Adam Sušovský
30. září 2015 • 17:20

Hokej řeší další korupci. Pomohou mu nezávislé organizace

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už dost korupce, nechceme ji! Hokejový svaz přichází s dalším krokem, jak do budoucna zabránit aféře, jakou na jaře rozpoutal policií vyšetřovaný Vladimír Růžička. Organizace Transparency International a iniciativa Loveckorupcniku.cz ve spolupráci s ním zřídí telefonní linky a e-mailové adresy, kam mohou lidé svá podezření anonymně hlásit. Svaz dnes zároveň přiznal, že vyšetřuje nový případ, ve kterém ke korupci nejspíš skutečně došlo.



„Stalo se to mezi dorostem a prvním mužstvem, zhruba kolem toho věku dvaceti let hráče. Musíme počkat, jak se to vyšetří, ale vypadá to, že tam něco opravdu bylo,“ přiznal na dnešní tiskové konferenci Jiří Kochta, který je jako hokejová legenda garantem protikorupčního boje.

Více informací o tomto případu s ohledem na prošetřování sdělit odmítl. Případem se zabývá jen svaz, jehož zástupci se už osobně sešli s autorem podnětu. Na policii se zatím ČSLH neobrátil.

Svaz toto vyšetřování rozjel ještě na základě podnětu z vlastní protikorupční linky, kterou pod palbou kritiky zřídil po rozpoutání aféry bývalého reprezentačního trenéra Vladimíra Růžičky, jenž je policií vyšetřovaný z přijímání úplatků. Za tři a půl měsíce existence se na ní objevilo celkem šestnáct podnětů, přičemž jen pět z nich poukazovalo na korupci. Jen jeden z nich, právě prošetřovaný, svaz označil za relevantní.

Od dnešního dne se o protikorupční linku budou starat nezávislé organizace Transparency International a iniciativa Loveckorupcniku.cz. Lidé se mohou s podněty o korupci v hokeji anonymně obracet na etickou telefonní linku (+ 420 224 240 896), případně e-mailové adresy (hokej@transparency.cz; oznameni@loveckorupcniku.cz).

Obě organizace je budou nezávisle na hokejovém hnutí prošetřovat a při podezření ze spáchání trestného činu mohou i bez vědomí ČSLH samy podat trestní oznámení. „Právě kvůli tomu, že veškeré prošetřování půjde mimo hokejový svaz a budou ho činit odborníci z nezávislých organizací, to dává jistotu, že se k podnětům bude přistupovat rázně a erudovaněji, než kdybychom tak činili my sami,“ řekl člen výkonného výboru ČSLH Bedřich Ščerban.

„Je nesmysl si myslet, že je hokej absolutně čistý. Systémová korupce v něm ale neexistuje. Jde jen o ojedinělé případy a tvrdím, že hokej je na tom lépe, než celospolečenský průměr. My chceme korupci snížit na co nejmenší úroveň. Chceme s tím bojovat,“ dodal o záměru přenechat vyšetřování nezávislým antikorupčním organizacím Ščerban.

Za tato slova ho na dnešní tiskové konferenci pochválil Jan Hanák, zástupce iniciativy Loveckorupcniku.cz. „U politiků jsme zvyklí na úplně jiný přístup,“ naznačil, že na rozdíl od nich, ze strany ČSLH cítí snahu korupci vymítit. „Já to nevnímám jako gesto, ale jako preventivní mechanismus a jasný vzkaz, že Svaz nechce zametat problémy pro koberec,“ doplnil jej ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka. Ten slibuje za svou společnost nezávislost i ochranu anonymity oznamovatelů.

Nový projekt bude ČSLH stát 20 tisíc korun měsíčně. Smlouva s oběma organizacemi je uzavřena do konce sezony s tím, že se po ní vyhodnotí úspěšnost spolupráce.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud