17. července 2017 • 15:48

Vysokoškoláků v NHL přibývá. Zkouší to i Češi, nesmí ale hrát extraligu

Autor: zuc
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ještě jim není ani dvacet let, na stole mají nabídky z NHL, přesto lákadlo v podobě nejlepší hokejové ligy světa odmítají. Prozatím. Kombinace hokeje a studia má v USA bezmála sedmdesátiletou tradici a počet absolventů vysokých škol v NHL stále roste. V poslední sezoně tvořili téměř třetinu všech hráčů. Touto cestou se vydal i český obránce Andrej Šustr z Tampy Bay.



Symbióza vzdělání a hokeje, v českém prostředí mnohdy zanedbávaná, produkuje v zámoří novou generaci hráčů. Neženou se za každou cenu za penězi, naopak dávají přednost škole a zajištění v případě náhlého konce kariéry, a přesto se jich, ať už po ukončení čtyřletého studia či v jeho průběhu, vydává do NHL stále více.

Devětatřicet procent všech debutantů v uplynulé sezoně pocházelo z vysokoškolské líhně a dá se očekávat, že celkové procento poroste i v dalších letech. V čem je však výjimečnost hráčů, kteří do NHL přicházejí nejčastěji ve věku 22 let?

„V soutěžích NCAA absolvují za sezonu poloviční počet zápasů oproti NHL, díky tomu mají více času na odstraňování nedostatků v tréninku,“ popisuje Mike Snee, výkonný ředitel soutěže, přednosti vysokoškolského hokeje.

Díky tomu mohou v NHL prorazit nejen vysoko draftovaní hráči jako Phil Kessel či Ryan McDonagh, ale také nedraftovaní mladíci, kteří svými výkony zaujmou skauty a manažery NHL natolik, že se dočkají nabídky smlouvy a postupně se zapracují mezi stabilní členy týmu.

Vždyť šampioni z Pittsburghu nasadili v letošním play off celkem patnáct hráčů bývalých vysokoškoláků, kteří se ve finálové sérii postarali o čtrnáct z devatenácti branek v síti Nashvillu. Svými výkony nahradili pečlivě střežené hvězdy Crosbyho s Malkinem a pomohli tak týmu k obhajobě nejcennější hokejové trofeje.

Počet hráčů v NCAA v sezoně 2016/2017
1096 - USA
475 - Kanada
29 - Švédsko
23 - Finsko
7 - Rusko
6 - Německo
4 - Česko, Slovensko, Lotyšsko
2 - Norsko, Rakousko
1 - Francie, Velká Británie, Maďarsko, Polsko, Jižní Korea

„Hráči jako Jake Guentzel, Conor Sheary či Bryan Rust zůstali při vstupním draftu do NHL nepovšimnuti, ale díky systému univerzitního hokeje, v němž mají trenéři více času věnovat se hráčům individuálně, dozráli ve výborné hokejisty,“ poznamenává Snee.

Mezi záplavou zámořských hráčů najdeme i několik Evropanů, jejich počet se ale z důvodu náročných podmínek pro přijetí na školu pohybuje v řádu desítek. Budoucí studenti musí projít náročnými testy, mít dobré známky na střední škole a v neposlední řadě musí ovládat angličtinu na vysoké úrovni.

I z těchto důvodů nastoupila v NCAA v uplynulé sezoně pouze čtveřice Čechů, zatímco počet švédských či finských zástupců přesáhl dvacítku a růst by měl i v následujících letech.

Požadavky při nástupu na univerzitu se však netýkají jen oblasti vzdělávání. Podmínkou pro vstup do NCAA je status amatérského hráče, mladíci tudíž nesmí nastoupit v žádné v evropských seniorských či kanadských juniorských soutěží včetně extraligy. Z tohoto důvodu čtveřice juniorů ze švédské Frölundy odmítla nastoupit k ligovému utkání za áčko, aby se mohli v budoucnu ucházet o místo na vysoké škole v USA.

Pokud hráči splní podmínky a dostanou se na některou ze šedesáti škol hrajících NCAA, je to úleva i pro rodiče. Díky stipendiu ušetří za školné i stovky tisíc korun ročně, jejich syn navíc dostane vedle šance na kvalitní vzdělání také možnost říct si svými výkony o následné angažmá v NHL.

GALERIE | PODÍVEJTE SE, KDO ZE SOUČASNÝCH HVĚZD NHL PŮSOBIL V NCAA

Obránce Andrej Šustr dnes patří mezi pilíře defenzivy Tampy Bay
Obránce Andrej Šustr dnes patří mezi pilíře defenzivy Tampy Bay

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud