Jan Barák
30. července 2016 • 04:35

TOP 10 volných hráčů NHL: NEJ bloker střel, NEJ dvojka i dva Češi

Autor: Jan Barák
Vstoupit do diskuse
0
  • Podívejte se na TOP 10 zbývajících volných agentů dle serveru SportsnetPodívejte se na TOP 10 zbývajících volných agentů dle serveru SportsnetFOTO: Koláž iSport.cz

    Okamžitě, když se v NHL otevřel trh s volnými hráči, začal kardinální výlov. Sumci typu Milana Lucice, Davida Backese či Kylea Okposa zmizeli ze sádky hned 1. července, kdy podepsalo nové smlouvy celkem 120 hráčů a bylo rozdáno přes 460 milionů dolarů. Řada velkých ryb ale zůstává volná i měsíc po otevření trhu, prestižní server Sportsnet přinesl seznam TOP 10 jmen. Nechybí v něm ani dva čeští kapříci.

  • Kris Russell, 29 let, obránce

    Plat v ročníku 2015/16: 2.6 milionu dolarů

    Kris RussellFoto Reuters / Jasen Vinlove-USA TODAY Sports

    Podle mnohých expertů nejlépe blokující obránce v NHL v průběhu letošní sezony měnil klub. Třetí sezonu v Calgary, kde plnil roli asistenta kapitána, kanadský zadák nedoklepal, na konci února se stěhoval do Dallasu. Vedení Stars i vinou zranění ale moc neuhranul, v 11 zápasech zaznamenal 4 body.

    Strach o budoucnost ale rodák z Red Deeru mít nemusí, o excelentního bruslaře, který navíc zbytečně nefauluje (Russell loni odehrál 62 zápasů a pobral jen 10 trestných minut) mají údajně Boston, Florida, Montreal a Vancouver.

  • Jiří Hudler, 32 let, centr/pravé křídlo

    Plat v ročníku 2015/16: 4 miliony dolarů

    Jiří HudlerFoto Profimedia.cz

    Vítěz Lady Byng Trophy z roku 2015 po životní sezoně v Calgary, kdy zaznamenal 76 bodů, letos tolik nezářil. Po Flames žádal pro další ročník příliš mnoho peněz, a tak na konci února sedl do letadla směr Florida. V Panthers, se kterými si zahrál i první kolo play off a celkem nasbíral v 19 zápasech 11 bodů, ale po sezoně smlouvu neprodloužil.

    Server Sportsnet o Hudlerovi, který pro mnohé experty překvapivě chybí v české sestavě pro zářijový Světový pohár v Torontu, hovoří jen v superlativech a jeho jméno dává do souvislosti s organizacemi New Jersey a Vancouveru.

  • Brandon Pirri, 25 let, centr

    Plat v ročníku 2015/16: 925 tisíc dolarů

    Brandon PirriFoto Profimedia.cz

    Když Brandon Pirri v únoru zamířil z Floridy do Anaheimu, vedení Ducks se tetelilo blahem. K Panthers sice putovalo za čtyřiadvacetiletého Kanaďana právo výběru v šestém kole letošního draftu (Florida vzala ruského útočníka Maxima Mamina), ale borec, který v předchozí sezoně nastřílel ve 49 zápasech 22 branek, se zdál být dobrou protiváhou.

    Za Anaheim Pirri stihnul devět zápasů (3+2), na prodloužení kontraktu ale překvapivě nedošlo. Že by se ale rodák z Toronta v létě nudil, to se říci nedá, 24. července se 25letý centr oženil.

  • Radim Vrbata, 35 let, pravé křídlo

    Plat v ročníku 2015/16: 5 milionů dolarů

    Radim VrbataFoto Profimedia

    Pokud bude chtít odchovanec Mladé Boleslavi pokračovat v NHL, bude muset jít se svou gáží dolů. Sakra dolů! Po nepovedené sezoně, kdy Vrbata zaznamenal v 63 zápasech jen 27 bodů (13+14), ve statistice plus/minus pobral hrozivých -30, v březnu si zranil koleno a Canucks neproklouzli podruhé v posledních třech letech do play off, slyšel od vedení organizace, že je nepotřebný.

    Celkem odehrál mistr světa z Vídně 2005 v NHL 934 zápasů s bilancí 259 gólů a 295 asistencí, dalších 42 duelů (8+10) přidal v bojích o pohár lorda Stanleyho. Úspěšnost střelby navíc stále drží na 6.5%, což vůbec není špatné číslo. O Vrbatu má prý zájem Arizona, kde 35letý snajpr prožil nejlepší zámořské roky.

  • James Wisniewski, 32 let, obránce

    Plat v ročníku 2015/16: 5.5 milionu dolarů

    James WisniewskiFoto Profimedia.cz

    Zmačkat, zahodit! Uplynulá sezona byla pro amerického tvrďáka hrůzná, odehrál v ní jen jednu třetinu proti Nashvillu, než si vážně poranil koleno. Sůl do rány mu následně vsypal i jeho zaměstnavatel z Caroliny, který jej rok před koncem smlouvy vyplatil.

    Dle svých slov, která Wisniewski umístil 30. června na Twitter, je už ale 180 cm vysoký bek zdravotně v pořádku a připraven na další ročník v nejlepší lize světa. Kde to bude? Chris Johnston ze Sportsnet má zprávy o zájmu Toronta.

  • Sam Gagner, 26 let, centr

    Plat v ročníku 2015/16: 4.5 milionu dolarů

    Sam GagnerFoto Profimedia.cz

    Šestka draftu z roku 2007 naposledy působila ve Philadelphii, kde ale žádnou díru do statistik neudělala. Gagner odehrál za Flyers, kam přešel před sezonou z Arizony, 53 zápasů a posbíral slabých 16 bodů (8+8). Devět duelů si dokonce rodák z kanadského Oakville odkroutil na farmě v Lehigh Valley Phantoms v AHL.

    Podle Sportnest má ale Gagner vyhlídky na novou smlouvu světlé, v NHL je dál brán za borce, který 40 bodů za sezonu udělat dokáže.

  • Dennis Seidenberg, 34 let, obránce

    Plat v ročníku 2015/16: 4 miliony dolarů

    Dennis SeidenbergFoto AP Photo

    Boston, se kterým vyhrál v roce 2011 Stanley Cup, pro německého obranáře přestal být idylickou adresou v červnu, kdy jej Bruins vyplatili ze smlouvy, aby získali prostředky na prodloužení kontraktu s jiným obráncem, americkým talentem Torey Krugem.

    Poctivý bek odehrál loni 61 zápasů a zaznamenal dvanáct bodů, navíc mu léto pestří těšení na Světový pohár. V září v Torontu bude Seidenberg hájit barvy týmu Evropa.

  • Matt Cullen, 39 let, centr

    Plat v ročníku 2015/16: 800 tisíc dolarů

    Matt CullenFoto Profimedia.cz

    Majstrštyk! Pittsburgh měl při letošním tažení za Stanley Cupem v Cullenovi za ždibet peněz extrémně hodně muziky. Spolehlivý centr přidal ze čtvrté řady v play off šest bodů a po deseti letech zvedl nad hlavu svůj druhý Stanley Cup, první grál urval v sezoně 2005/06 s Carolinou.

    Navzdory pokročilému věku, Cullenovi bude v říjnu 40 let, by si rodák z Virginie NHL mohl ještě jeden rok zahrát. Přinejmenším jeden! Zájem už projevila Minnesota, kde Cullen tři sezony odehrál.

  • Kyle Quincey, 30 let, obránce

    Plat v ročníku 2015/16: 4.25 milionu dolarů

    Kyle QuinceyFoto Profimedia.cz

    Jeho dny v organizaci Detroitu jsou po čtyřech letech sečteny, GM Red Wings Ken Holland o služby spolehlivého kanadského zadáka, který hrál loni v průměru 19.45 minut za utkání, už nestojí. Majitel skoro 500 startů v NHL v loňské sezoně odehrál 47 duelů a připsal si jedenáct bodů. Dostane šanci přidat čerstvý ženáč někde další?

  • Jhonas Enroth, 27 let, brankář

    Plat v ročníku 2015/16: 1.25 milionu dolarů

    Jhonas EnrothFoto Profimedia.cz

    O dle serveru Sportsnet nejspolehlivější dvojku v NHL údajně stojí v San Jose a Torontu. Hůře než v Los Angeles, kde ho Jonathan Quick loni pustil do branky jen na 13 utkání, ale určitě nebude. Potěšitelný je fakt, že rodák ze Stockholmu měl loni vyšší úspěšnost zákroků (92.2%) než fantom Quick (91.8%), takže v NHL zřejmě bude pokračovat. Nevýhodou je naopak menší výška, Enroth měří "jen" 180 cm. 

    Enrothovým maximem odchytaných zápasů v jedné sezoně zůstává ročník 2014/15, kdy lapal za Buffalo 37x.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud