29. dubna 2016 • 18:24

V NHL se baví sbíráním hokejek. Na Jágrovu jsem čekal roky, říká hvězda

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na ledě to jsou drsňáci, borci, co chtějí soupeře porazit. Chtějí ho vidět trpět a své parťáky slavit. Ale uvnitř jsou hokejisté také fanoušci, kteří hru dříve obdivovali, než se stali její přímou součástí. Proto najdete i mezi profíky v NHL sběratele rekvizit, nejčastěji podepsaných hokejek. Mezi nejznámější kolektory patří například Alexandr Ovečkin či Matt Duchene.



Téma podepsaných hokejek bylo medializované hlavně v době kolem únorového Utkání hvězd NHL. Tehdy se několik hráčů veřejně přiznalo, že během víkendové exhibice se pokusí získat podepsanou hokejku od Jaromíra Jágra , ligové hrající legendy.

Ale sběratelská aktivita se samozřejmě netočí jen kolem čtyřiačtyřicetiletého borce, o všem se rozpovídal obránce Karl Alzner z Washingtonu, který je majitelem mnoha cenných kousků. "Často mám u hokejky nějaký příběh, třeba teď sháním hůl Artěmiho Panarina z Chicaga, protože si myslím, že získá cenu pro nováčka roku," vysvětloval pro Washington Post sedmadvacetiletý kanadský obránce.

Jeho sbírka je skutečně slušná, vlastní například útočnou zbraň Zdena Cháry či Shanea Doana i herní nástroj brankáře Careyho Price. O hokejky žádá při rozbruslení, nebo například i na vhazování. A přiznává, že to má o dost těžší, než například jeho parťák Alexandr Ovečkin , jehož hůl je také žádaná, takže když sám nějakou chce, stačí udělat s protihráčem výměnu.

Jinak se ale v posledních letech mnoho příběhů točí skutečně kolem Jaromíra Jágra. Ottawský forvard Zack Smith nazval jeho hokejku "nejžádanější holí současnosti". Dlouho o ni bojoval i jeho bývalý spoluhráč a kapitán Ottawy Jason Spezza, který teď válí za Dallas.

Jaromír Jágr před zahájením šesté bitvy proti NY Islanders
Jaromír Jágr před zahájením šesté bitvy proti NY Islanders

"Trvalo mi to asi tři nebo čtyři roky, než se mi to povedlo a teď je ta hokejka klenotem mé kolekce. Ale byla to celkem legrace, posílal jsem za ním i trenéry... To víte, on se o své hokejky stará velmi specificky," vykládal majitel zlaté medaile z MS v České republice v roce 2015.

Netradiční historku má i Matt Duchene z Colorada, který získal Jágrovu hůl právě na letošním Utkání hvězd, ale jednu už téměř vlastnil před lety. Díky svému kamarádovi Cory Schneiderovi, brankáři New Jersey.

"Když hrál Jágr u Devils požádal jsem ho, aby mi ji sehnal. Povedlo se, jenže Cory ji pak někde na stadionu opřel a než se vrátil, byla pryč. A mně to trvalo další dva roky," vzpomíná hvězda Avalanche.

I Alzner na to šel podobně, poprosil tehdejšího spoluhráče Martina Erata a Jágrova hokejka teď patří do špičky sbírky. Společně s holí Nicklase Lidströma. Ať je po kariéře na co vzpomínat.

 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud