27. července 2016 • 18:15

Prospal o Stachovi: Jsem moc zvědavý, co ten klučina umí

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Kuriózní setkání nabídl dnešní sraz na přípravném kempu mladých adeptů české hokejové reprezentace. Pozvánku na něj totiž obdržel i útočník David Stach. Čtyřiadvacetiletý forvard v minulé sezoně překonal v dresu Kladna prvoligový bodový rekord, který do té doby držel Václav Prospal. Ten je jedním z asistentů reprezentačního týmu pro Světový pohár a nenechal si akci v Rokycanech ujít.


Prospal držel rekord v produktivitě v základní části 11 let. Během výluky NHL v sezoně 2004/05 stihl v dresu Českých Budějovic za 39 zápasů nasbírat 88 bodů díky 28 gólům a 60 asistencím. Stach odehrál 51 utkání a jeho výkon je o tři body lepší. Dal 25 gólů a připojil 66 asistencí.

"Jsem na toho klučinu samozřejmě moc zvědavý. Ale já mu to moc přeju a nebudu mu to nijak vyčítat. Spíš mě zaráželo to, že se neobjevil v extralize a nechal ho někdo celou sezonu vytuhnout v národní lize, když se dnes pořád hledají hráči, kteří by měli dávat góly a rozhodovat zápasy. A tenhle kluk to třeba v sobě opravdu má," řekl novinářům Prospal.

"Já tehdy tu sezonu ani neodehrál celou a dívám se na to hlavně tak, že jsem tady nebyl trhat nějaké rekordy, ale pomoci klubu v Českých Budějovicích. A byla z toho nezapomenutelná sezona," připomněl Prospal ročník, který Jihočeši završili postupem mezi elitu.

"V mých očích to, co jsme tehdy dokázali jako tým, bude vždycky přebíjet ty individuální statistiky," doplnil Prospal, na jehož kontě je včetně play off i 1173 zápasů v NHL.

Stacha Prospalova přítomnost i trochu zaskočila. "Nevěděl jsem, že tady je. Nebavili jsme se o tom, ale myslím, že už je to promlčené. Jestli o tom on vůbec ví," smál se Stach, jenž si rekordem dopomohl k extraligovému angažmá a v nové sezoně bude hrát za Plzeň.

Pozvánka na sraz v Rokycanech ho moc potěšila. "Jsem rád, že si můžu zkusit něco nového. Je to čest, i když je to jen ten začáteční kemp. Jsem rád, že jsem tady. Spíš to bude o taktice. Moc se na to ale těším," ujistil Stach.

Věří, že probíhající akce by mohla být určitou přestupní stanicí na cestě vzhůru a jednou by mohl zamířit i na sraz národního týmu před některým z turnajů. Ale nechce předbíhat událostem. "Všechno se ukáže, jsem teprve dva dny na ledě. Nedávám si velké cíle. Budu hrát, co umím, a uvidíme, na co to bude stačit," prohlásil Stach.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud