17. prosince 2017 • 15:29

Fleretistka Errigová poprvé zazářila i jako šavlistka

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Šestinásobná mistryně světa v šermu fleretem Arianna Errigová poprvé zazářila také ve vrcholné soutěži šavlistek. Na turnaji elitní série Grand Prix v Cancúnu se devětadvacetiletá majitelka dvou olympijských medailí probojovala až do finále, v němž nestačila na světovou dvojku Olgu Charlanovou z Ukrajiny.


Errigová se chce v obou disciplínách pokusit kvalifikovat na olympijské hry v Tokiu 2020 a s oběma zbraněmi by také ráda vybojovala medaili. Něco podobného dokázal naposledy Francouz Lucien Gaudin v roce 1928, který v Amsterodamu vyhrál soutěže jednotlivců s fleretem i kordem.

"Chci vstoupit do historie, protože v této kombinaci to ještě nikdo nezkusil. Ale nechci nic zadarmo. Chci soutěžit (na olympiádě), jen když budu vědět, že na to mám," prohlásila Errigová, když po loňské nepovedené olympiádě v Riu de Janeiro oznámila svůj záměr. Podle odborníků je její úmysl srovnatelný s tím, jako kdyby se atlet pokoušel na vrcholné úrovni konkurovat jak sprinterům na 100 metrů, tak osmistovkařům.

Errigová má z olympijských her týmové zlato a individuální stříbro z roku 2012 v Londýně, na MS vyhrála individuální soutěže v letech 2013 a 2014 a čtyřikrát byla zlatá s družstvem. Jako fleretistce jí patří momentálně třetí místo ve světovém žebříčku, mezi šavlistkami se nyní přiblížila k první padesátce.

Disciplíny kombinuje druhým rokem a s šavlí vybojovala nyní v Mexiku první výrazný výsledek, okořeněný navíc čtvrtfinálovým vítězstvím nad světovou jedničkou Annou Mártonovou z Maďarska. S fleretem triumfovala už na 16 turnajích SP, v tomto roce obhájila titul mistryně Evropy a byla třetí na MS.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud