7. října 2015 • 19:01

Kajakář Fuksa je ve fázi odpočinku a olympiádu v hlavě nemá

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Rychlostní kanoista Martin Fuksa se těší, že si za necelý rok poprvé užije atmosféru olympijských her. Do Ria de Janeiro pojede jako jedna z českých medailových nadějí, ale aktuálně hry pod pět kruhy v hlavě nemá. Teprve nedávno ukončil sezonu, užívá si volna a těší se na týden u moře.


"Těším se na to, že si poprvé vyzkouším závodit pod pěti kruhy, což byl vždycky můj sen," řekl dvaadvacetiletý Fuksa dnes na Pražském hradě, kde byl přítomen podpisu přihlášky české výpravy na hry do Ria, které začnou za 303 dnů. "Je to ještě dost, ale nedávno to bylo 311 a hrozně to uběhlo. Takže se dá říct, že to moc dní není. Já se na to za chvíli budu snažit co nejlíp připravit a uvidíme tam, jak to dopadne."

Letos získal Fuksa svůj první titul mistra světa. V Miláně ovládl neolympijskou trať na 500 metrů na kanále Idroscalo vybojoval i stříbro na olympijském kilometru.

Na olympiádu v současné době ale nemyslí. "Ne, vůbec. Teď mám myšlenky na odpočívání. Užívám si volno," řekl s tím, že to neznamená, že se válí na gauči. "Jezdíme do hor na výlety. Tam se mi celkem líbí, je tam dobrý vzduch a je to pro mě fajn," řekl. S přítelkyní a bratrem ještě odletí k moři na Kapverdské ostrovy.

Zkusí surfovat na vlnách a pak zamíří do lázní. "Ještě bych měl jet na Dachstein si zalyžovat a na konci října se do toho budu snažit co nejvíc položit, aby to do toho Ria bylo top," plánoval už čtyřnásobný medailista z mistrovství světa.

Podmínky v Riu si vyzkoušel letos při předolympijských závodech a jeden vyhrál. "A byl jsem tam i třetí, což je fajn. Ale nijak to nehrotím. Chtěl jsem se tam podívat kvůli tomu, že tam bude olympiáda. Mně se to tam strašně líbilo. Užil jsem si tam cestování i kanál, kde se bude závodit. Rozhodně se na to těším," řekl Fuksa.

Kanoistům komplikovala v budoucím olympijském kanálu jízdu plovoucí tráva a řasy. "Není to úplně ideální, ale doufám, že za rok to tam bude lepší," věří Fuksa a zmínil i vítr, který bude při závodu nepříjemný. Trenéři už proto přemýšlí, jak si na podmínky zvyknout. "Kdo se s tím líp popere, ten tu nejcennější medaili získá. Proto si zkusím víc tréninků ve větru a možná i s nějakou brzdou, abych to měl těžší, když bude foukat proti. Takže něco takového se určitě chystá. Ale teď to neřeším," řekl.

O olympijském závodu se mu v noci nezdá, ale občas si představuje, jak jede do cíle. "Kdo by si to nepředstavoval...," usmál se Fuksa. Výhru si ale dopředu v hlavě nepřehrává. "Spíš, že jedu na té olympiádě a že jsem reprezentant České republiky. Takže to je zatím takové skromnější," řekl trojnásobný mistr Evropy.

S rostoucími úspěchy se od něj více očekává. On sám si tlak nepřipouští. "Prostě si užívám, že dělám, co mě baví a výsledky jsou samozřejmě krásné, ale snažím se nad tím moc nepozastavovat a pořád pokračovat," řekl člen Dukly Praha.

Co pociťuje, je větší zájem o jeho osobu ze strany fanoušků. "Nejsem Jaromír Jágr, ale lidi mi píšou na facebook dopisy a už to je hrozně fajn, já si rád s každým pokecám a jsem rád, že to tak je," těší ho. Podpisů příliš nerozdává, jelikož doba je jiná. "Už nejsou tak cool, takže ty selfíčka jsou mnohem častější," řekl Fuksa.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud