16. března 2010 • 12:31

Hlaváč v Linköpingu zůstane, Hlinka skončí

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český hokejový útočník Jan Hlaváč bude pokračovat v Linköpingu. Nejlepší střelec základní části Elitserien prodloužil před startem play off o rok smlouvu a Linköping si jej pojistil do konce sezony 2010/11.



Uvedly to oficiální internetové stránky klubu. Naopak další česká opora Jaroslav Hlinka po sezoně Linköping opustí.

"Jsem rád, že jsme se dohodli. Teď už se chci soustředit na play off," řekl klubovému serveru Hlaváč, který stihl v 38 zápasech v ročníku nastřílet 30 branek.

"Já i moje rodina jsme v Linköpingu spokojení," doplnil třiatřicetiletý dvojnásobný mistr světa, který do švédského klubu zamířil v roce 2008 z Nashvillu. Tuto sezonu ale načal kvůli švédským daňovým zákonům v extraligovém Liberci a na sever Evropy zamířil až na konci října.

Hlaváč byl v sezoně s 51 body pátý v kanadském bodování. V minulém ročníku zaznamenal v 59 duelech včetně play off 52 bodů za 28 branek a 24 asistencí. "Jednání se vyvíjela od listopadu pozitivně a byli jsme rádi, že Jan má zájem zůstat v Linköpingu. Je to výborný hráč, který je pro nás velkou oporou," řekl sportovní manažer Linköpingu Johan Hemlin.

Hlaváč, bývalý hráč pražské Sparty, působil v NHL také v dresech New Yorku Rangers, Philadelphie, Vancouveru, Caroliny a Tampy Bay. V NHL nasbíral v 436 zápasech 224 bodů za 90 gólů a 134 přihrávek. V sezoně 2005/06 hrál ve Švýcarsku za Servette Ženeva. V dresu Sparty se v ročníku 1998/99 stal nejlepším střelcem extraligy a o osm let později oslavil i mistrovský titul.

Radující se Jaroslav Hlinka. Radující se Jaroslav Hlinka.Foto Pavel Mazáč Sport

Po této sezoně v Linköpingu končí smlouva i dalšímu českému útočníkovi Hlinkovi, o nějž se zajímají kluby z Kontinentální ligy. "Nechtěl s námi o nové smlouvě jednat," řekl deníku Aftonbladet šéf klubu Mike Helber.

Hlinka začal ročník také v české extralize v dresu Sparty a stejně jako Hlaváč po návratu do Linköpingu zářil. V 41 duelech nasbíral 50 bodů za 13 tref a 37 přihrávek, v produktivitě Elitserien byl osmý.

Kdyby strávili Hlaváč s Hlinkou v Elitserien celou sezonu, mohli zaútočit na rekordy legendárního Hakana Looba, který v sezoně 1982/83 v dresu Färjestadu nasbíral 76 bodů a vstřelil 42 branek. Loob to tehdy zvládl v pouhých 36 duelech.

Kontrakt končí také trenéru Slavomíru Lenerovi, jehož by si prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král přál od nové sezony v čele nově vznikajícího profesionálního úseku svazu, kde by se ujal funkce šéftrenéra všech reprezentačních celků. Linköping přijde po sezoně také o další ofenzivní oporu Tonyho Martenssona, který zamíří do Dynama Moskva.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud