20. září 2017 • 19:10

Uprchlíci ze Sýrie si časovkou na MS v Bergenu splnili sen

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Tři roky poté, co uprchl z válkou zmítané Sýrie, si Ahmad Badreddin Wais splnil sen, když na mistrovství světa v Bergenu dokončil časovku jednotlivců. Šestadvacetiletý cyklista, jenž získal azyl ve Švýcarsku, kde pracuje v supermarketu, obsadil mezi elitou 60. místo. Za vítězným Tomem Dumoulinem zaostal na trati dlouhé 31 kilometrů o téměř jedenáct minut.


V roce 2012, kdy válka v Sýrii vypukla, studoval Wais v Damašku. S tréninkem pokračoval i v dalších dvou letech, než se situace stala neúnosnou. Rozhodl se následovat svou rodinu, která uprchla z Aleppa do Turecka, a z Istanbulu pak putoval dál do Evropy. Poté, co ve Švýcarsku získal status uprchlíka, byl umístěn do německy hovořícího kantonu Schwyz. Ve zdejších horách se vrátil k cyklistickému tréninku.

V Bergenu se znovu setkal se svým někdejším reprezentačním kolegou Názirem Džásirem, jenž byl v časovce na 56. místě o téměř dvě a půl minuty rychlejší. Společně s juniorem Mohamedem Rájisem a jeho otcem a trenérem v jedné osobě Aminem si v Bergenu pronajali dům, protože hotel si nemohou dovolit. "Ahmad žije ve Švýcarsku, já se synem v Nizozemsku a Názir v Německu. Jsme teď taková velká evropská rodina," řekl Amin Rájis.

"Všichni jsme z Aleppa. Museli jsme utéct, protože tam nefungovala elektřina, nebyla voda, peníze, práce. Musel jsem do Evropy, protože jsem chtěl, aby můj syn mohl trénovat, a v Sýrii byly všechny silnice kvůli bombardování uzavřené," řekl Amin Rájis.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud