Tomáš Vrábel
30. září 2015 • 04:20

Nová éra i v Česku. Čísla, která ukazují hokej, jaký opravdu je

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokej prozkoumává hluboké vody statistické vědy. NHL se do nich ponořila už před lety, v Česku jsme však stále na hladině. Řeč je o číslech, která mají mnohem větší váhu než jen absolutní součet kanadských bodů, střel, trestných minut či plusových a minusových bodů, tyto hodnoty jsou zkreslené. Vítejte ve světě moderních statistik.



Když se agenti a manažeři týmů NHL hádají o platy hokejistů, přestřelují se termíny jako Corsi. To lze označit za základ ‚fancy stats‘ – moderních a podrobných statistik, které dokážou podat komplexní obrázek o vykonané práci jednotlivce na ledě. Výsledky moderních pátracích metod bývají mnohdy překvapivé. „Je to budoucnost hokeje,“ říká Jan Procházka, který jako videotrenér působil přes deset let u české reprezentace.

Co pouhým okem nelze postřehnout, dozvíte se záhy díky pokrokovému pozorování celkového dění na ledě. Počítá například plusové a minusové body za střely (na branku, mimo i ty zblokované) při hře pět na pět, při kterých je hráč na ledě. Corsi je podobná statistika jako +/-, ovšem má vzhledem k vysokému počtu střel mnohem větší význam než údaje o gólech. Výsledek pak třeba znázorňuje, kde se hra odehrává, když je daný hráč na ledě.

Moderní statistiky

Corsi: Střelecká převaha při hře pět na pět, když je daný hráč na ledě. Počítá střely na bránu, mimo i ty zblokované. Fenwick: Stejné jako Corsi vyjma zblokovaných střel.
PDO: Udává součet procentuální střelecké úspěšnosti a procentuální úspěšnosti zákroků za přítomnosti hráče na ledě (ideálně také při hře pět na pět).
Výstupy a vstupy do třetin: Počítá úspěšnost jednotlivých hráčů, jak vystupují z obranné a vstupují do útočné třetiny. Lze rozlišit i jednotlivý typ přechodu: kontrolovaný (s pukem na hokejce nebo přihrávkou) a nekontrolovaný (nahozením). První jsou preferovanější, protože vedou k výrazně vyššímu počtu střel.
Nasazování do třetin: Sleduje, do jakých situací trenéři nasazují hráče. Počítá se tak jejich účast v jednotlivých pásmech na buly po přerušení.

Podobných ukazatelů o NHL, které jsou volně dostupné, je nespočet. Od února jsou navíc některé na oficiálním webu NHL.com, dosud byly k nalezení na různých blozích, které vycházely z oficiálních dat.

Na základě moderních statistik trenéři NHL připravují taktiku na zápasy, skládají sestavu, potvrzují či vyvracejí své teorie a určují nové hokejové trendy.

Procházka se s ‚fancy stats‘ dostal do přímého kontaktu v minulé sezoně, jež vyvrcholila domácím mistrovstvím světa. „Kromě indexu Corsi jsme měřili například efektivitu dorážek, střelby, odkud a s jakou přesností hráči zakončují, úspěšnost soubojů či vhazování,“ přiblížil Procházka a přiznal, že systém se částečně vyvíjel i během šampionátu.

Trenér Vladimír Růžička se k nim stavěl váhavě, důkazem je i to, jak často měnil složení jednotlivých formací. „Částečně o to měl zájem. Ale teď je na trenérech, aby se naučili vnímat nové možnosti a pracovat s nimi. Nejsou na to zvyklí, protože se s tím doteď nikdy nesetkali,“ doplnil videokouč, který po domácím mistrovství světa skončil a vydal se do Francie. Růžičkův nástupce Vladimír Vůjtek s takovými daty rovněž nepracuje.

Projděte si analýzu českých výkonů na MS 2015 pomocí moderních statistik:

Moderní statistiky z MS: Corsi (střelecká převaha)
Moderní statistiky z MS: Corsi (střelecká převaha)

Stejně je na tom i Jakub Petr, kouč dvacítky a asistent ve Vítkovicích. „Když to řeknu narovinu, tak osobně jsem s takovými statistikami do styku nepřišel, ale když bude možnost, rád to využiju,“ přiznal progresivní trenér. „Pro nás jsou tyto věci na klubové úrovni během na dlouhou trať. Člověk si věci prosazuje postupně a nejde všechno najednou. Nejdřív jsme prosazovali videotrenéry, pak kondiční kouče, teď se soustředíme na stravování… Přitom před pár lety jsme neměli ani icetime či statistiku na buly,“ dodal.

Pokrokoví jsou v Liberci, kde s moderními statistikami kalkulují jako jedni z prvních, ne-li dosud jediní v extralize. Od nové sezony externě spolupracují se skupinou lidí, která pro ně data sbírá a zpracovává.

„Máme Corsi, Fenwick, přechody do středního a útočného pásma, a pak jestli akce končí střelou na soupeřovu, nebo naši bránu, což je důležitý ukazatel,“ popisuje trenér a sportovní manažer Bílých Tygrů Filip Pešán. „Potvrzují mi, nebo vyvrací tendence naší hry. Je to doprovodný ukazatel při tvorbě sestavy a taktiky,“ doplnil. Získaná data používá i jako důležitou zpětnou vazbu jednotlivým hráčům při jejich hodnocení. „Jsou všeříkající, takže i v debatě s nimi jsou černobílé. Na místo věty: ‚dnes jsi málo zakončoval‘, dostane přímo procentuální vyjádření svojí činnosti na ledě. To je i pro samotné hráče velmi zajímavé. Nemají mi na to co říct,“ usmívá se Pešán.

Mýtus

Zblokované střely či hity jsou hodnoceny pozitivně. Přitom statisticky je dokázáno, že vysoký součet z těchto herních činností při rovnovážném počtu hráčů na ledě značí, že takoví hokejisté jsou často pod tlakem a v problémech, proto musí na poslední chvíli blokovat střely a dohrávat soupeře. Nejlepší defenzivní specialista je ten, který se do podobných situací nedostane.

Moderní statistiky navíc dokážou odhalit i ‚černou práci‘. „Jsou důležité i pro hokejisty, kteří nejsou až tolik vidět. U nás třeba vidíme tendenci čtvrté lajny, která má výborná čísla. Statistika potvrzuje, že je pro tým velmi platná,“ přidává šéf liberecké střídačky.

Severočeský celek tak má důkladné statistiky o svých hráčích, není v jeho silách, aby měl podobně zmapované i soupeře. To se však může změnit, protože i extraliga uvažuje o zveřejnění některých moderních statistik. Už dokonce spolupracuje s blogerem, který je průkopníkem moderních statistik v Česku, Janem Morkesem, přezdívaným The Hockey Ninja.

„Analyzujeme možnosti, jak co nejefektivněji přinášet a vizualizovat nová data, která dávají hlubší obraz o roli a výkonu hráčů. První kroky v tomto směru již podnikáme a budeme na hokej.cz pravidelně nabízet fanouškům originální pohled na výkony hráčů skrze nový způsob analýzy statistických dat,“ přiblížil Petr Nitsche ze společnosti BPA, která je marketingovým partnerem extraligy.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud