17. srpna 2015 • 14:17

Asie? Totální šok! vypráví posila Znojma „Náčelník žlutý roh“

Autor: Karolína Antošová
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Média mu udělila přezdívku „Náčelník žlutý roh“. A to minimálně podle příjmení oprávněně. Colton Yellow Horn, potomek původních obyvatelů Kanady, je hodně zajímavou letní akvizicí hokejového Znojma hrajícího v EBEL. Podsaditý řízek doputoval na jih Moravy po angažmá v Japonsku, kde mu podle jeho slov moc nechutnalo. „Jediné, co jsem mohl, bylo sushi,“ vypráví mimo jiné Kanaďan, který má doma i stříbro z MS osmnáctiletých.



Zavzpomínejte trochu. Jaký byl váš rok v Asijské lize?
Byl to hlavně nepředstavitelný kulturní šok. Všechno je tam v mnohých směrech o dost jiné, životní styl, jídlo, liga… Pro mě osobně bylo největší změnou jídlo. Nejím moc ryb a zrovna těch tam mají ve všem děsně moc. Takže doufám, že tohle bude ve Znojmě o dost jiné. (smích)

Zkusil jste tam alespoň nějaké místní speciality? Smažené brouky, červy…
Ani ne, tomu jsem se spíše vyhýbal. Jediné, co jsem mohl, bylo sushi.

Pod pojmem Asijská liga si zřejmě moc lidí nic nepředstaví. Mohl byste ji trochu přiblížit?
V Asii se hraje docela hurá styl, velmi ofenzivní. I když si mnozí myslí, že EBEL je hodně ofenzivní, s Asií se nemůže rovnat. Liší se téměř ve všech věcech. Trvalo mi pěkných pár zápasů, než jsem si zvykl. Asijská liga jako taková je dost úrovní za EBEL, ale každým rokem se zlepšuje. A to hlavně díky zahraničním hráčům, kterých má každý tým okolo tří nebo čtyř.

Yellow Horn v dresu Znojma.Foto HC Orli

Převládají tedy po roce v Japonsku spíše pozitiva, nebo negativa?
Určitě pozitiva. Moc jsem si to tam užil. Byla to velká životní zkušenost, která by se hodila každému. Kdybych měl tu šanci, tak bych se rozhodně jednou rád vrátil zpátky. Ale do budoucnosti se moc nekoukám. Netuším, co bude za rok. Teď se soustředím hlavně na Znojmo.

S týmem zatím nejste moc dlouho, navíc většina hráčů Znojma si s angličtinou moc netyká. Je pro vás velký problém seznámit se s tím, jak to v klubu chodí?
Zatím to celkem jde, alespoň pár kluků tu mluví anglicky velmi dobře a dost mi můj začátek ve Znojmě ulehčují. Ale není to jen o nich. Věřím, že až se naučím trochu česky, tak se to o hodně zlepší. Ale musím říct, že se mi snaží pomoci všichni.

EBEL už jste si vyzkoušel. Hrával jste za Salzburg a za maďarský Fehérvár, kde jste měl předloni bod na zápas. Co vás k tomu vedlo, že jste se nakonec rozhodl pro Znojmo?
EBEL je velmi dobrá liga, každým rokem se navíc zlepšuje. Na všech týmem je každý rok znát určitý pokrok. A na to se tuto sezonu obzvláště těším. Párkrát jsem proti Znojmu hrál, měli velmi šikovné hráče. Navíc se mi zdálo, že vyznávají podobný styl hokeje jako já. Snad mi to něco přinese a ještě se něco naučím.

Zjišťoval jste si i něco o České republice nebo Znojmu jako takovém?
Něco jsem si o Znojmu hledal. A to hlavně proto, abych, až do Znojma dorazím, nebyl překvapený, jak tam chodí věci a podobně.

Vstoupit do diskuse
0