnout vodítko, učiní tak bez váhání. Podle listu Boston Globe nadějný Čech postupně získává nálepku rozdílového hráče, ale práce má před sebou hromadu. „Snažím se soustředit na vylepšování detailů, různých malých věcí. Jsem pořád mladý a musím se učit. A dělám to,“ líčil nejmladší člen národní sestavy pro Světový pohár.

V Bostonu má tři stěžejní vzory: Krejčího, Bergerona a Erikssona. „Prostě chlápci s velkými zkušenostmi. Potřebuju jich nabrat co nejvíc, abych se stal lepším hráčem, vedl si lépe do obrany a vykonával jen dobrá rozhodnutí,“ ví Pastrňák.

Díky dvěma sobotním trefám se honosí bilancí čtyř gólů z posledních čtyř utkání. Čas na ledě ve druhé formaci mu povyskočil na necelých 16 minut. Ale i předevčírem se prokázalo, kolik práce v jeho prospěch kolegové odvádějí. První branku zrežíroval David Krejčí, který si objel skoro celou útočnou třetinu, než z pravé strany nádherně našel krajana před brankou. „Skvělý pas. Hrát s ním je fajn, vedle něj se góly dávají jednoduše,“ pravil Pastrňák.

VIDEO: Podívejte se na první gól Davida Pastrňáka

Druhou radost mu vypracoval pílí Loui Eriksson, z pravého kruhu pak střelec vypálil výživnou bombu, gólman Greiss ji pouze ztlumil, nezastavil. „Hraju se dvěma skvělými hráči, výbornými bruslaři, mým cílem je stačit jim…“

VIDEO: Podívejte se na bomdu Davida Pastrňáka

Což se daří. A až Pastrňák vyplní veškerá zadání z tématu hráčská komplexnost, jeho možnosti budou nekonečné. „Jeho talent je na hodně vysoké úrovni. Má velice šikovné ruce, je dostatečně rychlý, takový nespoutaný. Ještě potřebuje trochu přivyknout systémovým věcem, obranným záležitostem, ale k tomu dojde. Já v jeho věku takhle daleko nebyl,“ povídal nedávno Sportu Krejčí.

Je to tak, od nástupu Jágra před čtvrt stoletím český hokej neměl v NHL nadějnějšího zabijáka. „Nepotřebuje moc času na zrychlení z nuly na sto. Gólmani ho neradi vidí v nebezpečných oblastech, umí být až záludně dobrý. Přesto zůstává v procesu nedokončené výroby, stejně jako většina hráčů jeho věku,“ píše Boston Globe.

Inu, sladkých devatenáct.

David Pastrňák se proti Islanders trefil dvakrát
David Pastrňák se proti Islanders trefil dvakrát

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud